Shape
carespot.gr
carespot.gr

Αντηλιακά: Τι δεν σου έχουν πει οι εταιρείες αντηλιακών και πρέπει να γνωρίζεις;

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

10 Μαΐου 2016

Ήρθε η ώρα να αγοράσεις ένα αντηλιακό; Προτού κάνεις κλικ στην αγορά του νέου σου αντηλιακού μάθε τι δεν σου έχουν πει οι εταιρείες αντηλιακών και τι πρέπει να γνωρίζεις προκειμένου να προστατευτείς με ασφάλεια από την ηλιακή ακτινοβολία.


1 Χρειάζεσαι προστασία ευρέως φάσματος, όχι απλώς προστασία

Αναζήτησε στην ετικέτα το Broad Spectrum, δηλαδή η σύνθεση του αντηλιακού πρέπει να σου παρέχει αντηλιακή προστασία ευρέως φάσματος, όχι μόνο από τις ακτίνες UVB αλλά και από τις UVA. Οι ακτίνες UVA ευθύνονται για την πρόωρη γήρανση και τον καρκίνο του δέρματος, ενώ οι UVB προκαλούν συνήθως εγκαύματα.

2 Κανένα αντηλιακό δεν είναι 100% αδιάβροχο

Έχε στο μυαλό σου το εξής: water resistant (αντέχει στο νερό) δεν σημαίνει waterproof (αδιάβροχο).  Στην πραγματικότητα, κανένα αντηλιακό δεν μπορεί να είναι 100% αδιάβροχο.  Απλώς αρκετά αντηλιακά φίλτρα νέας τεχνολογίας αντέχουν στο νερό και στον ιδρώτα, δηλαδή διατηρούν τον δείκτη προστασίας (SPF) τους –προστατεύοντάς σε από τις ακτίνες UV- για 40 περίπου λεπτά παραμονής σου στη θάλασσα. Σύμφωνα μάλιστα και με τις νέες διεθνείς συστάσεις θα πρέπει να αναγράφεται στη συσκευασία πόσο συχνά οφείλεις να ανανεώνεις  το αντηλιακό σου.

3 Δεν προσφέρει τίποτα ο SPF όταν ξεπερνά το 50

Ο SPF (sun protection factor) είναι ο δείκτης ηλιακής προστασίας. Το 15 είναι το μίνιμουμ ενώ πάνω από 50 δεν είναι αποτελεσματικό γιατί κανένα αντηλιακό δεν μπορεί να μπλοκάρει το 100% της UV ακτινοβολίας.  Ένα αντηλιακό με SPF 15 μπλοκάρει το 93% της UV ακτινοβολίας, με SPF30 το 97% και με SPF50 το 98%. Οι δερματολόγοι συνιστούν αντηλιακά με δείκτες από 30-50 και 50+ μόνο για υπερευαίσθητες επιδερμίδες ή με δυσανεξία στον ήλιο.

4 Η βαθμολογία PA είναι απαραίτητη

Αν θέλεις να γνωρίζεις κατά πόσο τα ευρέως φάσματος αντηλιακά σε προστατεύουν από τις ακτίνες UVA και UVB, δες τον δείκτη PA. Πρόκειται για βαθμολογία που σου εξηγεί την αποτελεσματικότητα του αντηλιακού στο μπλοκάρισμα της UVA ακτινοβολίας. Η σειρά κατάταξης ξεκινά από το PA+ μέχρι στο PA + + +,  με το τελευταίο να προσφέρει τη μεγαλύτερη προστασία. Επιπλέον και ο δείκτης PPD αναφέρεται στην προστασία που δίνει το αντηλιακό σου από την UVA ακτινοβολία.

5 Απέφυγε όσα περιέχουν το συστατικό Oxybenzone (οξυβενζόνη)

Αυτή η χημική ουσία είναι ένα ενεργό συστατικό στη σύνθεση πολλών αντηλιακών προϊόντων. Όμως πολλές μελέτες έχουν αποδείξει ότι προκαλεί φωτοδερματίτιδα ενώ ευνοεί τον σχηματισμό ελεύθερων ριζών κατά την έκθεση της επιδερμίδας στον ήλιο. Πολλές εταιρείες με αντηλιακά προΐόντα την έχουν ήδη αντικαταστήσει με μια πιο ασφαλή ουσία, την αβοβενζόνη (αλλιώς και ως Parsol 1789).

6 Δείξε προσοχή με τα parabens

Τα parabens  χρησιµοποιήθηκαν ως συντηρητικά φαρμάκων στα μέσα του 1920 αλλά και για τη συντήρηση των καλλυντικών.  Οι χημικές αυτές ουσίες μιμούνται τη δράση των οιστρογόνων επηρεάζοντας τη διαδικασία ανάπτυξης των κυττάρων ενώ μπορεί να εμποδίσουν την ομαλή λειτουργία του ορμονικού συστήματος. Για να διαπιστώσεις εάν το προϊόν περιέχει parabens ψάξε στη συσκευασία για ουσίες όπως methylparaben, propylparaben, ή butylparaben.

7 Αν έχεις ακνεικό δέρμα ή λιπαρή επιδερμίδα με ακμή δεν κάνουν όλα τα αντηλιακά για σένα

Προτίμησε όσα αναγράφουν ότι είναι ειδικά για ακνεικό δέρμα και φέρουν την ένδειξη Noncomedogenic (μη φαγεσωρογόνο). Μπορεί επίσης να αναγράφεται και το «oil-free» στη συσκευασία.

8 Αν λαμβάνεις φαρμακευτική αγωγή δεν προστατεύεσαι επαρκώς

Όταν ακολουθείς κάποια θεραπευτική αγωγή, που περιλαμβάνει παρασκευάσματα για την ακμή, αντιβιοτικά που περιέχουν τετρακυλίνη, αντισταμινικά, αντισυλληπτικά  που περιέχουν οιστρογόνο, μη στεροειδή, αντιφλεγμονώδη φάρμακα, παρασκευάσματα για την ναυτία, φάρμακα που περιέχουν σουλφαμιδίνη, αγχολυτικά, διουρητικά και φάρμακα για τον διαβήτη θα πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός κατά την έκθεσή σου στον ήλιο, ακόμη κι αν φοράς το καλύτερο αντηλιακό.

9 Στην εγκυμοσύνη θα πρέπει να αποφεύγεις κάποια αντηλιακά

Πρόσεξε αν υπάρχει στην ετικέτα των αντηλιακών την ουσία retinyl palmitate. Αυτή μετατρέπεται στο δέρμα σε μια ουσία που ενδέχεται να προκαλέσει γενετικές δυσμορφίες, γι’ αυτό και τα αντηλιακά που το περιέχουν πρέπει να αποφεύγονται από τις εγκύους καιστις γυναίκες που προσπαθούν να συλλάβουν.


Αντηλιακό: Οι 5 κανόνες να το φορέσεις σωστά

1 Μην το απλώνεις τελευταία στιγμή. Χρειάζεται τουλάχιστον 20 λεπτά προτού εκθέσεις την επιδερμίδα σου στον ήλιο.

2 Μην το τσιγκουνεύεσαι:  Ένα σφηνάκι αντηλιακό για το σώμα και μισό κουταλάκι του γλυκού για το πρόσωπο και το λαιμό είναι η σωστή ποσότητα για ασφαλές μαύρισμα. Επίσης χρειάζεται να το ανανεώνεις κάθε δύο ώρες περίπου και ανάλογα με το αν είσαι δραστήριος στην παραλία ή όχι.

3 Μην το τρίβεις: Χάνει την αποτελεσματικότητά του. Άπλωσε το απαλά και άφησέ το πάνω στην επιδερμίδα σου έως ότου απορροφηθεί.

4 Μην το φοράς μαζί με κάποιο εντομοαπωθητικό: Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα ενεργά συστατικά που περιέχουν τα χημικά εντομοαπωθητικά- κυρίως το DEET (N, N διεθυλ- μ- τολουαμίδιο) - μπορούν να μειώσουν κατά 33,3% την αποτελεσματικότητα του αντηλιακού.

5 Μην χρησιμοποιείς το περσινό σου αντηλιακό: Έχει χάσει την αποτελεσματικότητά του. Αγόρασε ένα καινούριο και ξόδεψέ το όλο το καλοκαίρι!

 

Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot

Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .