Shape
carespot.gr
carespot.gr

10 λύσεις που θα σε σώσουν από τον πόνο στον αυχένα

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

8 Μαρτίου 2017

Το σκύψιμο πάνω σε ένα γραφείο για ώρες, η κακή στάση όταν διαβάζεις, η τοποθέτηση της οθόνης του υπολογιστή πολύ ψηλά ή πολύ χαμηλά, η κακή στάση ύπνου είναι μερικές από τις αιτίες που δημιουργούν μυϊκή θλάση ή τράβηγμα με αποτέλεσμα τον πόνο στον αυχένα. Υπάρχουν λύσεις για να αντιμετωπίσεις τον πόνο. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να γίνει χρήση κολάρου όπως το Αυχενικό Μαλακό Κολάρο της ADCO που περιορίζει την κίνηση του αυχένα, ώστε να μην αναγκάζει τους μυς να κάνουν μυϊκό σπασμό.


1) Ενυδατώσου

Οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι, τα «μαξιλαράκια» που παρεμβάλλονται ανάμεσα στους σπονδύλους για να απορροφούν τους κραδασμούς, απαιτούν νερό για να διατηρήσουν το ύψος τους και την ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης. Κάθε μεσοσπονδύλιος δίσκος αποτελείται περίπου από 80% νερό όταν γεννιόμαστε και με την πάροδο του χρόνου μειώνεται το ποσοστό αυτό και ο δίσκος εκφυλίζεται. Μία από τις καθημερινές σου συνήθειες πρέπει να είναι η επαρκής πρόσληψη υγρών η οποία ενυδατώνει τους μεσοσπονδύλιους δίσκους και μπορεί να αποτρέψει τον περαιτέρω εκφυλισμό και να μειώσει τον πόνο στον αυχένα.

2) Αύξησε την πρόσληψη μαγνησίου

Η αύξηση της πρόσληψης σε μαγνήσιο, ένα μέταλλο που βοηθά στη σύσπαση και χαλάρωση των μυών, μπορεί να μειώσει τον πόνο στον αυχένα. Το μαγνήσιο βρίσκεται συνήθως στα φρούτα, τα λαχανικά, τα φασόλια και τα δημητριακά ολικής αλέσεως ενώ μπορεί να απορροφηθεί μέσω του δέρματος από το μπάνιο με άλατα Epsom ή από κάποιο συμπλήρωμα διατροφής. Δοκίμασε το Mag Citra 1900mg της HEALTH AID. Είναι υψηλής καθαρότητας σύνθεση μαγνησίου με κιτρικό οξύ, που δημιουργεί την πιο βιοδιαθέσιμη μορφή μαγνησίου, απαραίτητο στον οργανισμό γιατί μετέχει σε περισσότερες από 300 μεταβολικές λειτουργίες. Βοηθά αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση των κραμπών, στους μυϊκούς ή νευρικούς σπασμούς και στα τραβήγματα.

3)  Άλλαξε μαξιλάρι

Όσον αφορά στην υποστήριξη του αυχένα σου ενώ κοιμάσαι υπάρχουν πολλές επιλογές μαξιλαριών. Χρησιμοποίησε ένα μαξιλάρι που κρατά την αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης σε ουδέτερη ευθυγράμμιση και υποστηρίζει τη φυσική καμπύλη του λαιμού σου. Δοκίμασε το Anatomic Cervical Pillow της JOHN'S. Είναι ειδικά διαμορφωμένο για τέλεια εφαρμογή στον αυχένα και ανακουφίζει από πόνους αυχένα, βελτιώνει την αναπνοή και σταματά το ροχαλητό, έτσι ο ύπνος γίνεται πιο ξεκούραστος. 

4) Ασκήσου

Οι ασκήσεις που μπορείς να κάνεις μόνος σου είναι πιο αποτελεσματικές από τα φάρμακα και εξίσου αποτελεσματικές με τη χειροπρακτική ως προς την μακροπρόθεσμη ανακούφιση από τους πόνους στον αυχένα, όπως διαπίστωσε μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Bloomington στη Μινεσότα. Προσπάθησε να είσαι όσο το δυνατόν πιο δραστήριος, ακόμα κι αν πονάει ο αυχένας σου. Οι αρθρώσεις πρέπει να κινούνται για να μένουν υγιείς και να δουλεύουν επαρκώς.

5) Άλλαξε στάση (σώματος)

Η κακή στάση του σώματος μπορεί να προκαλέσει πόνο στον αυχένα από το τέντωμα των μυών και των συνδέσμων που στηρίζουν το λαιμό, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τους με την πάροδο του χρόνου. Συνήθως γέρνουμε το κεφάλι και τους ώμους μπρος τα εμπρός. Για κάθε εκατοστό που το κεφάλι μετατοπίζεται προς τα εμπρός είναι σαν να προστίθεται επιπλέον 4- 5 κιλά βάρους στους μυς στο πάνω μέρος της πλάτης και του αυχένα. Γι’ αυτό φέρε τους ώμους πίσω και κράτα το πηγούνι σου προς τα μέσα για να αποφευχθεί αυτό.

6) Κάνε γιόγκα

Όλη μέρα μπροστά στον υπολογιστή και με το στρες τα ύψη ο αυχένας επιβαρύνεται. Η γιόγκα περιλαμβάνει ειδικές ασκήσεις που ξεμπλοκάρουν τον αυχένα και στοχεύουν στα κεντρικά σημεία συσσώρευσης του άγχους. Μέσω αυτών των χαλαρωτικών ασκήσεων συγκεντρώνεσαι στα σημεία που θέλεις να αποσυμπιέσεις και να ανακουφιστείς από τον πόνο που σε ταλαιπωρεί.

7) Πάρε hands free

Ένας τρόπος που μπορεί να μην καταλαβαίνεις ότι επιβαρύνει τον αυχένα σου είναι η στήριξη του ακουστικού του τηλεφώνου στο λαιμό σου ενώ μιλάς. Αυτό πιέζει την αυχενική μοίρα της σπονδυλικής σου στήλης. Επιπλέον, πολλοί άνθρωποι επειδή σκύβουν προς τους κάτω για να διαβάσουν κάποιο μήνυμα ή να περιηγηθούν στο διαδίκτυο επιβαρύνουν τον αυχένα τους. Γι’ αυτό χρησιμοποίησε hands-free ακουστικά για τις κλήσεις σου. Όταν στέλνεις γραπτά μηνύματα ή σερφάρεις στο διαδίκτυο κράτα το τηλέφωνο ψηλά για να μειώσεις την κάμψη που κάνει ο λαιμός σου προσπαθώντας να διαβάσει.

8) Τοποθέτησε την οθόνη του υπολογιστή σου στο ύψος των ματιών σου

Κάθισε αναπαυτικά μπροστά από τον υπολογιστή σου και κλείσε τα μάτια σου. Όταν τα ανοίξεις, το βλέμμα σου θα πρέπει να είναι στη μέση της οθόνης του υπολογιστή σου. Οι φορητοί υπολογιστές συνήθως απαιτούν από εσένα να σκύβεις το κεφάλι σου προς τα κάτω. Μπορείς να συνδέσεις στον υπολογιστή σου ένα έξτρα πληκτρολόγιο και να ανεβάσεις την οθόνη του λάπτοπ στο ύψος των ματιών σου. Επίσης, κάνε συχνά διαλείμματα για να τεντώνεις με αργές κινήσεις τον αυχένα σου.

9) Δοκίμασε μια εναλλακτική θεραπεία

Ο βελονισμός μπορεί να μειώσει αποτελεσματικά τον πόνο στον αυχένα. Απελευθερώνει ενδορφίνες στο σημείο του πόνου αλλά και στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Απενεργοποιεί τα σημεία ευαισθησίας (trigger points), αναστέλλει τη διαβίβαση του ερεθίσματος του πόνου μέσω του νωτιαίου μυελού και ενεργοποιεί το ενδογενές σύστημα αναλγησίας στον υποθάλαμο.

10) Βάλε πάγο σε άλλα σημεία

Αν ο πόνος στον αυχένα συνοδεύεται από πονοκεφάλους και μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στο πίσω μέρος του κεφαλιού, του αυχένα, τους ώμους και τα χέρια τοποθέτησε πάγο σε διαφορετικές περιοχές του σώματος (όπως μεταξύ του αντίχειρα και τον δείκτη, στο κόκκαλο πίσω από το αυτί ή στο μεσόφρυο) προκειμένου να ανακουφιστείς.

Εννοείται ότι αυτά τα συμπτώματα θα πρέπει να σε οδηγήσουν άμεσα στον ορθοπεδικό.

 

Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot

Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .