Άθληση και κρυολόγημα, τι πρέπει να προσέξεις
23 Φεβρουαρίου 2021
Άσκηση και κρυολόγημα γίνεται; Πριν απαντήσουμε στο ερώτημα, ας πάμε ένα βήμα πιο πριν. Η γυμναστική αποτελεί έναν πολύ καλό τρόπο να δυναμώσεις τις αντοχές του οργανισμού σου ώστε να υψώσει ασπίδα προστασίας στο κρυολόγημα. Επιστημονικές μελέτες έχουν επιβεβαιώσει ότι η τακτική άσκηση (μαζί με ισορροπημένη διατροφή και επιλεγμένα συμπληρώματα διατροφής), εκτός του ότι βελτιώνει τη φυσική σου κατάσταση, τονώνει και το ανοσοποιητικό σου σύστημα που είναι η άμυνα σε κάθε εξωτερική απειλή της υγείας σου. Επίσης, έχει επιβεβαιωθεί επιστημονικά ότι με την άσκηση μειώνεις σε σημαντικό βαθμό τον αριθμό των κρυολογημάτων που μπορεί να «αρπάξεις» κατά τη διάρκεια ενός έτους.
Αν ωστόσο δεν φρόντισες τον εαυτό σου και «άρπαξες» ήδη το κρυολόγημα μάθε ότι μπορείς να γυμναστείς αν αισθάνεσαι ότι το έχεις ανάγκη. Απλά θα πρέπει να λάβεις σοβαρά υπόψιν σου κάποια δεδομένα. Βασικό είναι να μην γυμναστείς αν έχεις και πυρετό (αφού ή άσκηση αυξάνει τη θερμοκρασία σώματος) ή πόνο στους μύες ή συμπτώματα «κάτω από τον λαιμό» όπως πόνο στο στήθος και το στομάχι. Εξίσου σημαντικό είναι να «ακούσεις» προσεκτικά το σώμα σου. Μείωσε τον χρόνο και την ένταση της γυμναστικής έως ότου υποχωρήσουν τα συμπτώματα του κρυολογήματος. Ακόμα και ένας απλός περίπατος θα σου κάνει καλό.
Η άσκηση, ως γνωστόν, αυξάνει τον καρδιακό παλμό. Το ίδιο ισχύει και με φάρμακα (π.χ. αποσυμφορητικά) που μπορεί να έχεις πάρει για το κρυολόγημα, συνεπώς ο συνδυασμός δεν φαίνεται ό,τι καλύτερο. Επίσης, αν έχεις άσθμα και ταυτόχρονα έχεις κρυολογήσει, συμβουλέψου τον γιατρό σου πριν αποφασίσεις να γυμναστείς. Όταν το κρυολόγημά σου συνοδεύεται από πυρετό, τότε η άσκηση θα φέρει στα όριά του το σώμα σου, γι' αυτό περίμενε μερικές μέρες να υποχωρήσουν τα συμπτώματα και ύστερα μπες στη γραμμή... εκκίνησης. Και, φυσικά, μην το παρακάνεις με τη γυμναστική γιατί είναι πιθανό να καθυστερήσει την ανάρρωσή σου. Εννοείται πως πρέπει να πας αμέσως στον γιατρό αν έχεις κρυολόγημα και κατά την άσκησή σου αισθάνεσαι ζαλάδα, έλλειψη ισορροπίας, πόνο στο στήθος και έχεις σοβαρό πρόβλημα στην αναπνοή σου.
Extra tip1: Όταν λέμε τακτική άσκηση δεν εννοούμε να γίνεις μαραθωνοδρόμος. Το να περπατάς (20 με 30 λεπτά ημερησίως) ή να τρέχεις χαλαρά βοηθάει πολύ όπως φυσικά και το να κάνεις ποδήλατο.
Extra tip2: Μελέτη του American Journal of Medicine έδειξε ότι οι γυναίκες που περπατούσαν για μισή ώρα κάθε μέρα κρυολόγησαν τις μισές φορές από άλλες που δεν γυμνάζονταν καθόλου ενώ αυξήθηκε και ο αριθμός των λευκών αιμοσφαιρίων που καταπολεμάει τις μολύνσεις.
Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot
Σχολίασε
Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!
για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .