Shape
carespot.gr
carespot.gr

25 Οκτώβρη - Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου του Μαστού: Πρόληψη και σημάδια SOS

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

25 Οκτωβρίου 2021

Θες να κάνεις ένα δώρο ζωής στον εαυτό σου σήμερα (25 Οκτώβρη); Προγραμμάτισε τώρα ένα προληπτικό τσεκ απ ώστε να διαπιστώσεις αν πάσχεις από καρκίνου του μαστού. Δυστυχώς η συγκεκριμένη μορφή καρκίνου είναι πια το Νο1 είδος που διαγνώνεται παγκοσμίως. Το 2020 περίπου 2,3 εκατομμύρια γυναίκες ήρθαν αντιμέτωπες με τη νόσο με συνέπεια, για πρώτη φορά, ο καρκίνος μαστού να ξεπεράσει σε επιβεβαιωμένες περιπτώσεις τον καρκίνο τον πνευμόνων που ήταν μέχρι πρότινος στην κορυφή της λίστας. Περίπου 685.000 γυναίκες έχασαν τη ζωή τους από την ασθένεια το 2020 και αν μια γυναίκα δε θέλει να μπει σ' αυτή τη μεγάλη και τόσο θλιβερή λίστα θα πρέπει να πάρει την απόφαση για προληπτικό τσεκ απ. Στην Ελλάδα κάθε χρόνο περίπου 6.000 γυναίκες διαπιστώνουν ότι έχουν καρκίνο του μαστού.

Όπως λένε οι γιατροί η πρόληψη είναι εκείνη που σώζει ζωές. Κι αυτό γιατί στα αρχικά του στάδια ο καρκίνος του μαστού δεν συνηθίζει να παρουσιάζει κάποιας μορφής συμπτώματα. Ούτε φυσικά προκαλεί πόνο. Όταν έχει προχωρήσει πια πιθανώς η γυναίκα θα ψηλαφίσει κάποιο μόρφωμα / όγκο στο στήθος της. Ο καρκίνος στο συγκεκριμένο σημείο του σώματος μιας γυναίκας αναπτύσσεται από τα αδενικά κύτταρα των πόρων και των λοβιδίων. Σπάνια παρατηρούνται κακοήθειες από λιπώδη ή μυϊκό ιστό (σαρκώματα).

Τι σημαίνει πρόληψη; Μπορεί μια γυναίκα να αυτοεξεταστεί (π.χ. να ψηλαφίζει συχνά το στήθος της και να παρατηρεί τυχόν αλλαγές σε σχήμα ή χρώμα δέρματος), να επισκεφθεί γιατρό για κλινική εξέταση, μαστογραφία ή άλλες απεικονιστικές εξετάσεις. Η ψηφιακή μαστογραφία είναι ο πιο ασφαλής και σίγουρος τρόπος να έχει μία γυναίκα πλήρη εικόνα της κατάστασής της. Η μαστογραφία πρέπει να γίνεται πρώτη φορά μεταξύ 35 με 40 ετών, ενώ για τις γυναίκες άνω των 40 επιβάλλεται ο ετήσιος έλεγχος.

Εξίσου σημαντική με την πρόληψη είναι και η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής τόσο για γυναίκες που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο όσο και για τις υγιείς. Για τις γυναίκες της πρώτης κατηγορίας που υποβάλλονται σε χημειοθεραπείες συνίσταται η συχνή καρδιολογική παρακολούθηση καθώς μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα, είτε βραχυπρόθεσμα είτε που ενδέχεται να επιφέρουν μόνιμες διαταραχές. 


ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ SOS 

  • Πόνος στο στήθος ή τη μασχάλη.
  • Αλλαγή στην όψη / υψή του δέρματος (ζαρώνει).
  • Αλλαγή θέσης ή σχήματος της θηλής.
  • Πάχυνση ή μάζα διαφορετική από τον υπόλοιπο ιστό του μαστού.
  • Αλλαγή στο σχήμα ή το μέγεθος του στήθους. 
  • Εξάνθημα ή ερυθρότητα γύρω από τη θηλή.
  • Υγρό από τη θηλή δίχως πίεση. 
  • Πρήξιμο στη μασχάλη ή την κλείδα. 


Extra info1: Οι καλοήθεις όγκοι, συνήθως, είναι ομαλοί. Δεν εξαπλώνονται σε άλλα όργανα και η αφαίρεσή τους συνεπάγεται τη μη επανεμφάνισή τους.

Extra info2: Περίπου το 85% των γυναικών που εμφανίζουν καρκίνο του μαστού δεν έχουν οικογενειακό ιστορικό. Νοσούν εξαιτίας γενετικών μεταλλάξεων που είναι αποτέλεσμα του σύγχρονου τρόπου ζωής. 

Extra info3: Περίπου το 5% των γυναικών που έχει βεβαρημένο οικογενειακό ιστορικό καλό είναι να αρχίζει τους προληπτικούς ελέγχους νωρίτερα, από την ηλικία των 20 ετών για ανίχνευση πιθανών ογκογονιδίων, BRCA1 και BRCA2.


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.


Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot

Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .