Shape
carespot.gr
carespot.gr

Διατροφή μαμάς και εγκέφαλος εμβρύου: Γέννησε πιο έξυπνο παιδί!

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

29 Ιανουαρίου 2021

Θέλεις να γίνεις η περήφανη μητέρα ενός υγιούς και πανέξυπνου παιδιού; Μην εκπλήσσεσαι από την ερώτηση γιατί μπορείς πράγματι να το βοηθήσεις με τις διατροφικές επιλογές σου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης! Επιστημονικές έρευνες σχετικά με την ανθρώπινη νοημοσύνη έχουν αποκαλύψει γιατί μερικά παιδιά είναι εντυπωσιακά έξυπνα κάνοντας πράγματα (π.χ. συνθέτοντας μεγάλες προτάσεις πριν από τους 24 μήνες) νωρίτερα από τον μέσο όρο. Και πέρα από κληρονομικούς / γονιδιακούς παράγοντες, παίζει σημαντικό ρόλο τι καταναλώνει η μητέρα στους εννέα μήνες της εγκυμοσύνης. Ιδού λοιπόν μερικά βήματα που μπορείς να ακολουθήσεις.


1) Μην αμελείς τις βιταμίνες και τα συμπληρώματα: Είναι απολύτως σημαντικό να ακολουθείς καθημερινά και πιστά τη δοσολογία και την ποικιλία βιταμινών και συμπληρωμάτων διατροφής που σου έχει συστήσει ο γιατρός. Είναι θρεπτικά συστατικά που έχει μεγάλη ανάγκη το μωρό που έχεις στην κοιλιά σου. Στη λίστα (από την οποία θα επιλέξει ο γιατρός σου) υπάρχουν οι βιταμίνες Β, C, D, το φολικό οξύ, ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος και το ασβέστιο.

2) Φάε φρούτα και λαχανικά: Τα φρούτα και τα λαχανικά επιβάλλεται να είναι μέρος της καθημερινής διατροφής σε όλη τη ζωή σου, πόσο μάλλον όταν κουβαλάς και μεγαλώνεις έναν άλλο άνθρωπο μέσα σου. Περιέχουν αντιοξειδωτικά που κάνουν καλό στο μωρό και ειδικά τον ιστό του εγκεφάλου του. Ιδανικά να καταναλώνεις επτά φρούτα / λαχανικά τη μέρα. Δείξε προτίμηση σ' αυτά με τα πιο βαθιά και έντονα χρώματα π.χ. φράουλες, δαμάσκηνα, τομάτες και λαχανικά με σκούρα πράσινα φύλλα.

3) Η ουσία του χαλκού: Πρόκειται για συστατικό πρώτης... γραμμής αφού μελέτες έχουν αποδείξει ότι βοηθά στη σωστή ανάπτυξη του έλικα και του ιππόκαμπου, περιοχές του εγκεφάλου που θεωρούνται εκείνες με τη μεγαλύτερη επιρροή στη σκέψη και την εξυπνάδα. Η μητέρα μπορεί να δώσει στο μωρό της τον χαλκό που χρειάζεται μέσω της διατροφής, εννοείται και συμπληρωμάτων. Στη διατροφή της, γι' αυτό το συστατικό, είναι καλό να υπάρχουν κάσιους, αβοκάντο, καφέ ρύζι, μελιτζάνες, σπανάκι, φασόλια κτλ.

4) Πάρε πρωτεΐνη: Το σώμα σου χρειάζεται περισσότερη πρωτεΐνη τώρα για τα κύτταρα και τις ορμόνες του παιδιού. Γι' αυτό λοιπόν αύξησε την ποσότητα που παίρνεις καθημερινά, πάντα σε συνεννόηση με τον γιατρό σου. Το κρέας, το κοτόπουλο, τα αυγά θεωρούνται μερικές από τις καλύτερες πηγές πρωτεΐνης δίχως να ξεχνάς και το γιαούρτι. Αν είσαι χορτοφάγος τότε προτίμησε φασόλια, φακές, μπρόκολα, λάχανα και σπανάκι.

5) Η σημασία του DHA: Έχεις ακουστά το DHA; Πρόκειται για το δοκοσαεξανοϊκό οξύ το οποίο βρίσκεται σε τρόφιμα ή σκευάσματα με Ωμέγα 3 λιπαρά (δηλαδή ψάρια και κυρίως σολωμό, πέστροφα). Το DHA βοηθάει στην ανάπτυξη του βρεφικού εγκεφάλου που αρχίζει στις 4 εβδομάδες μετά την έναρξη της εγκυμοσύνης. Γι' αυτό λοιπόν η μητέρα είναι καλό να τρέφεται ανάλογα ακόμα και πριν καν μείνει έγκυος!

6) Χολίνη... power: Ερευνητές από Πανεπιστήμιο της Β.Καρολίνας διαπίστωσαν ότι η χολίνη (σ.σ.: συστατικό που συναντάμε στα αυγά, τον σολομό, το κουνουπίδι, το μπρόκολο, τα φασόλια, τις φακές, τα ρεβίθια, τον αρακά κτλ) βοήθησε τα μωρά εγκύων να αναπτύξουν περισσότερο τον εγκέφαλό τους και στην ενήλική ζωή τους να είναι άνθρωποι με πιο δυνατή μνήμη και να μαθαίνουν πιο γρήγορα. 


Extra tip: Πέρα από τις διατροφικές συνήθειες, σημαντικό είναι μια έγκυος να κάνει κι άλλα πράγματα στην καθημερινότητά τους ώστε να βοηθήσει στη σωστή ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού. Είναι αυτονόητο ότι πρέπει να σταματήσει το κάπνισμα (αν καπνίζει) και το αλκοόλ, να παραμείνει ενεργή και να γυμνάζεται ή να περπατάει όσο μπορεί και να κοιμάται επαρκώς για να αναπαύεται.


*Το carespot, παρότι τα κείμενα είναι βασισμένα σε πολυετείς και σοβαρές ιατρικές έρευνες, παροτρύνει τους αναγνώστες του πριν κάνουν οτιδήποτε να συμβουλεύονται τόσο τον φαρμακοποιό, όσο και τον γιατρό τους.


Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespotgr

Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .