Διατροφική ετικέτα
23 Οκτωβρίου 2021
Οι διατροφικές ετικέτες είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο που μπορεί να μας βοηθήσει να καταλάβουμε τι ακριβώς περιέχει το συσκευασμένο τρόφιμο που καταναλώνουμε. Επίσης γνωρίζοντας τη σωστή ανάγνωση ετικετών μπορούμε να συγκρίνουμε μεταξύ τους τα προϊόντα και να επιλέξουμε το κατάλληλο για εμάς.
Πως διαβάζουμε σωστά όμως μια διατροφική ετικέτα;
Στα περισσότερα συσκευασμένα τρόφιμα η διατροφική ετικέτα βρίσκεται στο πίσω μέρος ή στο πλάι της συσκευασίας. Περιλαμβάνει πληροφορίες για:
· την ενέργεια σε kilojoules (kJ) και kilocalories (kcal)
· το λίπος
· τα κορεσμένα λιπαρά
· τους υδατάνθρακες
· τα σάκχαρα
· την πρωτεΐνη
· το αλάτι
Αυτά είναι όσο βάση νόμου πρέπει να περιλαμβάνει μια διατροφική ετικέτα.
Τα επιπλέον στοιχεία που μπορεί να υπάρχουν, όπως βιταμίνες, μονοακόρεστα λιπαρά, ανόργανα άλατα κτλ αναφέρονται όταν περιέχονται σε σημαντική ποσότητα. Όλες οι πληροφορίες γράφονται ανά 100 γραμμάρια ή ml προϊόντος και σε ορισμένες ετικέτες υπάρχουν και οι πληροφορίες ανά μερίδα.
Εκτός από την διατροφική ετικέτα σε κάθε προϊόν είναι υποχρεωτική και η επισήμανση των συστατικών ώστε να διασφαλίζονται οι καταναλωτές που πάσχουν από διατροφικές αλλεργίες ή δυσανεξίες. Η λίστα των συστατικών περιλαμβάνει όλα τα συστατικά του τρόφιμου κατά φθίνουσα σειρά, πρώτο δηλαδή μπαίνει το συστατικό που υπάρχει σε μεγαλύτερη περιεκτικότητα στο τρόφιμο και ούτω καθεξής.
Τι πρέπει να προσέξω επιπλέον;
Αυτό που προσέχω είναι η περιεκτικότητα σε συγκεκριμένα συστατικά, προσπαθώ να επιλέγω τρόφιμα που δεν περιέχουν ή περιέχουν σε πολύ μικρή ποσότητα κορεσμένα λιπαρά, υδρογονωμένα ή μερικώς υδρογονωμένα (trans) λιπαρά και σάκχαρα.
Συγκεκριμένα για τα σάκχαρα υπάρχουν φυσικά σε κάποια τρόφιμα πχ φρούτα, αποξηραμένα φρούτα και η κατανάλωση τους είναι θεμιτή. Υπάρχουν όμως και σάκχαρα τα οποία έχουν προστεθεί εξωγενώς στα τρόφιμα και αυτά είναι που πρέπει να αποφεύγονται ή να μην επιλέγονται σε συχνή βάση. Με απλά λόγια τα σάκχαρα είναι η ζάχαρη που μπορεί να κρύβεται και πίσω από τις ονομασίες:
· ινβερτοζάχαρο
· μελάσα
· μερικώς υδρογονωμένο άμυλο
· φρουκτόζη
· σιρόπι φρουκτόζης
· γλυκόζη
· σιρόπι γλυκόζης
· δεξτρόζη
· μαλτόζη κ.α.
Η φρουκτόζη, όταν στο προϊόν δεν περιέχεται ολόκληρο φρούτο ισοδυναμεί με τη ζάχαρη.
Πώς μπορώ να ξέρω εάν ένα τρόφιμο είναι πλούσιο σε λιπαρά, κορεσμένα λιπαρά, ζάχαρη ή αλάτι;
Υπάρχουν κατευθυντήριες γραμμές για κάθε τρόφιμο που είναι:
Συνολικό λίπος
Υψηλή: πάνω από 17,5g λίπους ανά 100g
Χαμηλό: 3g λίπους ή λιγότερο ανά 100g
Κορεσμένο λίπος
Υψηλή: περισσότερα από 5g κορεσμένου λίπους ανά 100g
Χαμηλό: 1,5g κορεσμένου λίπους ή λιγότερο ανά 100g
Σάκχαρα
Υψηλή: περισσότερα από 22,5g ολικού σακχάρου ανά 100g
Χαμηλό: 5g ολικού σακχάρου ή λιγότερο ανά 100g
Αλάτι
Υψηλή: περισσότερο από 1,5g αλάτι ανά 100g (ή 0,6g νάτριο)
Χαμηλό: 0,3g αλάτι ή λιγότερο ανά 100g (ή 0,1g νάτριο)
Traffic light labels
Αν έχετε δει ένα στυλ σήμανσης σαν φανάρι στο μπροστινό μέρος ορισμένων προϊόντων, είναι το σύστημα σήμανσης των φανών (traffic light labels) και δείχνει εάν ένα τρόφιμο έχει υψηλές, μεσαίες ή χαμηλές ποσότητες λιπαρών, κορεσμένων λιπαρών, σακχάρων και αλατιού και τον αριθμό των θερμίδων στο συγκεκριμένο προϊόν, ανάλογα με το χρώμα που υπάρχει:
- Πράσινο χρώμα = «χαμηλή» ποσότητα
- Πορτοκαλί χρώμα = «μέτρια» ποσότητα
- Κόκκινο χρώμα = «υψηλή» ποσότητα
Μπόμπολα Ζέτα
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
Η Μπόμπολα Ζέτα είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και ειδικεύεται στην αθλητική διατροφή. Σπούδασε στο τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος της Θεσσαλονίκης και ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό της Αθλητικής Διατροφής του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος. Διατηρεί ιδιωτικό γραφείο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Σχολίασε
Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!
για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .