Shape
carespot.gr
carespot.gr

6 πράγματα που δεν ξέρεις για τα πρώτα του δοντάκια

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

9 Μαΐου 2017

Έκανε την εμφάνισή του το πρώτο δόντι του μωρού σας! Υπέροχα. Αυτή είναι η καλύτερη στιγμή να μάθεις 6 πράγματα που δεν ξέρεις για τα πρώτα του δόντια και θα μετατρέψουν τη διαδικασία ευκολότερη και για σένα και για εκείνο. 


1) Η παραγωγή σάλιου δεν σημαίνει ότι το μωρό βγάζει δόντια

Τα δόντια ενός μωρού αρχίζουν να σχηματίζονται όσο εκείνο βρίσκεται ακόμα στη μήτρα, κατά το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Όμως για να ανατείλουν θα πρέπει να περιμένεις ως τον 6ο μήνα της ζωής του. Μέχρι τότε καλύπτονται από τα ούλα. Αν και η παραγωγή σάλιου είναι ένας αμυντικός μηχανισμός του οργανισμού που μειώνει την αίσθηση του πόνου ωστόσο από την ηλικία των 3 μηνών τα μωρά αρχίζουν την εξερεύνηση του κόσμου με το στόμα τους βάζοντας τα χέρια τους σε αυτό και αυξάνοντας έτσι την παραγωγή σάλιου. Πολλοί γονείς πιστεύουν πως αυτό είναι σημάδι ότι το μωρό τους βγάζει δοντάκια, αλλά συνήθως το πρώτο δόντι εμφανίζεται περίπου στην ηλικία των 6 μηνών. Συνήθως, τα πρώτα δόντια που ανατέλλουν είναι τα δύο μπροστινά (κάτω και πάνω) και τα περισσότερα παιδιά έχουν βγάλει όλα τα δόντια τους από την ηλικία των 3 ετών.

2) Συνήθως η οδοντοφυΐα δεν προκαλεί στα μωρά πάρα πολύ δυσφορία

Τα μωρά μπορεί να δείξουν ενόχληση όταν τα ούλα γύρω από το δόντι είναι πρησμένα και οι γονείς μπορούν να μειώσουν την ενόχληση αυτή κάνοντας μασάζ στα ούλα του μωρού με καθαρά δάχτυλα και μία κρύα γάζα, δίνοντάς του στερεά τροφή ή κρίκους οδοντοφυΐας. Προσέξτε οι κρίκοι οδοντοφυΐας να μην περιέχουν BPA (Bisphenol-A) και φθαλεΐνη. Το παιχνίδι οδοντοφυΐας Philips AVENT είναι σχεδιασμένο για να καταπραΰνει τον πόνο της οδοντοφυΐας. Μπορείς να το βάλεις στο ψυγείο για να κρυώσει, ώστε να καταπραΰνει ακόμα πιο αποτελεσματικά τα ούλα του μωρού. Το μάσημα σκληρών τροφίμων ή ενός κρίκου οδοντοφυΐας είναι καλό για την ανάπτυξη της γνάθου στα μωρά ενώ τα ίδια νιώθουν ενθουσιασμό όταν κρατούν με τα χεράκια τους τροφές και τις βάζουν στο στόμα. Δοκίμασε το Δροσιστικό Κρίκο Οδοντοφυΐας 3m+ Βατόμουρο της Dr. BROWNS καταπραΰνει άμεσα όλα τα μέρη της γνάθου, απαλύνοντας τον πόνο της οδοντοφυΐας για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τέλος, εάν το μωρό δυσφορεί και είναι γκρινιάρικο περισσότερο από το συνηθισμένο δοκίμασε το Baby First Teeth Relief Gel της HELENVITA. Αυτή η απαλή γέλη με ασφαλή συστατικά προσφέρουν άμεση ανακούφιση στα ούλα από τις ενοχλήσεις που σχετίζονται με την εμφάνιση της πρώτης οδοντοφυΐας. Περιέχει εκχύλισμα γλυκόριζας και χαμομηλιού με καταπραϋντική και χαλαρωτική δράση. Επίσης το εκχύλισμα μέντα δροσίζει και ανακουφίζει και η ξυλιτόλη μαλακώνει και προστατεύει τα καταπονημένα ούλα. Χωρίς ζάχαρη, δερματολογικά ελεγμένο, χωρίς SLES-SLS, parabens, PEG, παραφινέλαιο.

3) Ο κανονικός πυρετός δεν συνδέεται με τα δόντια

Όταν ένα μωρό βγάζει τα πρώτα του δοντάκια η θερμοκρασία του σώματος μπορεί ελαφρώς ν’ αυξηθεί. Ωστόσο, σύμφωνα με μια μελέτη του 2016 στο περιοδικό Pediatrics, ο κανονικός πυρετός (θερμοκρασία πάνω από 38 βαθμούς Κελσίου) δεν συνδέεται με την οδοντοφυΐα αλλά είναι σημάδι μιας ίωσης ή κάποιας πάθησης που χρειάζεται θεραπεία. Αν το μωρό σας είναι πολύ ανήσυχο μιλήστε με τον παιδίατρό σας.

4) Η φροντίδα των δοντιών ξεκινά από το πρώτο κιόλας δόντι

Παιδοδοντίατροι και μαίες συμφωνούν: ο τακτικός καθαρισμός της στοματικής κοιλότητας κρίνεται απαραίτητος ήδη από τη γέννησή του μωρού - τόσο για την απομάκρυνση των βακτηρίων όσο και για την απόκτηση της τακτικής συνήθειας καθαρισμού των δοντιών. Βούρτσιζε τα δοντάκια του δύο φορές την ημέρα (ακόμη κι αν έχει μόλις ένα) και μη βάζεις το μωρό στο κρεβάτι με το μπιμπερό για να αποκοιμηθεί επειδή αυτή η συνήθεια μπορεί να οδηγήσει σε φθορά των δοντιών. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα κομμάτι γάζα το οποίο θα τυλίξεις στο δάχτυλό σου και θα τρίψεις ελαφρά τα δοντάκια με μια πολύ μικρή ποσότητα παιδικής οδοντόκρεμας με χαμηλή περιεκτικότητα σε φθόριο ή με το Γάντι Καθαρισμού Στοματικής Κοιλότητας (0m+) Σχήμα Κουνελάκι της MAM. Καθαρίζει τη στοματική κοιλότητα και τα πρώτα δοντάκια του μωρού και κάνει μασάζ στα ευαίσθητα ούλα. Μόλις το παιδί γίνει 3 ετών, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (ΑΑΡ) και η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής Οδοντιατρικής (AAPD) συνιστούν να βουρτσίζεις τα δόντια του με μια παιδική οδοντόκρεμα πρώτης οδοντοφυΐας ενώ μπορείς να το διδάξεις πώς να πλένει τα δόντια του. Όταν το παιδί μπορεί να γράψει σωστά το όνομά του και να κρατήσει το πιρούνι και το μαχαίρι έχει αποκτήσει και τη δεξιότητα του να βουρτσίζει καλά τα δόντια του με την παιδική οδοντόβουρτσά του.

5) Δεν χρειάζονται φθόριο άμεσα, υπάρχει και στη διατροφή

Το φθόριο είναι ένα μέταλλο που βοηθά στην πρόληψη της τερηδόνας η οποία βλάπτει το σμάλτο των δοντιών. Το φθόριο συχνά προστίθεται στο νερό της βρύσης. Δώσε στο μωρό σου νερό από τη βρύση όταν ξεκινήσει τις στερεές τροφές (περίπου 6 μηνών), ωστόσο έχε υπόψη σου ότι το φθόριο δεν βρίσκεται συνήθως στα περισσότερα εμφιαλωμένα νερά. Μίλα με τον παιδίατρό σου αν το παιδί χρειάζεται συμπληρώματα φθορίου.

6) Το πρώτο οδοντιατρικό του ραντεβού δεν πρέπει να γίνει όταν πάει Δημοτικό!

Στην ηλικία περίπου των 18 - 20 μηνών το παιδί θα πρέπει να κάνει τον πρώτο του οδοντιατρικό έλεγχο, ο οποίος και θα επαναλαμβάνεται μία φορά το χρόνο, όχι μόνο για να εντοπιστούν έγκαιρα τυχόν προβλήματα, αλλά και για να εξοικειώνεται το παιδί με το γιατρό. Ο παιδοδοντίατρος θα βεβαιώσει ότι τα δοντάκια του αναπτύσσονται φυσιολογικά και ότι δεν υπάρχουν προβλήματα. Αυτός θα σου δώσει και τις κατάλληλες συμβουλές για τη σωστή υγιεινή των δοντιών.

 

Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot

 

Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .