Shape
carespot.gr
carespot.gr

Αντιγήρανση: Τα 15 εύκολα tips που επιβραδύνουν το χρόνο

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

24 Φεβρουαρίου 2024

Η γήρανση αποτελεί μια φυσική διαδικασία ενός οργανισμού που βιώνει κάθε άνθρωπος αφού ο χρόνος δεν σταματά. Τα μαλλιά γίνονται γκρίζα, πέφτουν ή και τα δύο ενώ σιγά σιγά το δέρμα χαλαρώνει και αποκτά ρυτίδες. Η γήρανση δεν μπορεί να αποτραπεί, όμως ένας άνθρωπος μπορεί να κάνει μερικές σωστές επιλογές για να επιβραδύνει και να αντιστρέψει, ως ένα σημείο, τη διαδικασία. 

Υπάρχουν ουκ ολίγες αντιγηραντικές στρατηγικές και μεταξύ αυτών είναι η κατανάλωση αρκετού νερού καθημερινά, η ενυδάτωση της επιδερμίδας και η χρήση αντηλιακού. Επίσης είναι κομβικό για έναν άνθρωπο που θέλει να ωριμάζει αργά, σταθερά και όμορφα να παραμένει δραστήριος σωματικά και να τρώει ισορροπημένα και υγιεινά.  

Συγκεντρώσαμε μερικά απλά και εύκολα για όλους tips που επιβραδύνουν τη διαδικασία γήρανσης και παράλληλα «ρίχνουν» την αληθινή ηλικία ενός ανθρώπου. Λοιπόν, τι περιμένετε; Ιδού!


1. Βάλτε αντηλιακό

Σιγουρευτείτε ότι χρησιμοποιείτε καθημερινά αντηλιακό ευρέως φάσματος και -κατά προτίμηση- αδιάβροχο με δείκτη προστασίας τουλάχιστον 30 SPF. Έτσι θα αποτρέψετε τη δημιουργία μαύρων στιγμάτων στο δέρμα σας και φυσικά την πρόωρη εμφάνιση ρυτίδων. Με τη χρήση αντηλιακού κάθε φορά που βγαίνετε εκτός σπιτιού/γραφείου ή άλλου κλειστού χώρου (σ.σ.: συστήνεται η χρήση αντηλιακού ακόμα και με συννεφιά) προστατεύετε το δέρμα από τις υπεριώδεις και βλαβερές για την επιδερμίδα ακτίνες του ηλίου. Επίσης η μεγάλη σε διάρκεια και δίχως αντηλιακή προστασία έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία αυξάνει τις πιθανότητες για εμφάνιση καρκίνου του δέρματος.

2. Περιποιηθείτε το δέρμα

Η γήρανση είναι συχνά ορατή στο δέρμα. Τα σημάδια γήρανσης περιλαμβάνουν σκούρα σημάδια, γραμμές, λέπτυνση δέρματος και ρυτίδες. Μπορείτε να αντιστρέψετε τη διαδικασία της γήρανσης ή να την επιβραδύνετε με τη σωστή και τακτική περιποίηση του δέρματος. Η απολέπιση (exfoliating) για παράδειγμα αποτελεί βασικό μέρος μιας σωστής ρουτίνας περιποίησης αφού ανανεώνονται τα κύτταρα της επιδερμίδας, απομακρύνονται τα νεκρά. Ωστόσο πρέπει να γίνεται προσεκτικά και με μέτρο, σίγουρα όχι καθημερινά. Η υπερβολική (σ.σ.: συστήνεται 2-3 φορές την εβδομάδα) απολέπιση μπορεί να τραυματίσει το δέρμα και να χειροτερέψει τα πράγματα. Πρέπει λοιπόν να γίνει προσεκτική επιλογή και του κατάλληλου απολεπιστικού (scrub) για την κάθε επιδερμίδα αλλά και να βρεθεί ο σωστός αριθμός χρήσης απολεπιστικού κάθε εβδομάδα. 

Επίσης ένας ορός (serum) είναι απαραίτητος για μια περιποίηση αντιγήρανσης. Έρευνες έχουν δείξει ότι ένα serum με βιταμίνη C προσφέρει γενικότερα οφέλη υγείας, πρόληψης και μείωσης υπάρχουσας ζημιάς. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2017 ανέφερε ότι η καθημερινή (για 3 εβδομάδες) χρήση τοπικά ενός ορού βιταμίνης C βελτιώνει την υφή του δέρματος αλλά και μειώνει τις ρυτίδες του προσώπου και του λαιμού. 

Είναι σημαντική επίσης, στη ρουτίνα αντιγήρανσης και ομορφιάς, και η τακτική ενυδάτωση. Απλώστε απαλά μια λοσιόν ή μια κρέμα αμέσως με το που βγείτε από το μπάνιο ώστε να «κλειδώσετε» την υγρασία στο δέρμα. 

3. Δοκιμάστε ρετινοειδή

Τα ρετινοειδή αποτελούν παράγωγο της βιταμίνης Α επιταχύνει την ανανεώση των κυττάρων. Αυτό το παντοδύναμο συστατικό περιποίησης του δέρματος που δίνει ώθηση στην παραγωγή κολλαγόνου. Σταδιακά αυξήστε τη χρήση του προϊόντος για καλύτερα αποτελέσματα. 

4. Προστατέψτε τα χέρια σας

Τα χέρια τυπικά δεν παίρνουν την ίδια φροντίδα όσο το υπόλοιπο σώμα. Τα σημάδια της γήρανσης στα χέρια μπορούν να περιλαμβάνουν σπασμένα νύχια, αλλαγές στην υφή του δέρματος, σκούρα σημάδια και ρυτίδες. 

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να προστατέψετε τα χέρια σας από τη γήρανση και μεταξύ αυτών είναι οι εξής:

  • κρέμες και λοσιόν για τα χέρια
  • χημική απολέπιση
  • κρυοθεραπεία
  • θεραπεία με λέιζερ

5. Σταματήστε το κάπνισμα

Το κάπνισμα αυξάνει τις πιθανότητες για καρδιακά νοσήματα, καρκίνο στα πνευμόνια και επιπρόσθετα κάνει ζημιά στην επιδερμίδα. Ακόμα και η κίνηση που κάνει ένας άνθρωπος στο πρόσωπό του καπνίζοντας δημιουργεί ρυτίδες. Το κάπνισμα έχει αγγειοσυσταλτική επίδραση που σημαίνει ότι σφίγγει τα αιμοφόρα αγγεία. 

Το κάπνισμα έχει την «ικανότητα» να γερνάει πρόωρα το δέρμα που σημαίνει τα εξής:

  • αυξημένες πιθανότητες για εμφάνιση ψωρίασης
  • πρόωρη γήρανση
  • ρυτίδες
  • λεκέδιασμα δοντιών

6. Καθιερώστε υγιεινή διατροφή

Μια ισορροπημένη καθημερινή υγιεινή διατροφή βελτιώνει την εγκεφαλική λειτουργία, διατηρεί το σωστό σωματικό βάρος και μειώνει τις πιθανότητες για αρκετά άλλα προβλήματα υγείας. Βεβαιωθείτε ότι μέσω της διατροφής σας λαμβάνετε αρκετά από τα παρακάτω:

  • φρούτα
  • λαχανικά
  • όσπρια
  • υγιεινά λιπαρά
  • άπαχη πρωτεΐνη

Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν τα κύτταρα από τη ζημιά που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες. Αυτές οι επιβλαβείς ουσίες επιταχύνουν τον ρυθμό γήρανσης του οργανισμού αλλά και αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης ασθενειών όπως ο καρκίνος και τα καρδιακά νοσήματα. Μερικά από τα πιο συνηθισμένα αντιοξειδωτικά είναι η βιταμίνη C και η Β καροτίνη. Τρόφιμα πλούσια σε αντιοξειδωτικά είναι τα φρούτα και τα λαχανικά. 

Μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή κρατάει γερή και υγιή την καρδιά ενός ανθρώπου όσο εκείνος γερνάει. Τα υγιή λιπαρά π.χ. βοηθούν στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, ρίχνουν τα επίπεδα χοληστερόλης και μειώνουν τις πιθανότητες για καρδιακή αρρυθμία. 

7. Καταναλώστε πολλά ζυμωμένα τρόφιμα

Τροφές όπως το γιαούρτι που έχουν υποστεί ζύμωση παρέχουν μια δόση προβιοτικών τα οποία είναι οργανισμοί που βοηθούν στην πέψη. Αυτές οι τροφές αποτελούν πηγές αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονοδών. Προϊόντα με εκχυλίσματα από ζύμωση μπορούν να κάνουν τη διαφορά στο δέρμα. Μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2022 έδειξε ότι ρόδι που είχε υποστεί ζύμωση βοήθησε με την ελαστικότητα, την ενυδάτωση και τη λάμψη της επιδερμίδας μετά από 8 εβδομάδες. 

8. Μειώστε την πρόσληψη νατρίου

Τα τρόφιμα που περιέχουν νάτριο σε υψηλές ποσότητες διατηρούν το νερό στο σώμα και δημιουργούν αίσθημα φουσκώματος και δυσφορίας. Αυτά τα γεμάτα αλάτι τρόφιμα έχουν παρόμοια αντίδραση και στο πρόσωπο, όπως π.χ. τα φουσκωμένα μάτια. Μπορεί κανείς να μειώσει την πρόσληψη νατρίου (σ.σ.: το αλάτι είναι χλωριούχο νάτριο) μαγειρεύοντας με salt free ενισχυτικά γεύσης όπως το σκόρδο, ο χυμός λεμονιού και τα φρέσκα βότανα. Το κέρδος μιας τέτοιας διατροφής είναι διπλό. Και δεν θα υπάρχει αίσθηση φουσκώματος σε κανένα σημείο του σώματος, ούτε στο πρόσωπο, ενώ θα μειωθούν σημαντικά οι πιθανότητες για υψηλή αρτηριακή πίεση. 

9. Καταναλώστε πολύ νερό

Είναι σίγουρος κάθε άνθρωπος ότι καταναλώνει την απαραίτητη ποσότητα νερού καθημερινά; Βοηθάει το να κουβαλάει κανείς μαζί του ένα μπουκαλάκι νερό και να πίνει τακτικά μια γουλιά. Είναι επίσης σημαντικό να πίνει κατά τη διάρκεια των γευμάτων. Οι ειδικοί συμβουλεύουν τους υγιείς ενήλικες να καταναλώνουν 1,5 με 2 λίτρα νερό καθημερινά. Είναι απαραίτητη μεγαλύτερη ποσότητα νερού απ' αυτή εφόσον κάποιος ζει σε πολύ θερμό και ξηρό κλίμα, ασκείται / εργάζεται έντονα που προκαλεί μεγάλη εφίδρωση ή είναι ασθενής και έχει εμετούς ή διάρροια. 

10. Ελαχιστοποιήστε το αλκοόλ

Το αλκοόλ αφυδατώνει το σώμα αφού αυξάνει την επιθυμία για ούρηση. Και ένα αφυδατωμένο σώμα σημαίνει και αφυδατωμένο δέρμα που δείχνει θαμπό και ξηρό. Ο περιορισμός του αλκοόλ εκτός του ότι βελτιώνει τη γενικότερη υγεία μειώνοντας τις πιθανότητες για ένα αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό και εμφάνιση ασθενειών όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο καρκίνος και άλλα.

11. Κοιμηθείτε επαρκώς

Σιγουρευτείτε ότι κοιμάστε τουλάχιστον 7 ώρες το 24ωρο προκειμένου να ξεκουράζεστε ικανοποιητικά. Η έλλειψη ποιοτικού ύπνου μπορεί να αυξήσει το ρίσκο εμφάνισης μιας σειράς προβλημάτων υγείας όπως τα εξής:

  • άγχος και κατάθλιψη
  • καρδιακά νοσήματα
  • υψηλή αρτηριακή πίεση
  • παχυσαρκία
  • προβλήματα στα νεφρά
  • εγκεφαλικό επεισόδιο
  • διαβήτης τύπου 2

Αποφύγετε την κατανάλωση καφεΐνης και την άσκηση αργά το απόγευμα ή νωρίς το βράδυ αν έχετε πρόβλημα ύπνου. Προσπαθήστε επίσης να αποφύγετε την ύπαρξη ηλετρονικών συσκευών στο υπνοδωμάτιο και σιγουρευτείτε ότι ο χώρος είναι ήσυχος, με πολύ χαμηλό ή καθόλου φωτισμό και χαλαρωτικός. 

12. Μείνετε ενεργοί σωματικά

Η τακτική σωματική άσκηση / γυμναστική έχει θετική επιρροή στην υγεία του εγκεφάλου. Η άσκηση βοηθάει στη βελτίωση της σκέψης, της μάθησης και της ικανότητας στην κρίση. Σύμφωνα με μελέτες, περίπου 150 λεπτά αερόβιας άσκησης (π.χ. τρέξιμο, τζόγκινγκ ή ποδηλασία) την εβδομάδα είναι ευεργετικά και ωφελούν ποικιλοτρόπως τον οργανισμό ενός ανθρώπου. Θετική επιρροή έχουν και ασκήσεις ενδυνάμωσης μυών 1-2 μέρες την εβδομάδα. Το θετικό τέτοιων ασκήσεων είναι ότι δυναμώνει τα οστά και τους συνδέσμους, πέρα από τους μύες. 

13. Διαχειριστείτε το στρες / άγχος

Έρευνες έχουν δείξει ότι το χρόνιο στρες / άγχος σε έναν άνθρωπο επιταχύνει τη διαδικασία γήρανσης. Επίσης αποτελεί έναν σοβαρό παράγοντα αύξησης πιθανοτήτων για εμφάνιση αυτοάνοσων νοσημάτων, καρκίνου, καρδιακών νοσημάτων και νευρολογικών διαταραχών.

Ιδού μερικοί τρόποι για ανακούφιση από το στρες:

  • μείνετε σωματικά ενεργοί
  • ξεκουραστείτε επαρκώς τη νύχτα
  • βγείτε συχνά εκτός σπιτιού / πηγαίντε βόλτα στην εξοχή
  • υιοθετήστε κατοικίδιο
  • κάντε διαλογισμό / προσευχηθείτε
  • εφαρμόστε τεχνικές βαθιάς αναπνοής
  • δοκιμάστε τάι τσι ή γιόγκα
14. Βελτιώστε τη στάση σώματος

Δεν είναι λίγες οι φορές, αντιθέτως πολλές, που ένας άνθρωπος καμπουριάζει κατά τη διάρκεια μιας μέρας. Είτε σκύβοντας πάνω από το κινητό του, τον υπολογιστή ή άλλη οθόνη. Επίσης συνήθως λάθος είναι και η στάση σώματος ενός εργαζόμενου σε γραφείο. Ακόμα και ο σβέρκος που είναι σκυφτός μπορεί να προκαλέσει γραμμές και ρυτίδες στον λαιμό αλλά και το πρόσωπο. Συστήνεται λοιπόν οι οθόνες και δη του κινητού που χρησιμοποιείται πια περισσότερο από κάθε άλλη συσκευή, να κρατιούνται στο ύψος των ματιών για να μην υπάρχει ανάγκη για σκύψιμο. Με τη σωστή στάση σώματος γενικότερα θα μειωθούν και οι πιθανότητες κάποιου τραυματισμού. 

15. Χρησιμοποιήστε λευκαντική οδοντόπαστα

Τα βρώμικα, κιτρινισμένα δόντια έχουν την τάση να δημιουργούν την εντύπωση ότι ένας άνθρωπος είναι σαφώς μεγαλύτερος σε ηλικία απ' αυτό που πραγματικά είναι. Γι' αυτό συστήνεται να υπάρχει φροντίδα των δοντιών και μια λευκαντική οδοντόπαστα είναι η τέλεια επιλογή αφού ένα λευκό λαμπερό χαμόγελο «ρίχνει» την ηλικία και αυξάνει τη γοητεία. Σημαντικό επίσης είναι, πέρα από τη σωστή περιποίηση των δοντιών, να αποφεύγονται φαγώσιμα ή ποτά ή συνήθειες που λεκιάζουν εύκολα και πολύ τα δόντια. Π.χ. ο καφές, το κόκκινο κρασί, τα διάφορα τυποποιημένα σνακ αλλά και το κάπνισμα. 


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.


Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot

Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .

ΣΧΕΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Προσωρινά μη διαθέσιμο
€ 127.90
€ 70.35
Άμεσα Διαθέσιμο
€ 127.01
€ 88.91
Άμεσα Διαθέσιμο
€ 34.96
€ 22.50
Προσωρινά μη διαθέσιμο
€ 41.92
€ 30.39
Άμεσα Διαθέσιμο
€ 31.01
€ 24.81
Άμεσα Διαθέσιμο
€ 63.51
€ 33.88