Shape
carespot.gr
carespot.gr

Βιταμίνες και Παιδιά: Ποιές είναι απαραίτητες

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

10 Ιανουαρίου 2024

Βιταμίνες και παιδιά. Αλήθεια μπορεί αυτά τα δύο να πηγαίνουν... πακέτο; Αν είστε γονείς, εύλογα αναρωτιέστε: χρειάζεται το παιδί μου συμπληρώματα βιταμινών; Η απάντηση δεν μπορεί να είναι μονολεκτική αφού κάθε περίπτωση, κάθε παιδί, είναι μοναδικό και έχει διαφορετικές ανάγκες. 

Προφανώς το ιδανικό είναι ένα παιδί να παίρνει όλες τις βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται μέσω της ισορροπημένης υγιεινής διατροφής. Ωστόσο πόσο εφικτό είναι αυτό στο σύγχρονο τρόπο ζωής; Το υγιεινό διατροφολόγιο για ένα παιδί περιλαμβάνει τα εξής:


  • γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα όπως τυρί και γιαούρτι
  • άφθονα φρέσκα φρούτα και πράσινα λαχανικά
  • πρωτεΐνη όπως κοτόπουλο, κρέας και αυγά
  • σιτηρά, προϊόντα ολικής άλεσης, βρώμη, καφέ ρύζι κτλ.

 

Καταλαβαίνει λοιπόν κανείς ότι είναι αρκετά δύσκολο ένα παιδί να παίρνει όλα όσα θέλει μέσω της διατροφής του. Κάπου εκεί έρχονται τα συμπληρώματα να γεμίσουν τα όποια -διατροφικά- κενά. 


Ποιά παιδιά χρειάζονται συμπληρώματα βιταμίνης;

Στον σύγχρονο τρόπο ζωής λοιπόν, μοιάζει πολύ δύσκολο έως αδύνατο ένας γονέας να βρίσκει κάθε τρόφιμο φρέσκο και να έχει τον χρόνο να μαγειρεύει καθημερινά για τον εαυτό του αλλά και το παιδί του. Γι' αυτό λοιπόν οι παιδίατροι συστήνουν συχνά μια καθημερινή λήψη πολυβιταμίνης για τα παιδιά τα οποία:


  • δεν τρώνε τακτικά ισορροπημένα γεύματα που έχουν φτιαχτεί από φρέσκες πρώτες ύλες
  • τσιμπολογάνε και τρώνε πάντα λιγότερο απ' αυτό που πρέπει
  • έχουν χρόνια ιατρικά προβλήματα όπως άσθμα ή προβλήματα στο πεπτικό σύστημα
  • τρώνε διαρκώς fast food ή προμαγειρεμένα ή επεξεργασμένα γεύματα
  • ζουν σε σπίτι με διατροφικούς περιορισμούς, π.χ. οι γονείς τους είναι χορτοφάγοι (vegan) ή δεν επιτρέπεται να καταναλώνουν γαλακτοκομικά
  • καταναλώνουν αρκετά ανθρακούχα αναψυκτικά τα οποία αποβάλλουν τις βιταμίνες και τα υπόλοιπα μεταλλικά στοιχεία από το σώμα


Κορυφαίες (top) 6 βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία για παιδιά

Στο... αλφάβητο των βιταμινών και των μεταλλικών στοιχείων υπάρχουν κάποια που θεωρούνται άκρως απαραίτητα για τη σωστή ανάπτυξη ενός παιδιού. Η σχετική λίστα περιλαμβάνει τα εξής:


βιταμίνη a: Συνεισφέρει στην ομαλή ανάπτυξη αλλά και στην επιδιόρθωση των οστών και των ιστών. Επίσης φροντίζει για την υγεία των ματιών, του δέρματος και τα αντανακλαστικά του ανοσοποιητικού συστήματος. Καλές πηγές της βιταμίνης Α αποτελούν το γάλα, το τυρί, τα αυγά και τα κίτρινα προς πορτοκαλί λαχανικά όπως το καρότο, η γλυκοπατάτα και το κολοκύθι.

βιταμίνες Βs. Η οικογένεια των βιταμινών Β --Β2, Β3, Β6 και Β12-- βοηθούν στον μεταβολισμό, την παραγωγή ενέργειας, το υγιές κυκλοφορικό και νευρικό σύστημα. Καλές πηγές αυτών των βιταμινών είναι το κρέας, το κοτόπουλο, το ψάρι, τα αυγά, το γάλα, το τυρί, τα όσπρια και τα καρύδια.

βιταμίνη C. Προάγει υγιείς μύες, συνδετικούς ιστούς και δέρμα. Καλές πηγές αυτής της βιταμίνης είναι τα κιτρικά φρούτα (πορτοκάλια, μανταρίνια, γκρεϊπφρουτ), οι φράουλες, τα κίουι, οι τομάτες και τα πράσινα λαχανικά όπως το μπρόκολο.

βιταμίνη d. Προάγει τον σχηματισμό και την υγίων των οστών και των δοντιών και βοηθάει τον οργανισμό να απορροφήσει το ασβέστιο. Καλές πηγές της βιταμίνης d στη διατροφή είναι το γάλα, τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός ενώ με διαφορά η καλύτερη πηγή είναι η ηλιακή ακτινοβολία. 

ασβέστιο. Βοηθάει στο χτίσιμο γερών οστών καθώς ένα παιδί μεγαλώνει. Καλές πηγές στο διατροφολόγιο είναι το γάλα, το τυρί, το γιαούρτι, το τόφου και ο ενισχυμένος με ασβέστιο χυμός πορτοκαλιού. 

σίδηρος. Συνεισφέρει στο χτίσιμο γερών μυών και είναι κομβικός για τα υγιή ερυθρά αιμοσφαίρια. Η έλλειψη σιδήρου αποτελεί μεγάλο ρίσκο στην εφηβική ηλικία ενός παιδιού ειδικά στα κορίτσια όταν εκείνα αρχίζουν να έχουν έμμηνο κύκλο. Καλές πηγές στη διατροφή είναι το βοδινό κρέας και τα άλλα κόκκινα κρέατα, η γαλοπούλα, το χοιρινό, το σπανάκι, τα όσπρια και τα δαμάσκηνα. 


Αναζητήστε φρέσκα τρόφιμα για τις καλύτερες βιταμίνες

Τα υγιή παιδιά παίρνουν την καλύτερη βάση σύμφωνα με όσα οι γονείς επιλέγουν στο καλάθι των τροφίμων τους. Η καλή θρέψη αρχίζει με την κατανάλωση μιας ευρείας γκάμας φρέσκιας τροφής. Αναμφίβολα αποτελεί με διαφορά την καλύτερη επιλογή σε σχέση με την κατανάλωση fast food ή προμαγειρεμένων. Οι περισσότερες βιταμίνες και τα μεταλλικά στοιχεία βρίσκονται σε τροφές υψηλές σε υδατάνθρακες και πρωτεΐνες (προτιμότερο από τα λιπαρά). Με διαφορά ωστόσο οι τροφές με τις περισσότερες βιταμίνες είναι τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά. 

Για να βεβαιωθεί ένας γονέας ότι παρέχει όσο περισσότερες βιταμίνες γίνεται στο παιδί του να στοχεύει στην ποικιλία, όχι απλά περισσότερο φαγητό από ένα είδος. Σήμερα είναι υπέρβαρα τα διπλάσια σε αριθμό παιδιά απ' αυτό που συνέβαινε πριν από δύο δεκαετίες. Γι' αυτό συστήνεται στους γονείς να μην το παρακάνουν με τις ποσότητες, το υπερβολικό φαγητό δεν είναι η λύση. Αντιθέτως να θυμούνται ότι σερβίρουν παιδιά συνεπώς οι μερίδες να είναι για παιδιά, όχι για ενήλικες που σημαίνει ότι απαιτείται το 1/4 ή το πολύ το 1/3 της δικής τους μερίδας.

Ιδανικά πρέπει να παρέχεται στο παιδί μια ποικιλία μικρών γευμάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας ώστε και να γεύονται διαφορετικά πράγματα και να λαμβάνουν βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία από διάφορα είδη τροφών. Αν το παιδί δεν φάει μια μέρα ένα είδος τροφής, π.χ. λαχανικά, δεν είναι σωστό να υπάρξει δυσφορία του γονέα. Αντιθέτως ας επανεισάγει στο διατροφολόγιο του παιδιού το συγκεκριμένο τρόφιμο μετά από 2-3 ημέρες και ενδεχομένως με διαφορετικό τρόπο αλλά ίσως και σειρά. 


Βιταμίνες και παιδιά: 5 συμβουλές

Εφόσον έχετε εισάγει τις βιταμίνες στο διατροφολόγιο του παιδιού σας με τη σύμφωνη γνώμη του παιδιάτρου, ακολουθήστε αυτές τις σημαντικές συμβουλές για ασφάλεια και το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα:


1. Φροντίστε ότι οι βιταμίνες βρίσκονται καλά κρυμμένες, όχι σε σημεία που τις φτάνουν τα παιδιά και μπορεί να τις μεταχειριστούν ως... καραμέλες. 

2. Μην μαλώνετε με το παιδί σας για το φαγητό ούτε να χρησιμοποιείτε τα επιδόρπια (π.χ. γλυκό) ως δωροδοκία για να «καθαρίσουν το πιάτο τους» από το φαγητό, δηλαδή να το φάνε όλο. Αντιθέτως δώστε στο παιδί μια βιταμίνη που βρίσκεται σε μορφή που μπορεί να τη μασήσει μετά το γεύμα. Οι λιποδιαλυτές βιταμίνες μπορούν να απορροφηθούν μόνο με το φαγητό. 

3. Αν το παιδί σας παίρνει κάποιου είδους φάρμακο, σιγουρευτείτε ότι έχετε συζητήσει διεξοδικά με τον παιδίατρο σχετικά με πιθανές αντιδράσεις του φαρμάκου με βιταμίνες ή μεταλλικά στοιχεία. Κι αυτό γιατί καμιά φορά υπάρχει αλληλεπίδραση ενός συμπληρώματος με ένα φάρμακο που είτε μεγαλώνει είτε μειώνει την ένταση του δεύτερου. 

4. Δοκιμάστε μασώμενη βιταμίνη αν το παιδί σας δυσκολεύεται με τη μορφή χαπιού ή υγρού συμπληρώματος. 

5. Σκεφτείτε να περιμένετε έως ότου το παιδί φτάσει στην ηλικία των 4 προκειμένου να του δώσετε συμπλήρωμα πολυβιταμίνης, εκτός αν ο παιδίατρος σας έχει συμβουλέψει αλλιώς. 


Να θυμάστε ότι η σωστή διατροφή παίζει ρόλο στην ανάπτυξη αλλά και την ικανότητα μάθησης του παιδιού σας. Γι' αυτό φροντίστε να του παρέχετε καθημερινά μια ευρεία γκάμα φρέσκων τροφών. 


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.


Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot


Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .