Shape
carespot.gr
carespot.gr

Δενδρολίβανο το βότανο ομορφιάς για μνήμη, ανοσοποιητικό και άγχος

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

2 Ιανουαρίου 2023

Το δενδρολίβανο είναι ένα δημοφιλές φυτό, αειθαλές αρωματικό βότανο, που εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε εδάφη γύρω από τη Μεσόγειο. Η χρήση του ωστόσο εξαπλώθηκε γρήγορα σε όλο τον κόσμο μέσω της μαγειρικής. Τα φύλλα του τρώγονται και φρέσκα και αποξηραμένα και καταναλώνεται επίσης αρκετά ως τσάι ή είδος ελαίου. Πέρα από τη μαγειρική ωστόσο, για το δενδρολίβανο υπήρχαν εξ' αρχής υποστηρικτές ότι έχει και σημαντικές φαρμακευτικές ιδιότητες και κάνει καλό στην υγεία, ακόμα και στα μαλλιά και γενικώς στην ομορφιά αφού αποτελεί συστατικό σε προϊόντα ομορφιάς. 

Όμως αυτή η πεποίθηση για τις φαρμακευτικές ιδιότητες του δενδρολίβανου σχετικά πρόσφατα μετουσιώθηκε σε δεδομένο ύστερα από σχετικές επιστημονικές έρευνες. Η αρχική έρευνα έδειξε ότι το δενδρολίβανο στο διατροφολόγιο ενός ανθρώπου αποτελεί ένα έξτρα πρόσθετο καθώς περιέχει ευρύ φάσμα πολύτιμων συστατικών που είναι κομβικά για την υγεία. Τι περιέχει το δενδρολίβανο; Μόλις ένα κλαδάκι έχει 3,9 θερμίδες, 0,1 γραμ.πρωτεΐνη, 0,2 γραμ.λιπαρά, 0,6 γραμ.υδρατάνθρακες, 0,4 γραμ.φυτικές ίνες και καθόλου ζάχαρη. 


Οφέλη για την υγεία

Το δενδρολίβανο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε μαγγάνιο, ένα πολύτιμο συστατικό που συνεισφέρει στον μεταβολισμό. Επίσης το μαγγάνιο βοηθάει στη δημιουργία θρόμβων με συνέπεια η επούλωση των τραυματισμών να γίνεται πιο γρήγορα. Επίσης περιέχει παντοθενικό οξύ, νιασίνη, θυαμίνη, φολικό οξύ και ριφοβλαβίνη. Γενικώς το δενδρολίβανο έχει μια σειρά από οφέλη στην υγεία μεταξύ των οποίων είναι τα εξής:


Πιθανή μείωση ρίσκου για εμφάνιση καρκίνου

Το δενδρολίβανο περιέχει καρνοσικό οξύ ένα σύμπλεγμα με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Μελέτες έχουν δείξει ότι το καρνοσικό οξύ μπορεί να καθυστερήσει μια πιθανή γέννηση καρκινικών κυττάρωνν στο σώμα ακόμα και να περιορίσει την ανάπτυξη καρκινικών όγκων. 


Τόνωση ανοσοποιητικού συστήματος

Μελέτες έχουν δείξει ότι το καρνοσικό οξύ και τα οξέα του δενδρολίβανου έχουν υψηλές αντιβακτηριακές, αντιϊκές και αντιμυκητιακές ιδιότητες. Η κατανάλωση δενδρολίβανου τακτικά μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες μολύνσεων / λοιμώξεων και να βοηθήσει το ανοσοποιητικό σύστημα να καταπολεμήσει λοιμώξεις που μπορεί τελικά να εμφανιστούν. 


Μείωση στρες

Αν και σ' αυτόν τον τομέα απαιτείται περισσότερη έρευνα, οι αρχικές έχουν συνδέσει το δενδρολίβανο με τη μείωση του άγχους. Φέρεται να έχει θετική επιρροή στην καταπολέμηση του στρες το δενδρολίβανο. Σε τυχαία δοκιμή που έγινε από φοιτητές Πανεπιστημίου, το δενδρολίβανο βρέθηκε ότι βελτίωσε την ποιότητα ύπνου των φοιτητών και μείωσε τα επίπεδα άγχους που είχαν.


Βελτιώνει τη μνήμη και τη συγκέντρωση

Το δενδρολίβανο έχει χρησιμοποιηθεί επί αιώνες σαν βοήθημα για τη μνήμη. Μελέτες έχουν δείξει ότι η αρωματοθεραπεία με τη χρήση δενδρολίβανου έχει επιβεβαιώσει τη θετική της επιρροή στη μνήμη. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχει μελέτη στην οποία τα ευρήματα ήταν άκρως σημαντικά σχετικά με τη γνωστική λειτουργία και απόδοση εντός 20 λεπτών μετά την εισπνοή αιθέριου ελαίου από δενδρολίβανο. 

Διατροφικά οφέλη

Το δενδρολίβανο είναι πολύ πλούσιο σε φυτοχημικά. Ενώ τα φυτοχημικά δεν είναι ουσιώδη για την επιβίωση όπως π.χ. οι βιταμίνες και τα μεταλλικά στοιχεία, ωστόσο είναι άκρως απαραίτητα για την καταπολέμηση ασθενειών και τη διατήρηση της γενικής υγείας. Τα φυτοχημικά στο δενδρολίβανο μπορεί να ευνοήσουν την υγεία των ματιών, να ρυθμίσουν τη λειτουργία του συκωτιού και να μειώσουν τις πιθανότητες εμφάνισης άσθματος. 

Πως να προετοιμάσετε και να καταναλώσετε το Δενδρολίβανο

Η χρήση αποξηραμένων ή και φρέσκων φύλλων δενδρολίβανου είναι πολύ συνηθισμένη στην μεσογειακή κουζίνα. Μπορεί να βρει κανείς σχεδόν σε κάθε μανάβικο ή ακόμα και σούπερ μάρκετ. Επίσης είναι εύκολο να καλλιεργήσει κανείς σε ένα γλαστράκι στο σπίτι του. Είναι απαραίτητο, ειδικά αν μιλάμε για φρέσκο φύλλο δενδρολίβανου, να ξεπλένετε καλά σε καθαρό τρεχούμενο κρύο νερό. Επίσης είναι καλό να αποκόβονται τα κοτσάνια και χρησιμοποιήστε στη μαγειρική τα φύλλα. Ιδού μερικές ιδέες για την κατανάλωση δενδρολίβανου. 

  • Ρίξτε μερικά μικρά κομμάτια από φύλλα / κλαδάκια δενδρολίβανου πάνω από κοτόπουλο, βοδινό ή χοιρινό.
  • Βράστε φρέσκα φύλλα από δενδρολίβανο στο νερό για να φτιάξετε τσάι
  • Προσθέστε δενδρολίβανο σε ψητά λαχανικά την ώρα που τα μαγειρεύετε
  • Το δενδρολίβανο σε πατάτες είναι ένας πολύ δημοφιλής συνδυασμός
  • Χρησιμοποιήστε φρέσκο ή αποξηραμένο δενδρολίβανο ως πρόσθετο σε πιάτα ζυμαρικών
  • Προσθέστε κομματάκια δενδρολίβανου σε λεμονάδα για μια διαφορετική αναζωογονητική νότα σε ένα πολύ κλασικό αφέψημα



ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.


Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot

Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .

ΣΧΕΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ