Shape
carespot.gr
carespot.gr

Αυτά είναι τα 8 πιο σοβαρά λάθη που κάνεις με τους φακούς επαφής και δεν το καταλαβαίνεις!

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

27 Ιουνίου 2017

Οι φακοί επαφής μπορεί να σου δίνουν τη δυνατότητα να βλέπεις χωρίς γυαλιά αλλά απαιτούν συντήρηση και προσοχή στη χρήση τους. Αυτά είναι τα λάθη που πρέπει να αποφεύγεις για διατηρήσεις την όρασή σου 10 στα 10! Κάποια από αυτά είναι αρκετά σοβαρά και τα κάνεις χωρίς να το καταλαβαίνεις.


1) Κοιμάσαι με αυτούς

Την επόμενη φορά που θα μπεις στον πειρασμό να κοιμηθείς με αυτούς χωρίς να τους αφαιρέσεις, σκέψου ότι κινδυνεύει να αφυδατωθεί ο κερατοειδής και να δημιουργηθεί κάποιο έλκος λόγω βακτηριδιακής λοίμωξης. Το αποτέλεσμα; Κόκκινα, ερεθισμένα μάτια, θολή όραση, φαγούρα, δακρύρροια και πόνος. Έντονος πόνος.

2) Δεν αντικαθιστάς τους φακούς επαφής τακτικά

Οι φακοί επαφής είναι ακριβώς όπως το εσώρουχό σου, δεν θα φορούσες ξανά ποτέ ένα παλιό βρώμικο εσώρουχο. Επομένως αν οι φακοί επαφής σου φαίνονται καλοί δεν σημαίνει ότι είναι κιόλας. Το 41% όσων φορούν φακούς επαφής έχουν φθαρμένους φακούς επαφής σύμφωνα με έρευνα από την American Optometric Association. Οι φακοί επαφής ενέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης αν δεν χρησιμοποιηθούν σωστά. Γι΄αυτό θα πρέπει πάντα να ακολουθείς τις οδηγίες.

3) Δεν πλένεις τα χέρια σου πριν τους τοποθετήσεις

Είναι απαραίτητο να πλένεις πάντα τα χέρια σου καλά με σαπούνι και νερό πριν αγγίξεις τα μάτια σου. Σκούπισέ τα με μία πετσέτα που δεν αφήνει χνούδι πριν τοποθετήσεις τους φακούς επαφής στα μάτια σου.

4) Τους φοράς όταν κάνεις μπάνιο

Θα πρέπει να αφαιρείς πάντα τους φακούς επαφής προτού κάνεις ντους ή κολυμπήσεις στη θάλασσα και την πισίνα. Περιέχουν βακτήρια που μπορεί να προσκολληθούν στους φακούς επαφής και να ερεθίσουν τα μάτια σου.

5) Πειραματίζεσαι με διάφορα διαλύματα

Μην πειραματίζεσαι με οποιαδήποτε μάρκα. Τα διάφορα διαλύματα μπορεί να μην είναι συμβατά και δεν είναι όλα τα διαλύματα ασφαλή για όλους τους φακούς. Όταν πρόκειται για τον καθαρισμό των φακών επαφής σου φρόντισε να χρησιμοποιείς αυτό που σου προτείνει ο οφθαλμίατρός σου. Οι διάφοροι τύποι υγρών φακών επαφής περιέχουν διαφορετικά συντηρητικά, οπότε ο γιατρός σου γνωρίζει τι είναι καλύτερο για τις ανάγκες των ματιών σου.

6) Δεν τους καθαρίζεις σωστά

Στο τέλος της ημέρας, είναι σημαντικό να καθαρίζεις τους φακούς επαφής. Αφού πλύνεις τα χέρια σου, τρίψε κάθε φακό επαφής με τα δάκτυλά σου με λίγο φρέσκο ​​διάλυμα. Στη συνέχεια, τοποθέτησε τους καθαρισμένους φακούς στη θήκη τους με φρέσκο ​​διάλυμα που θα βοηθήσει τους φακούς επαφής να παραμείνουν καθαροί, να διατηρήσουν την υγρασία τους και ενεργές ορισμένες επωφελείς πρωτεΐνες των δακρύων.

7) Βάζεις τους φακούς σε χρησιμοποιημένο διάλυμα

Είναι πολύ σημαντικό να μην επαναχρησιμοποιείς ποτέ το ίδιο διάλυμα. Πρέπει να το αδειάζεις και να γεμίζεις τη θήκη με φρέσκο ​​διάλυμα. Επίσης, μην καθαρίζεις ποτέ τους φακούς με το νερό της βρύσης ή με σάλιο, επειδή και τα δύο έχουν βακτήρια που ενδέχεται να δημιουργήσουν πρόβλημα στα μάτια σου.

8) Αμελείς την ετήσια οφθαλμολογική εξέταση

Αυτό είναι το μοναδικό και μεγαλύτερο λάθος όσων φορούν φακούς επαφής. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι οι φακοί επαφής μπορούν να έχουν την ίδια συνταγή για χρόνια, αλλά πρέπει να αξιολογείται η προσαρμογή του φακού μαζί με την υγεία του ματιού σε ετήσια βάση. Επιπλέον, μια ολοκληρωμένη οφθαλμολογική εξέταση μπορεί να αποκαλύψει διάφορες καταστάσεις υγείας, όπως διαβήτη και υπέρταση. Η έγκαιρη διάγνωση είναι το μυστικό για τη διασφάλιση της υγείας των ματιών.

 

Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot

 

Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .