Shape
carespot.gr
carespot.gr

Αυχενικό σύνδρομο: Πώς να σταματήσεις τον πόνο άμεσα!

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

16 Μαΐου 2016

Πονάει ο αυχένας σου; Μάθε τι μπορείς να κάνεις για να σταματήσεις τον πόνο άμεσα και να σηκώσεις κεφάλι.


Τα συμπτώματα του αυχενικού συνδρόμου είναι ο πόνος στον αυχένα (αυχεναλγία) και ο περιορισμός της κίνησης στον αυχένα. Ο πόνος επεκτείνεται  στους ώμους και σε άλλες περιοχές ή αντανακλάται συνήθως στα χέρια. Συνήθως υποχωρεί με την ξεκούραση. Άλλα συμπτώματα είναι ο πονοκέφαλος, οι ζαλάδες, το βουητό στα αυτιά και η θολή όραση. Οι ειδικοί συνήθως συστήνουν αναλγητικά, αντιφλεγμονώδη, μυοχαλαρωτικά ακόμα και αντικαταθλιπτικά φάρμακα ή φυσικοθεραπευτική αγωγή. Δες τι άλλο μπορείς να κάνεις για να σταματήσεις τον πόνο άμεσα και να σηκώσεις κεφάλι.


Που οφείλεται ο πόνος στον αυχένα;

Η αυχεναλγία έχει πολλές αιτίες. Οι πιο συνηθισμένες είναι:

•             Στην κακή στάση του σώματος και του κεφαλιού

•             Στην καθιστική εργασία

•             Στην απουσία φυσικής δραστηριότητας

•             Σε πολύωρη παραμονή στον υπολογιστή

•             Στην παχυσαρκία

•             Στο άγχος

•             Σε κάποια κάκωση του αυχένα

•             Σε κήλη δίσκου

•             Στην υπέρταση


Τι μπορείς να κάνεις

1) Κάνε τις απαραίτητες ρυθμίσεις

•             Στη δουλειά: Εάν εργάζεσαι μπροστά σε υπολογιστή ρύθμισε το ύψος της καρέκλας σου αλλά και την οθόνη σου έτσι ώστε ο αυχένας και η σπονδυλική στήλη να είναι σε ευθεία θέση. Εκείνο που είναι σημαντικό είναι να αποφεύγεις την κάμψη ή την έκταση του κεφαλιού. Φρόντιζε σχεδόν κάθε 50 λεπτά να σηκώνεσαι από το γραφείο και να περπατάς για μερικά λεπτά.

•             Στο αυτοκίνητο: Όταν οδηγείς η πλάτη του καθίσματος πρέπει να είναι σε όρθια θέση ώστε να διατηρεί τον αυχένα σου ίσιο και να μην τον αναγκάζει να κάνει κάμψη. Μην αφήνεις το χέρι σου στις ταχύτητες γιατί το σώμα σου παίρνει πλάγια κλίση κάτι που επιβαρύνει τον αυχένα σου.

2) Δοκίμασε τη θερμοθεραπεία

Η θερμοθεραπεία μπορεί να μειώσει την ένταση στον αυχένα και στους ώμους. Χρησιμοποίησε θερμαντική αλοιφή, κάνε ζεστά μπάνια, βάλε θερμοφόρα ή θερμικά έμπλαστρα. Αυτά επειδή παρέχουν συνεχόμενη θερμότητα ανακουφίζουν από τον πόνο στον αυχένα και στην πλάτη. Στην αγορά θα βρεις θερμαντικές αλοιφές και θερμικά έμπλαστρα που θα σε ανακουφίσουν από τον πόνο του αυχένα.

3) Φόρεσε κολάρο

Εάν ο πόνος είναι αφόρητος ο γιατρός θα σου συστήσει να τοποθετήσεις ένα μαλακό ή ημίσκληρο κολάρο στον αυχένα. Περιορίζει την κίνηση του αυχένα σταθεροποιώντας τους μυς ώστε να αποφευχθεί ο μυϊκός σπασμός. Tο κολάρο θα πρέπει να το φοράς σύμφωνα με τις υποδείξεις του γιατρού σου.

4) Κοιμήσου στο σωστό μαξιλάρι

Εάν πονάει ο αυχένας σας επίλεξε ένα μαξιλάρι που να μην πολύ λεπτό ή πολύ φουσκωτό γιατί και τα δύο  συμπιέζουν τον αυχένα και τους μυς του λαιμού με αποτέλεσμα να προκαλείται πόνος. Αγόρασε ένα ειδικό μαξιλάρι που να ευθυγραμμίζει τον αυχένα σου.

5) Μείωσε το άγχος

Το άγχος και η υπερένταση σφίγγει τους μυς του αυχένα, αυξάνει την μυική ένταση με αποτέλεσμα να σου δημιουργεί πόνο. Φρόντισε να κάνεις διαλείμματα από την εργασία και παίρνε βαθιές ανάσες. Το στρες κονταίνει και κάνει πιο γρήγορη την αναπνοή μας με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται οι μύες του αυχένα. Το οξυγόνο βοηθάει τους μυς αυτούς να χαλαρώνουν.

6) Πότε να επισκεφτείς ειδικό

Αν ο πόνος σε εμποδίζει να εργάζεσαι, να κοιμάσαι ή να γυμνάζεσαι, συνοδεύεται από μούδιασμα ή αδυναμία στα χέρια και τις παλάμες, μπορεί να υπάρχει κάποιο νεύρο που πιέζεται οπότε χρειάζεται να σε δει ένας ορθοπεδικός.

Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot


Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .