Shape
carespot.gr
carespot.gr

27 Οκτωβρίου - Παγκόσμια Ημέρα Εργοθεραπείας: Το σημαντικό έργο ενός Εργοθεραπευτή

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

26 Οκτωβρίου 2021

Εργοθεραπεία. Έχεις ακούσει ξανά τη λέξη; Από το 2010 και έπειτα, κάθε φορά στις 27 Οκτώβρη, έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται η μέρα της Εργοθεραπείας. Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Εργοθεραπευτών (World Federation of Occupational Therapists) έχει ορίσει τη συγκεκριμένη μέρα για ενημέρωση του κόσμου. Ας αρχίσουμε με τις... συστάσεις. Τι είναι Εργοθεραπεία; Είναι η επιστήμη / τέχνη που παρέχει τη δυνατότητα σε ανθρώπους όλων των ηλικιών να εμπλακούν στη ζωή μέσω του έργου. Το ανθρώπινο έργο αφορά οτιδήποτε κάνει ένας άνθρωπος στην καθημερινότητά του, δηλαδή τομείς όπως η εργασία αλλά και η ψυχαγωγία


Μέσω της Εργοθεραπείας δίνεται η δυνατότητα σε ένα άτομο να εμπλακεί και να συμμετέχει πιο ενεργά στα κοινά. Σε πράγματα που του αρέσουν ή δίνουν ενδιαφέρον και όλα αυτά αξιοποιώντας όσο πιο πολύ γίνεται τις δυνατότητες τους. Μπορεί λοιπόν να πει κανείς ότι η Εργοθεραπεία προωθεί την ομαλή κοινωνική ένταξη ενός ατόμου που ενδεχομένως δυσκολεύεται αλλά και την ευεξία και τη γενικότερη υγεία του. Στόχος είναι το άτομο να γίνεται απολύτως λειτουργικό και αυτόνομο ώστε να μπορεί να επιτύχει και ικανό να πετύχει κάθε επιθυμητό στόχο.


Ένας Εργοθεραπευτής μπορεί να εργαστεί και να βελτιώσει άτομα οποιασδήποτε ηλικίας που υποφέρουν από νευρολογικές, ψυχικές, αναπτυξιακές, σωματικές, μαθησιακές ή συναισθηματικές διαταραχές. Άτομα που έχουν δυσκολίες δηλαδή να αφομοιωθούν από τον κοινωνικό περίγυρο. Δουλειά του Εργοθεραπευτή είναι να αξιολογήσουν την κάθε περίπτωση και να θέσουν θεραπευτικούς στόχους για να συνεισφέρουν και να βοηθήσουν προκειμένου το άτομο να επανακτήσει τις δεξιότητες, την ανεξαρτησία και την παραγωγικότητα. 


Όταν λέμε Εργοθεραπευτές εννοούμε εκπαιδευμένους επαγγελματίες υγείας. Ανθρώπους που μαθαίνουν να κατανοούν πιθανούς σωματικούς, αισθητηριακούς, ψυχικούς, συναισθηματικούς, κοινωνικούς περιορισμούς ενός τραυματισμού ή αναπηρίας κάποιου συνανθρώπου και το βοηθούν να ανακτά την καθημερινότητά του από την οποία απέχει. Εργοθεραπευτές βρίσκει κανείς σε νοσοκομεία όλων των ειδών, γηροκομεία, κέντρα αποκατάστασης ή αποτοξίνωσης, σωφρονιστικά ιδρύματα, σε προεπαγγελματική εκπαίδευση φυσικά και σε ειδικά σχολεία, νηπιαγωγεία ή παιδικούς σταθμούς. 


Στην Εργοθεραπεία υπάρχουν διάφορες διακλαδώσεις / ειδικεύσεις, ανάλογα με τα άτομα που χρειάζονται βοήθεια. Υπάρχει η ψυχιατρική (σ.σ.: ασχολείται με παιδιά, ενήλικες αλλά και ανθρώπους στην 3η ηλικία με ψυχικές διαταραχές ή εξαρτήσεις), υπάρχει η γηριατρική (σ.σ.: ασχολείται με ηλικιωμένους που πάσχουν από διάφορες νόσους π.χ. Πάρκινσον, άνοια ή σκλήρυνση κατά πλάκας) ενώ υπάρχει και η παιδιατρική (σ.σ.: παρεμβαίνει σε περιπτώσεις παιδιών με σύνδρομο Down αυτισμό ή μαθησιακές διαταραχές).


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.


Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot

Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .