Shape
carespot.gr
carespot.gr

Διεφθιρίτιδα: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη νέα επιδημία που «προτιμάει» τα παιδιά

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

28 Νοεμβρίου 2023

Διεφθιρίτιδα. Έχετε ακούσει ξανά τη λέξη; Όπως ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) στα μέσα Νοέμβρη (2024) στον Νίγηρα της Αφρικής έλαβε χώρα 4ήμερη εκστρατεία εμβολιασμού αφού ξέσπασε η πρώτη επιδημία διεφθιρίτιδας τα τελευταία 20 χρόνια! Μέχρι και την συγκεκριμένη εκστρατεία πάνω από 200 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους λόγω της επιδημίας που εκδηλώθηκε νωρίτερα, τον Ιούλιο του ίδιου έτους, και κατέγραψε (ως τότε) 2.936 κρούσματα. Οι 1.000 υγειονομικοί που συμμετείχαν εμβολίασαν περίπου 300.000 παιδιά ηλικίας 0 έως και 14 ετών.

Ήρθε η στιγμή λοιπόν να ενημερωθείτε κι εσείς για διεφθιρίτιδα (ή διφθερίτιδα) αφού πρόκειται για σοβαρή νόσο την οποία προκαλεί το βακτήριο Corynebacterium diphtheriae. Αυτό αποικίζει στους βλεννογόνους υμένες του φάρυγγα και των ανώτερων αεραγωγών και μπορεί να παράγει μια τοξίνη που κάνει το άτομο να αισθάνεται άρρωστο και μπορεί να προσβάλλει διάφορα όργανα. Επίσης μπορεί να επηρεάσει και το δέρμα. 


Μετάδοση

Η ασθένεια μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω των σταγονιδίων που μεταφέρουν το βακτήριο. Κι αυτή η μεταφορά γίνεται μέσω της αναπνοής, του βήχα ή του φτερνίσματος. Ακόμα και εξαιτίας του γέλιου. Επίσης μπορεί να μεταδοθεί από χρησιμοποιημένο μαντήλι ή κατανάλωσης υγρού (ή φαγητού) από ποτήρι (ή πιάτο) που χρησιμοποιήθηκε από άνθρωπο που είχε την ασθένεια. Μεταδοτικό είναι το βακτήριο ακόμα και με το να αγγίξει κάποιος πληγή μολυσμένου ατόμου. 

Η διεφθιρίτιδα συνήθως προκαλεί προβλήματα στην αναπνοή ωστόσο δεν είναι πάντα τόσο... αθώα. Έχει οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια, παράλυση και φυσικά θάνατο. Επίσης η ανάρρωση από την ασθένεια δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ο οργανισμός έχει ανοσία μακράς διαρκείας. Ακόμα και πρόσωπα που έχουν αναρρώσει από την ασθένεια πρέπει να ανοσοποιηθούν. 


Συμπτώματα

Συνήθως η διεφθιρίτιδα προκαλεί συγκεκριμένα συμπτώματα που αφορούν στην αναπνευστική οδό όπως πονόλαιμο και χαμηλό πυρετό κατά τις πρώτες ημέρες της ασθένειας. Οι ασθενείς με ήπια μορφή δεν θα εμφανίσουν άλλα συμπτώματα. Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις αναπτύσσεται παχύρευστη μεμβράνη η οποία μπορεί να σχηματιστεί τοπικά π.χ. στις αμυγδαλές ή τον φάρυγγα ή ενδέχεται να καλύπτει μια ευρεία περιοχή της αναπνευστικής οδού του ασθενούς. 

Σε ακόμα πιο σοβαρά περιστατικά μπορεί να εμφανιστεί οίδημα των λεμφαδένων στον λαιμό (τραχηλική λεμφαδενίτιδα). Η διφθερίτιδα μπορεί να προκαλέσει αλλοιώσεις στο δέρμα οι οποίες σχηματίζουν έλκη που καλύπτονται από μια γκρίζα μεμβράνη και δεν επουλώνονται. Οι αλλοιώσεις αυτές εμφανίζονται συχνότερα σε αστέγους ή χρήστες ουσιών. 

Το κακό είναι ότι η διεφθιρίτιδα μπορεί να μην προκαλέσει καν συμπτώματα σε ασθενή με συνέπεια εκείνος να μολύνει τους τριγύρω του δίχως να το γνωρίζει. Ο πάσχων δυνατό να μεταδίδει τη νόσο μέχρι και για 4 εβδομάδες από την εκδήλωσή της ενώ οι ασυμπτωματικοί φορείς ακόμη περισσότερο.


Πρόληψη

Μπορεί να προληφθεί η διφθερίτιδα; Ναι, μπορεί είναι η σαφής απάντηση. Υπάρχει σχετικό αποτελεσματικό εμβόλιο κατά της διφθερίτιδας και ο μαζικός εμβολιασμός έχει μειώσει δραστικά τον αριθμό των κρουσμάτων στην Ευρώπη αλλά και παγκοσμίως. Ο εμβολιασμός κατά της διφθερίτιδας αποτελεί μέρος των προγραμμάτων ανοσοποίησης και το εμβόλιο χορηγείται σε συνδυασμό με εμβόλια έναντι άλλων νόσων. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι τα άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί και έχουν έρθει σε στενή επαφή με μολυσμένο άτομο διατρέχουν κίνδυνο λοίμωξης από διφθερίτιδα.


Θεραπεία

Η διεφθιρίτιδα μπορεί να θεραπευθεί με αντιτοξίνη και αντιβιοτικά. Όσοι ζουν με άτομο που πάσχει από διφθερίτιδα μπορούν να λάβουν αντιβιοτικά προληπτικά. Ωστόσο πρέπει να τονιστεί ότι την απόφαση για εμβολιασμό και φαρμακευτική αγωγή θα λάβει ο προσωπικός σας γιατρός εφόσον σας εξετάσει. 


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.


Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot


Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .