Shape
carespot.gr
carespot.gr

6 λόγοι να βάλεις το τσάι στην καθημερινότητά σου: Ζεις καλύτερα και περισσότερο!

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

24 Μαΐου 2021

Υπολογίζεται ότι στη Μεγάλη Βρετανία καταναλώνονται 100 εκατομμύρια κούπες τσαγιού την ημέρα! Δε χρειάζεται να είσαι Βρετανός ή πιστός σε οικογενειακές παραδόσεις για να βάλεις αυτό το υπέροχο αφέψημα / ρόφημα στην καθημερινότητά σου. Υπάρχουν αρκετοί και σημαντικοί λόγοι να το κάνεις και σ' αυτούς δεν μετράμε καν την υπέροχη γεύση του. Αν προσπαθούσαμε να το περιγράψουμε με μια φράση θα λέγαμε: καταναλώνοντας τουλάχιστον μία κούπα τσάι την ημέρα ζεις καλύτερα και ζεις περισσότερο. Επιστημονικές έρευνες ετών έχουν επιβεβαιώσει μια σειρά από εκπληκτικά οφέλη του πράσινου τσαγιού για την υγεία. Επίσης, υπάρχει και μια σειρά ανάλογων ροφημάτων που μπορείς να διαλέξεις και στοχεύουν εξειδικευμένα στη βελτίωση συγκεκριμένων τομέων. Π.χ. υπάρχει ρόφημα για τη βελτίωση αιμορροΐδων, διάρροιας, αδυνατίσματος, αϋπνίας, δυσκοιλιότητας, άγχους, κιρσών και φλεβίτιδας ή υγεία του προστάτη. Ας δούμε μαζί ωστόσο τα τρομερά οφέλη του τσαγιού στην υγεία. 


1) Βελτιώνει τις εγκεφαλικές λειτουργίες / καθυστερεί τη γήρανσή του: Η καφεΐνη που περιέχει (όχι τόση όση υπάρχει στον καφέ) δίνει ώθηση στον εγκέφαλο ενισχύοντας την ταχύτητα σκέψης αλλά και τη μνήμη ενώ παίζει ρόλο και στη διάθεση. Επίσης, πέρα από τα βραχυπρόθεσμα οφέλη, υπάρχουν και τα μεσομακροπρόθεσμα. Έρευνες έχουν δείξει ότι το τσάι καθυστερεί τη γήρανση του εγκεφάλου και το κάνει πιο ανθεκτικό σε ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον που εμφανίζονται όσο γερνάει ο άνθρωπος. 

2) Βοηθάει στην καύση λίπους: Ναι, το κάνει και αυτό αφού το τσάι αυξάνει τον μεταβολικό ρυθμό. Κι εφόσον αυξάνει ο μεταβολικός ρυθμός σε βάθος χρόνου υπάρχει και απώλεια βάρους. 

3) Μείωση πιθανοτήτων συγκεκριμένων ειδών καρκίνου: Αυτό κι αν είναι σημαντική και πολύ ευχάριστη παρενέργεια. Η αντιοξειδωτική του δράση έχει συνδεθεί με τη μείωση πιθανοτήτων εμφάνισης καρκίνου στο στήθος και τον προστάτη. 

4) Βελτιώνει την αναπνοή: Οι κατεχίνες που περιέχονται στο τσάι συντελούν στη βελτίωση της στοματικής υγιεινής. Καταστέλλουν την ανάπτυξη βακτηριδίων (ο στρεπτόκοκος είναι ένα από τα πιο κοινά) που προκαλούν πλάκα και τερηδόνα και μειώνουν τις πιθανότητες για μολύνσεις στη στοματική κοιλότητα. Κατ' επέκταση βελτιώνουν και την αναπνοή, πέρα από την υγεία του στόματος. 

5) Εμποδίζει την εμφάνιση διαβήτη: Η εμφάνιση διαβήτη τύπου 2 αυξάνεται όσο περνούν τα χρόνια. Μελέτες έχουν δείξει ότι το τσάι μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μαζί μ' αυτά την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Στην Ιαπωνία το 42% των ατόμων που συμμετείχαν σε σχετική μελέτη μείωσαν την εμφάνιση αυτού του διαβήτη! Σε άλλες 7 μελέτες στις οποίες συμμετείχαν πάνω από 286 χιλιάδες άνθρωποι, το ποσοστό έφτασε το 18%. 

6) Πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων: Το έμφραγμα αποτελεί έναν από τους κύριους λόγους θανάτου παγκοσμίως. Η κατανάλωση τσαγιού λοιπόν αυξάνει την ποσότητα αντιοξειδωτικών στο αίμα κι αυτό προκαλεί μια σειρά αλυσιδωτών αντιδράσεων που καταλήγει στη μείωση κατά 31% των πιθανοτήτων καρδιαγγειακών παθήσεων. 


Extra info1: Σε έρευνα μεταξύ 40.000 ενηλίκων στην Ιαπωνία που κατανάλωσαν τσάι για 11 χρόνια επιβεβαιώθηκε ότι μειώθηκε ο κίνδυνος θανάτου από κάθε πιθανό αίτιο 23% στις γυναίκες και 12% στους άνδρες. 


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.


Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot

Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .

Σχόλια κοινού

carespot.gr
Μαγδαληνή 8 Ιουνίου 2021
Το τσάι είναι πάντα και καθημερινά το πρώτο ρόφημα της ημέρας μου