Αιτίες και συμπτώματα μαστίτιδας και τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισης
16 Νοεμβρίου 2022
Η μαστίτιδα είναι μια φλεγμονή του ιστού του στήθους που μερικές φορές αφορά και κάποιου είδους μόλυνση. Η φλεγμονή έχει ως αποτέλεσμα πόνο στο στήθος, πρήξιμο και κοκκινίλα. Μπορεί επίσης να παρατηρηθεί και πυρετός αλλά και ανατριχίλες. Η μαστίτιδα περισσότερο επηρεάζει τις γυναίκες που θηλάζουν (lactation mastitis) ωστόσο μπορεί να συμβεί και σε γυναίκες που δεν θηλάζουν αλλά ακόμα και σε άντρες! Η μαστίτιδα θηλασμού (lactation mastitis) κουράζει μια γυναίκα και τη δυσκολεύει στο να περιποιηθεί σωστά το μωρό της. Μερικές φορές μια μητέρα μπορεί να οδηγηθεί στο να απογαλακτίσει το παιδί σταματώντας να το θηλάζει νωρίτερα απ' όσο σκόπευε ή πρέπει. Το να συνεχίσει να το θηλάζει παρότι έχει μαστίτιδα και παίρνει αντιβιοτικά θεωρείται καλύτερο και για την ίδια και για το παιδί.
Είναι ξεκάθαρο πως η μαστίτιδα πρέπει να αντιμετωπιστεί και να ιαθεί απόλυτα γιατί αλλιώς θα υπάρξουν δυσάρεστες επιπλοκές. Είναι πιθανό να μαζευτεί πύον στο στήθος και υπάρχει η πιθανότητα, αν ξεφύγει πολύ η κατάσταση, να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση.
Συμπτώματα Μαστίτιδας
Τα σημάδια και συμπτώματα της μαστίτιδας εμφανίζονται ξαφνικά. Είναι πιθανό να περιλαμβάνουν:
- Ευαισθησία του δέρματος στο στήθος το οποίο υπερθερμαίνεται με την παραμικρή επαφή.
- Πρήξιμο.
- Πάχυνση / πύκνωμα του ιστού στο στήθος.
- Πόνος ή αίσθημα καψίματος κατά τον θηλασμό.
- Πυρετός από 38.3 και άνω.
- Γενικό αίσθημα αδιαθεσίας.
Αιτίες Μαστίτιδας
Το γάλα που «παγιδεύεται» στο στήθος είναι ο βασικός λόγος της μαστίτιδας. Άλλες αιτίες περιλαμβάνουν:
Μπλοκαρισμένος αγωγός γάλακτος: Αν ένα στήθος δεν αδειάσει εντελώς κατά τον θηλασμό, είναι πιθανό να βουλώσει / μπουκώσει. Ο μπλοκαρισμένος αγωγός οδηγεί το γάλα στο να κινηθεί ξανά προς τα πίσω με συνέπεια τη δημιουργία φλεγμονής.
Βακτήρια που εισέρχονται στο στήθος: Βακτήρια που βρίσκονται στην επιφάνεια του δέρματος αλλά και το στόμα του μωρού είναι πιθανό να εισέλθουν στο στήθος μέσω ενός «σπασίματος» στην επιδερμίδα της συγκεκριμένης περιοχής και ειδικά γύρω από τη ρώγα. Το στάσιμο γάλα μέσα στο στήθος αποτελεί έναν ιδανικό τόπο αναπαραγωγής βακτηρίων.
Παράγοντες αύξησης πιθανοτήτων Μαστίτιδας
- Μαστίτιδα και στο παρελθόν.
- Πληγές στη ρώγα.
- Στενά σουτιέν ή πίεση στο στήθος από ζώνη αυτοκινήτου ή κουβάλημα τσάντας που αλλάζει τη ροή του γάλατος.
- Λάθος στον θηλασμό.
- Κακή διατροφή.
- Κάπνισμα.
Πρόληψη Μαστίτιδας
Για να έχετε την καλύτερη δυνατή σχέση θηλασμού με το μωρό σας δίχως ανεπιθύμητες συνέπειες όπως η μαστίτιδα, καλό είναι να ρωτήσετε τους ειδικούς για να το κάνετε σωστά. Ο γυναικολόγος ή κάποιος άλλος άνθρωπος με εμπειρία μπορεί να δώσει χρήσιμες συμβουλές για να κυλήσουν όλα ομαλά. Προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες για εμφάνιση μαστίτιδας ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές:
- Αδειάστε / στεγνώστε εντελώς τα στήθη σας από γάλα.
- Αφήστε το παιδί να αδειάσει εντελώς το ένα στήθος προτού το βάλετε στο άλλο.
- Αλλάξτε τη στάση θηλασμού από τον ένα θηλασμό στον άλλο.
- Σιγουρευτείτε ότι το παιδί σας θηλάζει σωστά.
- Αν καπνίζετε, μιλήστε με τον γιατρό σας για το πως θα καταφέρετε να διακόψετε το κάπνισμα.
Θεραπεία Μαστίτιδας
Αντιβιοτικά: Αν έχετε μόλυνση, μια 10ήμερη αγωγή με αντιβίωση είναι μια συνηθισμένη λύση που απαιτείται. Είναι σημαντικό να ακολουθηθεί πιστά όλη η αγωγή ως το τέλος του χρονικού διαστήματος που έχει ορίσει ο γιατρός ώστε να εξασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει υποτροπιασμός και επαναμόλυνση. Αν ωστόσο δεν φύγει το πρόβλημα μετά το πέρας της αγωγής όπως την έχει συστήσει ο γιατρός σας, τότε μιλήστε ξανά μαζί του για ό,τι άλλο χρειαστεί.
Παυσίπονα: Ο γιατρός είναι πιθανό να συστήσει και μη συνταγογραφούμενα παυσίπονα για το διάστημα που υπάρχει η μαστίτιδα.
Θεωρείται ασφαλές να θηλάζετε αν έχετε μαστίτιδα. Ο θηλασμός στην πραγματικότητα βοηθάει να υπάρξει καθαρισμός της μόλυνσης. Η απότομη διακοπή θηλασμού του μωρού είναι πιθανό να προκαλέσει επιδείνωση των συμπτωμάτων της μαστίτιδας. Σημαντικό επίσης είναι να θηλάζετε το μωρό πρώτα από το στήθος που έχει μαστίτιδα καθώς πεινάει περισσότερο και ρουφάει καλύτερα με συνέπεια να αδειάζει εντελώς το στήθος που είναι απαραίτητο. Επίσης κάντε απαλό μασάζ στο στήθος καθώς θηλάζετε για να βοηθάτε να κατεβαίνει πιο εύκολα το γάλα ενώ αν η μαστίτιδα είναι πολύ έντονη θα προσφέρει ανακούφιση μια δροσερή κομπρέσα αμέσως μετά τον θηλασμό.
EXTRA BLOG: Διαβάστε ΕΔΩ από ποιές σοβαρές ασθένειες προφυλάσσει το μωρό ο αποστειρωτής.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.
Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot
Σχολίασε
Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!
για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .