Διεθνής Ημέρα Επιληψίας
8 Φεβρουαρίου 2022
Επιληψία. Περίπου 65 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως ζουν με την επιληψία. Κάθε χρόνο 1 στους 1000 επιληπτικούς φτάνει μέχρι τον θάνατο λόγω κάποιας κρίσης. Οι 6 από τους 10 ανθρώπους που έχουν επιληψία δεν γνωρίζουν ποιά αιτία την έχει προκαλέσει και 4 στους 10 στον ανεπτυγμένο κόσμο δεν έχουν φροντίσει να πάρουν κάποια θεραπεία. Ο αριθμός των επιληπτικών που δεν λαμβάνουν κάποια θεραπεία μεγαλώνει σε υπανάπτυκτες χώρες.
Από τα παραπάνω δεδομένα καταλαβαίνει κανείς πως η επιληψία, που αποτελεί μια ελληνική λέξη και περιγράφει μια παροξυσμική διαταραχή του εγκεφάλου με απώλεια αισθήσεων, δεν είναι κάτι που αξίζει την αδιαφορία ή την ελλιπή ενημέρωση. Γι' αυτό εξάλλου και το 2015 θεσπίστηκε η Διεθνής Ημέρα Επιληψίας που γιορτάζεται κάθε δεύτερη Δευτέρα του Φεβρουαρίου. Αυτός ήταν και ο λόγος που το 2021 γιορτάστηκε στις 8 του μήνα ενώ το 2022 προγραμματίστηκε για τις 14. Την πρωτοβουλία για την θέσπιση της Διεθνούς Ημέρα Επιληψίας πήρε η Διεθνής Ένωσης κατά της Επιληψίας (ILAE) και το Παγκόσμιο Γραφείο (IBE) αφού θέλησαν να ευαισθητοποιήσουν και παράλληλα να ενημερώσουν όσο περισσότερους γίνεται για μια πάθηση που (κακώς) αφήνει κοινωνικό στίγμα.
Εξαιτίας αυτού υπογραμμίστηκε η ανάγκη για θέσπιση κατάλληλου νομοθετικού πλαισίου που θα προστατεύει τα δικαιώματα των ανθρώπων με επιληψία ώστε να ζουν όπως ο υπόλοιπος πληθυσμός. Κι αυτό γιατί παρότι μιλάμε για μία από τις πιο παλιές ιατρικές καταστάσεις υπάρχει δημόσιος φόβος και έλλειψη κατανόησης και γνώσης που κάνει αρκετό κόσμο να είναι διστακτικοί ακόμα και να το συζητήσουν και να ζουν σε κοινωνική... σκιά και απομόνωση. Ως επιληψία, όπως προείπαμε, χαρακτηρίζεται η παροξυσμική διαταραχή του εγκεφάλου με απώλεια αισθήσεων. Στη διάρκεια μιας επιληπτικής κρίσης εκπέμπονται ανώμαλα εγκεφαλικά ηλεκτρικά σήματα. Έτσι η κανονική λειτουργία του εγκεφάλου διαταράσσεται και προκαλεί σπασμούς, συσπάσεις μυών και απώλεια συνείδησης, δηλαδή λιποθυμία.
Υπάρχουν διαφόρων ειδών τύποι επιληψίας. Μερικοί άνθρωποι εμφανίζουν επιληψία σε νεαρή ηλικία, άλλοι αργότερα αρκετά μετά την ενηλικίωσή τους. Σε κάποιους η επιληψία είναι παροδική, σε άλλους παραμένει όλη τους τη ζωή. Τι προκαλεί επιληψία; Μερικές φορές οι λόγοι είναι ξεκάθαροι, όπως π.χ. μια ζημιά στον εγκέφαλο όταν γεννιέται ένα παιδί. Επιληψία μπορεί να «αφήσει» και ένα εγκεφαλικό επεισόδιο ή μια μόλυνση όπως η μηνιγγίτιδα. Περιστασιακά επιληψία θα προκαλέσει και ένας καρκινικός όγκος στον εγκέφαλο. Όσον αφορά στη διάγνωση, δεν υπάρχει τεστ που μπορεί να αποδείξει ότι κάποιος έχει επιληψία. Θα επιβεβαιώσει ή όχι ένας ειδικός αφού ρωτήσει και μάθει κι άλλα πράγματα για τη ζωή ενός ατόμου και τι συνέβη και τι δεν συνέβη πριν από ένα επιληπτικό επεισόδιο.
ΘΕΡΑΠΕΙΑ
- Αντι-επιληπτικά φάρμακα
- Επέμβαση στον εγκέφαλο
- Διέγερση πνευμονογαστρικού νεύρου
- Κετογενική δίαιτα
- Εγκεφαλική διέγερση
- Διέγερση του τρίδυμου (trigeminal) νεύρου
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.
Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot
Σχολίασε
Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!
για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .