Shape
carespot.gr
carespot.gr

Ξηροφθαλμία: Τι προκαλεί το στέγνωμα του ματιού και πως γιατρεύεται

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

1 Νοεμβρίου 2023

Το στεγνό ή ξηρό μάτι είναι μια κατάσταση που συμβαίνει όταν τα μάτια δεν παράγουν αρκετά δάκρυα ώστε να παραμένουν υγρά ή όταν τα δάκρυα δεν λειτουργούν κατάλληλα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ένα δυσάρεστο συναίσθημα, μια άβολη κατάσταση. Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει μέχρι και πρόβλημα στην όραση.

Το στεγνό μάτι, που μπορεί να είναι και εποχιακή κατάσταση ειδικά το φθινόπωρο, είναι πολύ συνηθισμένη και διαδομένη κατάσταση, επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Τα καλά νέα είναι ότι εφόσον υποφέρετε από τη συγκεκριμένη πάθηση υπάρχουν αρκετά πράγματα που μπορείτε να κάνετε ώστε να την αντιμετωπίσετε άμεσα και αποτελεσματικά. 

Ποιά είναι τα συμπτώματα του «στεγνού ματιού»;

Τα συμπτώματα του στεγνού ή ξηρού ματιού είναι συγκεκριμένα και περιλαμβάνουν τα εξής: 

 • Φαγούρα στο μάτι και αίσθηση ότι κάτι έχει μπει μέσα και σας ενοχλεί
 • Αίσθημα τσιμπήματος ή καψίματος στο μάτι
 • Κοκκίνισμα ματιών
 • Ευαισθησία στο φως
 • Θολή όραση

Είμαι υποψήφιος για να αποκτήσω «στεγνό μάτι»;

Ο καθένας μπορεί να βιώσει την κατάσταση του στεγνού ματιού. Ωστόσο είναι πιο πιθανό να σας συμβεί αν συμβαίνει κάτι από τα εξής:

 • Είστε 50 ετών ή παραπάνω
 • Είστε γυναίκα
 • Φοράτε φακούς επαφής
 • Έχετε έλλειψη βιταμίνης Α που υπάρχει σε τροφές όπως το καρότο, το μπρόκολο και το συκώτι ή Ω3 λιπαρών τα οποία συναντάμε στα ψάρια και τα καρύδια.
 • Έχετε συγκεκριμένα αυτοάνοσα νοσήματα όπως «λύκο» ή σύνδρομο «Sjögren»

Τι προκαλεί «στεγνό μάτι»;

Υπό κανονικές συνθήκες οι αδένες πάνω από τα μάτια προκαλούν δάκρυα για να μένουν υγρά τα μάτια. Η κατάσταση του στεγνού ή ξηρού ματιού συμβαίνει όταν αυτοί οι αδένες δεν λειτουργούν όπως πρέπει. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι:

 • Οι αδένες δεν παράγουν αρκετά δάκρυα για να κρατάνε τα μάτια υγρά
 • Τα δάκρυα στεγνώνουν πιο γρήγορα απ' όσο πρέπει
 • Τα δάκρυα δεν δουλεύουν όπως πρέπει για να κρατάνε υγρά τα μάτια

Πως θα τσεκάρει ο γιατρός αν υπάρχει «στεγνό μάτι»;

Ο γιατρός θα τσεκάρει για την ύπαρξη ή όχι στεγνού / ξηρού ματιού με προσεκτική εξέταση. Η εξέταση είναι απλή και ανώδυνη. Ο γιατρός πιθανότατα θα σας χορηγήσει σταγόνες που θα διαστείλλουν τις κόρες των ματιών ώστε να μπορέσει να κάνει καλύτερη εξέταση και κατ' επέκταση διάγνωση. 

Βεβαιωθείτε ότι θα πρέπει να πείτε στο γιατρό σας όλα τα συμπτώματα. Για να επιβεβαιώσει αν έχετε ή όχι την συγκεκριμένη πάθηση ο γιατρός πιθανότατα θα εξετάσεις τα εξής:

 • Την ποσότητα δακρύων που βγάζετε
 • Πόση ώρα χρειάζεται για να δακρύσει το μάτι σας
 • Την δομή που έχουν τα βλέφαρά σας

Ποια είναι η θεραπεία για τα «στεγνά μάτια»

Η θεραπεία για τη συγκεκριμένη πάθηση εξαρτάται από το τι προκαλεί τα συμπτώματα. Υπάρχουν μερικοί διαφορετικοί τύπου θεραπειών που μπορούν να ηρεμήσουν / ανακουφίσουν τα συμπτώματα και να διατηρήσουν τα μάτια υγιή. 

Μη συνταγογραφημένες σταγόνες ματιών. Η πιο συνηθισμένη και αποτελεσματική θεραπεία για τα στεγνά / ξηρά μάτια και ειδικά εφόσον μιλάμε για ήπια περίπτωση, είναι οι σταγόνες. Σταγόνες που αποκαλούνται τεχνητά δάκρυα. Αυτές τις σταγόνες μπορείτε να τις προμηθευτείτε από φαρμακείο δίχως συνταγογράφηση. Επίσης υπάρχουν μη συνταγογραφούμενα ενυδατικά τζελ και κρέμες που βοηθούν τα μάτια να αισθανθούν πολύ καλύτερα.

Συνταγογραφημένα φάρμακα. Αν η περίπτωσή σας είναι από τις πιο σοβαρές, πιθανώς ο οφθαλμίατρος να σας συστήσει φάρμακα που αποκαλούνται κυκλοσπορίνη ή lifitegrast. Αμφότερα είναι μορφές από σταγόνες που βοηθούν στην ενυδάτωση του ματιού και του περιορισμού του φαινομένου του ξηρού ματιού. 

Αλλαγές στον τρόπο ζωής. Αν κάτι στην καθημερινότητά σας και το περιβάλλον που ζείτε προκαλεί ξηρά μάτια ή χειροτερεύει την κατάσταση, είναι πιθανό ο γιατρός να σας συστήσει αλλαγές στον τρόπο ζωής. Για παράδειγμα, αν ένα φάρμακο που λαμβάνετε για μια άλλη πάθηση προκαλεί ξηροφθαλμία ο γιατρός πιθανότατα θα σας συστήσει να δοκιμάσετε άλλο παρόμοιο που θα είναι αποτελεσματικό για την πάθηση. Επίσης τα μάτια σας είναι πιθανό να αισθανθούν πολύ καλύτερα αν:

 • Προσπαθήστε να αποφύγετε τον καπνό, τον αέρα και το air condition.
 • Χρησιμοποιήσετε υγραντήρα στο σπίτι για να μην επιτρέψτε να γίνει πολύ ξηρός ο αέρας.
 • Περιορίστε τις ώρες που βλέπετε σε μια οθόνη και κάντε τακτικά διαλείμματα όταν δουλεύετε ή περνάτε χρόνο μπροστά σε μια οθόνη.
 • Πίνετε μπόλικο νερό, προσπαθήστε 8-10 ποτήρια τη μέρα.
 • Φορέστε γυαλιά ηλίου που «αγκαλιάζουν» όλο το μάτι και «κουμπώνουν» στο πρόσωπο.
 • Κοιμηθείτε επαρκώς, περίπου 7-8 ώρες τη μέρα.


Χρήση βύσματος συγκράτησης δακρύων. Αν τα δάκρυά σας «τρέχουν» αρκετά γρήγορα, ο γιατρός ίσως σας συστήσει να βάλετε ειδικά βύσματα στις εσωτερικές γωνίες των ματιών τα οποία βοηθούν στη συγκράτηση των δακρύων. 

Εγχείρηση. Σε μερικές περιπτώσεις, τα στεγνά μάτια μπορεί να συμβούν επειδή τα βλέφαρά σας είναι αρκετά χαλαρά με συνέπεια να τρέχουν γρήγορα τα δάκρυα από τα μάτια σας. Αν είναι αυτή η δική σας περίπτωση ο γιατρός ίσως συστήσει επέμβαση για να διορθωθεί το πρόβλημα. Θα «σφίξει« τα χαλαρά βλέφαρα για να μην τρέχουν ανεξέλεγκτα τα δάκρυα και στεγνώνουν τα μάτια σας. 


Extra tip: Μιλήστε αναλυτικά με το γιατρό σας αφού μπορεί να υπάρχει και κάποια άλλη κατάσταση, πιο σπάνια, που να σας προκαλεί στέγνωμα των ματιών. Είναι σημαντικό ο γιατρός να έχει ολοκληρωμένη εικόνα για την υγεία σας και όλα τα δεδομένα ώστε η γνωμάτευση (και η θεραπεία) να είναι η καλύτερη δυνατή. ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.


Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot


Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .

ΣΧΕΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ