Shape
carespot.gr
carespot.gr

Αντηλιακό: Το νούμερο 1 μυστικό της αντιγήρανσης!

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

31 Ιουλίου 2017

Σίγουρα έχεις ακούσει τις celebrities να λένε ότι το μοναδικό τους μυστικό αντιγήρανσης είναι το αντηλιακό τους. Τώρα η έρευνα το αποδεικνύει! Προτού βγεις έξω - είτε πρόκειται να πας στην παραλία είτε στο γραφείο - να θυμάσαι αυτό: οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν αντηλιακό καθημερινά έχουν πολύ νεότερο δέρμα, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στα Annals of Internal Medicine.


Η έρευνα έδειξε ότι το αντηλιακό είναι το νούμερο 1 μυστικό της αντιγήρανσης

Οι ερευνητές χώρισαν 903 συμμετέχοντες σε τέσσερις ομάδες: η πρώτη εφάρμοσε αντηλιακό με SPF 15 ή υψηλότερο σε καθημερινή βάση, η δεύτερη έβαζε ανάλογα με τις συνήθειές του, η τρίτη πήρε συμπληρώματα βήτα-καροτίνης και η τέταρτη placebo χάπια. Η ομάδα που φορούσε αντηλιακό σε καθημερινή βάση το εφάρμοζε στο κεφάλι, το λαιμό και τα χέρια του στην αρχή κάθε ημέρας και ξανά μετά από εκτεταμένη έκθεση στον ήλιο ή μετά την επαφή του με το νερό. Στο τέλος της έρευνας οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που είχαν εφαρμόσει αντηλιακό καθημερινά δεν έδειξαν ορατά σημάδια αυξημένης γήρανσης στο δέρμα τους. Οι συμμετέχοντες που φορούσαν αντηλιακό μερικές φορές ή καθόλου είχαν κατά μέσο όρο 24% πιο γηρασμένο δέρμα (ξηρό, αφυδατωμένο, με ρυτίδες , πανάδες και κηλίδες). Τα αποτελέσματα της έρευνας επιβεβαίωσαν επίσης ότι το αντηλιακό διατηρεί την επιδερμίδα ελαστική και ενυδατωμένη.


Γιατί το αντηλιακό είναι τόσο αποτελεσματικό στην αντιγήρανση;

Τα αντηλιακά ευρέος φάσματος με SPF 15 ή με υψηλότερο δείκτη προστασίας αποκλείουν το 93% των υπεριωδών ακτινών (UVB) και φιλτράρουν τις ακτίνες UVA επίσης. Εκτός από το γεγονός ότι είναι οι βασικοί ένοχοι για τον καρκίνο του δέρματος, η UVB και η UVA διεισδύουν βαθύτερα στην επιδερμίδα προκαλώντας φωτογήρανση, τη βασική αιτία πρόωρης γήρανσης της επιδερμίδας, ενώ έχουν την ίδια ένταση σε όλη τη διάρκεια του χρόνου. 


Τι ζημιά κάνει ο ήλιος στην επιδερμίδα;

1.Προκαλεί αφυδάτωση: Η ξηρή ατμόσφαιρα, ο ήλιος και ο ιδρώτας φθείρουν τον υδρολιπιδικό φιλμ της επιφανειακής στιβάδας της επιδερμίδας προκαλώντας αφυδάτωση.

2.Δημιουργεί φωτοευαισθησίες: Συνήθως ένα πολύ ευαίσθητο δέρμα καίγεται πάντα κάτω από τον ήλιο ενώ ένα απλά ευαίσθητο δέρμα καίγεται συχνά και μαυρίζει ελαφρά. Η έκθεση όμως στον ήλιο δεν προκαλεί μόνο ερυθρότητα και έγκαυμα αλλά και μικρά σπυράκια στο πρόσωπο, στο ντεκολτέ και τα μπράτσα.

3.Προκαλεί καφέ κηλίδες, πανάδες, ευρυαγγείες και λεπτές ρυτίδες: Αποτελούν βλάβες της φωτογήρανσης και οφείλονται στην αθροιστική επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας στο δέρμα. Η υπεριώδης ακτινοβολία είναι η βασική αιτία φωτογήρανσης ή πρόωρης γήρανσης και συνδέεται άμεσα με το οξειδωτικό στρες της επιδερμίδας και τη δημιουργία ελεύθερων ριζών που επίσης ευθύνονται για την πρόωρη γήρανση της επιδερμίδας.

Αν και το δέρμα σου δεν θα δείχνει νεανικό για πάντα, το δέρμα αρχίζει τη χρονολογική του γήρανση περίπου στην ηλικία των 55 ετών, η καθημερινή χρήση αντηλιακής προστασίας καθυστερεί τη φωτογήρανση, πράγμα που σημαίνει ότι το δέρμα σου θα δείχνει πιο νεανικό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Διάβασε σχετικά: Είναι όντως το αντηλιακό επικίνδυνο για την υγεία σου;


Tips για αποτελεσματική αντηλιακή προστασία

Η σωστή αντηλιακή προστασία δεν εξαρτάται μόνο από τον υψηλό δείκτη προστασίας αλλά και από το πώς χρησιμοποιείς ένα αντηλιακό προϊόν. Γι΄αυτό:

  1. Φρόντισε να χρησιμοποιείς αντηλιακό με SPF 15 και πάνω, κάθε μέρα και να επαναλαμβάνεις τη χρήση του συχνά.
  2. Επίλεγε αντηλιακές φόρμουλες που περιέχουν αντιοξειδωτικά συστατικά, τα οποία εξασφαλίζουν προληπτική δράση κατά της φωτογήρανσης από τις ελεύθερες ρίζες.
  3. Μην χρησιμοποιείς περσινό αντηλιακό. Στα αντηλιακά οι ημερομηνίες λήξης έχουν σημασία. Τα δραστικά συστατικά αλλοιώνονται με την πάροδο του χρόνου που σημαίνει ότι δεν είναι το ίδιο αποτελεσματικά.
  4. Το αντηλιακό κάτω από τον ήλιο δεν είναι προαιρετικό. Είναι απολύτως απαραίτητο για την προστασία της υγείας σου.

 

Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot

Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .