Βιταμίνη D και υπογονιμότητα: Ποιός ο ρόλος της
30 Ιανουαρίου 2024
Είναι ευρέως γνωστή η σπουδαιότητα της βιταμίνης D (όπως και κάθε βιταμίνης) στον οργανισμό του ανθρώπου. Παίζει κομβικό ρόλο στην ανάπτυξη των οστών αφού βοηθάει το σώμα να απορροφήσει το ασβέστιο. Παράλληλα τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθάει την υγεία της καρδιάς και την πέψη. Όμως φέρεται να υπάρχει και μια έξτρα σημαντική συνεισφορά της βιταμίνης D, της βιταμίνης του ηλίου όπως είναι γνωστή. Ο λόγος για τον ρόλο που παίζει στη γονιμότητα. Υπάρχει μια σειρά ερευνών που έχουν αρχίσει πια να συνδέουν για τα καλά την εν λόγω βιταμίνη με την ικανότητα ενός ανθρώπου να τεκνοποιήσει. Και δεν αφορά μόνο το ένα φύλο αλλά και τα δύο. Ας δούμε λοιπόν πως επηρεάζει η έλλειψη βιταμίνης D άνδρες και γυναίκες την προσπάθειά τους να τεκνοποιήσουν.
Βιταμίνη D και γυναικεία γονιμότητα / εγκυμοσύνη
Σύμφωνα με έρευνα / μελέτη του 2017, τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D έχουν σχετιστεί με τη γυναικεία υπογονιμότητα. Ο αριθμός των γυναικών που δεν μπορούσαν να μείνουν έγκυες δίχως ιατρική / επιστημονική παρέμβαση αυξάνονταν σ' εκείνες που είχαν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό τους. Σύμφωνα μάλιστα με άλλες έρευνες οι γυναίκες που προσπαθούσαν να καταστούν έγκυες με τεχνολογίες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (ART) και είχαν επαρκή επίπεδα βιταμίνης D, τα κατάφεραν σε μεγαλύτερο ποσοστό σε σχέση με γυναίκες που είχαν έλλειψη. Η βιταμίνη D δηλαδή φαίνεται να συνέβαλε στην αύξηση των ποσοστών επιτυχίας σε εγκυμοσύνη σε σύγκριση με τις γυναίκες που προσπαθούσαν να κάνουν παιδί αλλά τους έλειπε η λεγόμενη βιταμίνη του ηλίου.
Ωστόσο τα καλά της βιταμίνης D αναφορικά με την εγκυμοσύνη δεν σταματούν στην προσπάθεια μιας γυναίκας να καταστεί έγκυος. Οι έρευνες δείχνουν ότι είναι αυξημένες οι πιθανότητες για επιπλοκές στην εγκυμοσύνη σε μια γυναίκα με έλλειψη βιταμίνης D. Οι εγκυμονούσες εμφάνιζαν με μεγαλύτερη συχνότητα υψηλή αρτηριακή πίεση, προεκλαμψία και διαβήτη κύησης. Άλλη έρευνα έδειξε ότι οι εγκυμονούσες με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D είναι πιο πιθανό να γεννήσουν πρόωρα ή μωρό με χαμηλότερο βάρος / ανάπτυξη απ' αυτό που «έπρεπε».
Βιταμίνη D και ανδρική γονιμότητα
Η βιταμίνη D, πέρα από τη γενικότερη υγεία, είναι σημαντική και για την ανδρική ικανότητα τεκνοποίησης, δηλαδή τη γονιμότητα. Η συγκεκριμένη βιταμίνη συνεισφέρει στην αύξηση των επιπέδων τεστοστερόνης. Ωστόσο πρέπει να υπογραμμιστεί ότι τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης στον άνδρα δεν σημαίνουν απαραίτητα και έλλειψη γονιμότητας. Από την άλλη βοηθάει σίγουρα τη λίμπιντο, την παραγωγή σπέρματος και την ικανότητα για επαρκή στύση. Οι έρευνες λοιπόν δείχνουν ότι ένας άνδρας με επαρκή ποσότητα βιταμίνης D στον οργανισμό βλέπει αύξηση και στην τεστοστερόνη του.
Τα χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D στους άνδρες σχετίστηκαν με την «φτωχή» ποιότητα σπέρματος, ειδικά σε ότι έχει να κάνει με την κινητικότητα αυτού. Η κινητικότητα του σπέρματος είναι πολύ σημαντική αφού είναι αναγκαία καθώς πρέπει να ταξιδέψει μέσα από το γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα για να γονιμοποιηθεί.
Τα φυσιολογικά επίπεδα βιταμίνης
Φυσιολογικά τα επίπεδα βιταμίνης D έχουν ένα εύρος μεταξύ 25-100ng/ml. Περίπου το 40% του πληθυσμού στις ΗΠΑ έχει έλλειψη βιταμίνης D ενώ γενικότερα παρατηρείται έλλειψη σε μεγάλο ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού και ειδικά σ' αυτόν των πλέον ανεπτυγμένων χωρών, του λεγόμενου δυτικού κόσμου. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό, για μια σειρά από σοβαρούς λόγους, να βεβαιώνεται ο καθένας ότι έχει επαρκή επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό του και η περίοδος που προσπαθεί να γίνει γονέας δεν αποτελεί εξαίρεση. Αντιθέτως η βιταμίνη D φαίνεται να έχει άμεση σύνδεση με την ικανότητα για φυσιολογική ή και υποβοηθούμενη εγκυμοσύνη.
Σε μελέτη του 2019 αναφορικά με την υγεία γύρω από την αναπαραγωγή, διαπιστώθηκε ότι μόλις το 16% από τους 500 συμμετέχοντες που προσπαθούσαν να γίνουν γονείς με τεχνολογίες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (ART), είχε φυσιολογικά επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό του!
Δοσολογία βιταμίνης D
Σύμφωνα με το αμερικανικό ίδρυμα οστεοπόρωσης συστήνεται σε όλους τους ενήλικες η κατανάλωση 800-1000 IU βιταμίνης D3 κάθε μέρα. Αν ωστόσο υπάρχει έλλειψη βιταμίνης D τότε μπορεί ένας άνθρωπος να πάρει μεγαλύτερη δοσολογία της D3.
Ιδού τρόποι για να δώσετε ώθηση στα επίπεδα βιταμίνης D
Κάντε ηλιοθεραπεία: Ο ήλιος είναι η καλύτερη «πηγή» βιταμίνης D. Στοχεύσατε σε περίπου 10 λεπτά ηλιακή ακτινοβολία πάνω στο δέρμα σας την ημέρα και λίγο παραπάνω αν το δέρμα σας είναι πιο σκούρο. Μην ξεχνάτε φυσικά το αντηλιακό αν σκοπεύετε να μείνετε στον ήλιο για μεγαλύτερο διάστημα.
Καταναλώστε θαλασσινά και λιπαρά ψάρια: Υπάρχουν ψάρια που έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη D. Π.χ. ψάρια όπως ο σολωμός, ο τόνος, το σκουμπρί ή τα στρείδια. Υπογραμμίζεται ότι τα ψάρια της ανοιχτής θάλασσας είναι πιο πλούσια σε βιταμίνη D από 'κείνα που εκτρέφονται.
Άλλες τροφές: Πέρα από τα ψάρια, υπάρχουν κι άλλες τροφές που περιέχουν βιταμίνη D. Π.χ. τα γαλακτοκομικά (όπως το γιαούρτι), τα δημητριακά, ο χυμός πορτοκάλι και το τόφου.
Συμπληρώματα: Τα συμπληρώματα βιταμίνης D είναι συχνά μονόδρομος αφού ούτε αρκετό ήλιο είναι βέβαιο ότι θα πάρει κάθε άνθρωπος ούτε είναι δυνατό να καταναλώσει όλες τις τροφές που προσφέρουν την εν λόγω υπεραπαραίτητη βιταμίνη. Η ποσότητα βιταμίνης D σε συμπλήρωμα εξαρτάται από την έλλειψη που έχει κανείς.
- Αν τα επίπεδα είναι >30ng/ml συστήνεται 400-800 IU καθημερινά.
- Αν τα επίπεδα είναι μεταξύ 20-30ng/ml (έλλειψη) συστήνεται 1000 IU καθημερινά
- Αν τα επίπεδα είναι λιγότερα ή ίσα με 20ng/ml (έλλειψη) συστήνεται 50,000 IU μια φορά την εβδομάδα για 8 εβδομάδες και ύστερα 2,000 IU καθημερινά και επανεξέταση σε 12 εβδομάδες.
- Αν τα επίπεδα είναι <10ng/ml συστήνεται και η επίσκεψη σε ενδροκρινολόγο πέρα από τις 50,000 IU βιταμίνης D μία φορά την εβδομάδα
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.
Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot
Σχολίασε
Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!
για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .