Shape
carespot.gr
carespot.gr

Dry Brushing: Η εύκολη συνήθεια για λαμπερό δέρμα

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

9 Ιανουαρίου 2024

Dry brushing ή στα ελληνικά: «στεγνό βούρτσισμα». Έχετε ακούσει ξανά τον όρο; Πιθανότατα τον ακούτε όλο και πιο συχνά αφού αυξάνονται με μεγάλους ρυθμούς οι fans της συγκεκριμένης μεθόδου περιποίησης του δέρματος. Τι συμβαίνει; Είναι όντως τόσο καλό όσο λένε; Αξίζει να το δοκιμάσετε; Οι απαντήσεις βρίσκονται σ' αυτό το blog, συνεχίστε το διάβασμα.

Το dry brushing αποτελεί μια πρακτική, ένα «φάρμακο», αυτού που ονομάζουμε: επιστήμη της ζωής (ayurvedic). Το στεγνό βούρτσισμα εφαρμόζεται από ανθρώπους εδώ και αιώνες. Κι αυτό γιατί υπήρχε η πεποίθηση ότι έχει αρκετά οφέλη για τη γενικότερη υγεία αλλά και το δέρμα. Όσοι κάνουν dry brushing χρησιμοποιούν μια βούρτσα με παχύ τρίχωμα αλλά από φυσικές ίνες. Μ' αυτή την βούρτσα βουρτσίζουν όλο το σώμα με συγκεκριμένες κινήσεις.

Η γενικότερη ιδέα έχει να κάνει με την αφαίρεση νεκρού δέρματος / κυττάρων από το ανώτερο στρώμα επιδερμίδας αλλά και την απομάκρυνση τοξινών μέσω των πόρων. 

Ποιά τα οφέλη του dry brushing;

Η μέθοδος εφαρμόζεται επί αιώνες αλλά στην πραγματικότητα υπάρχει μικρή επιστημονική εργασία και αποδείξεις για τα οφέλη της. Υπάρχουν ανέκδοτα στοιχεία σύμφωνα με τα πιθανά οφέλη που περιλαμβάνουν τα εξής:


1. Λεμφικό σύστημα και απομάκρυνση τοξινών. Το λεμφικό σύστημα είναι εκείνο που βοηθάει έναν οργανισμό να καταπολεμήσει τις φλεγμονές. Υγρά επιπλέον/κυκλοφορούν μέσω αυτού του συστήματος και φιλτράρονται μέσω των λεμφαδένων. Αν κάποιος είναι άρρωστος ή εκτεθειμένος σε πολλές τοξίνες τότε το σύστημα να μπουκώσει. Ακριβώς αυτός είναι ο λόγος που συχνά οι λεμφαδένες πρήζονται όταν υπάρχει κρυολόγημα. 

Το στεγνό βούρταισμα (dry brushing) εκτιμάται ότι βοηθάει το σώμα να απελευθερώσει τοξίνες μέσω του ιδρώτα. Οι τρίχες της βούρτσας διεγείρουν τους πόρους και τους ανοίγουν. Αυτό βοηθάει το σώμα να ιδρώσει και να αποβάλλει τις τοξίνες. 

2. Απολέπιση. Με το στεγνό βούρτισμα απομακρύνονται από το δέρμα νεκρά κύτταρα. Έτσι το δέρμα αποκτά αρκετά γρήγορα μια πιο λεία και απαλή υφή. 

3. Χαλάρωση. Το dru brushing μοιάζει με το μασάζ. Βοηθάει σίγουρα να χαλαρώσει ένας άνθρωπος. Για να συμβεί αυτό το αποτέλεσμα στο μέγιστο βαθμό, συστήνεται να γίνεται το βούρτισμα σε ένα πιο ήρεμο και σκοτεινό δωμάτιο. 

4. Κυτταρίτιδα. Η κυτταρίτιδα αφορά κυρίως τις γυναίκες. Οι περιοχές του δέρματος που επηρεάζονται από την κυτταρίτιδα έχουν μια κάπως... κυματιστή εμφάνιση ενώ οι αιτίες εμφάνισής της δεν είναι απόλυτα γνωστές. Όπως έχει αποδειχθεί, το μασάζ μειώνει παροδικά την εμφάνιση της κυτταρίτιδας. Μερικοί ισχυρίζονται ότι το στεγνό βούρτσισμα μπορεί να μειώσει την εμφάνιση της κυτταρίτιδας γιατί έχει παρόμοια δράση στο σώμα με το μασάζ. Δεν υπάρχει ωστόσο κάποια επιστημονική απόδειξη γι' αυτό και δεν αποτελεί μια αναγνωρίσιμη θεραπεία από αρκετούς γιατρούς. 

«Το στεγνό βούρτσισμα πραγματικά κάνει απολέπιση αν δεν γίνεται με έντονη τριβή στο δέρμα αλλά δεν υπάρχει επιστημονική απόδειξη για την κυτταρίτιδα που αποτελεί αποτέλεσμα λίπους και κολλαγόνου στις γυναίκες», σχολίασε η dr. Carolyn Jacobs δερματολόγος κοσμητικής χειρουργικής στο Σικάγο των ΗΠΑ.


Ποιά τα πιθανά ρίσκα του dry brushing;

Μερικοί άνθρωποι πρέπει να αποφεύγουν την πρακτική του dry brushing, δηλαδή του στεγνού βουρτσίσματος, ή να την κάνουν με μεγάλη προσοχή. Πρόκειται για ανθρώπους που έχουν κάποια ανοιχτή πληγή ή οποιασδήποτε μορφής ερεθισμό στην επιδερμίδα. Π.χ. άνθρωποι με έκζεμα ή ψωρίαση πρέπει να αποφεύγουν την πρακτική του στεγνού βουρτσίσματος και ειδικά στις περιοχές που είναι ερεθισμένες. Αφενός μπορεί να πυροδοτήσουν πιο έντονα συμπτώματα της όποιας ασθένειας και αφετέρου να μεταφέρουν βακτήρια σε σημεία όπου το δέρμα είναι ανοιχτό και να υπάρξει μόλυνση. 


Πως γίνεται το dry brushing;

Είναι εύκολο να κάνετε dry brushing κι εσείς. Χρειάζεστε μια βούρτσα με πυκνό μαλλί από φυσικές ίνες και ιδανικά να έχει αρκετά μακρύ χερούλι. Το μακρύ χερούλι θα βοηθήσει ώστε, αν δεν έχετε βοήθεια από άλλο άτομο, να φτάσετε στα πιο «δύσκολα» σημεία του σώματος, δηλαδή την πλάτη. Ιδού τα tips για το στεγνό βούρτσισμα της επιδερμίδας. 


  • Αρχίστε από τα πόδια και σιγά σιγά προχωρήστε πιο ψηλά στο σώμα
  • Βουρτσίστε με αρκετά μεγάλες κυκλικές κινήσεις, σαν τους δείκτες ενός ρολογιού.
  • Χρησιμοποιήστε πολύ ελαφρά πίεση στο μεγαλύτερο μέρος του σώματος, ειδικά σε σημεία που το δέρμα είναι πιο λεπτό και ευαίσθητο. Αντιθέτως βάλτε έξτρα πίεση σε σημεία όπου η επιδερμίδα είναι πιο παχιά και ανθεκτική, όπως π.χ. στις πατούσες. 
  • Βουρτσίστε τα χέρια αφού προηγουμένως έχετε βουρτσίσει τα πόδια και το μεσαίο τμήμα του σώματος. Ο κανόνας είναι ότι πρέπει να γίνεται το βούρτσισμα από κάτω προς τα πάνω. 
  • Μετά το βούρτσισμα κάντε ένα ντους (κατά προτίμηση με κρύο ή χλιαρό νερό αν αντέχετε) για να απομακρυνθούν τα νεκρά κύτταρα δέρματος.
  • Μετά το ντους ενυδατώστε την επιδερμίδα με ένα προϊόν που ταιριάζει στον τύπο του δέρματός σας. 


Αν δεν το έχετε κάνει ποτέ στο παρελθόν και σκοπεύετε να αρχίσετε τώρα το στεγνό βούρτσισμα στο δέρμα είναι προτιμότερο η αρχή να είναι πιο ήπια, δηλαδή να το κάνετε με μια βούρτσα που έχει πιο απαλή τρίχα. Σταδιακά πρέπει να αυξήσετε την πίεση, όταν πια έχει συνηθίσει το δέρμα το dry brushing. Αποφύγετε πολύ ευαίσθητες περιοχές και σημεία όπου υπάρχει κάποια πληγή / εξάνθημα / κόψιμο / μόλυνση. Επίσης αποφύγετε να βουρτσίσετε το πρόσωπο εκτός αν το κάνετε πολύ προσεκτικά με μια πολύ απαλή βούρτσα. 


Τι χρειάζεται για dry brushing;

Το μόνο που χρειάζεστε για στεγνό βούρτισμα στο σπίτι είναι μια βούρτσα με φυσική ίνα / μαλλί. Καλό θα είναι αυτή η βούρτσα που θα επιλέξετε να έχει και μακρύ χερούλι ώστε να φτάνετε σε πιο δύσκολα σημεία, όπως η πλάτη, εφόσον δεν έχετε άλλο άτομο να σας βοηθήσει. 

Πιθανώς να θέλετε να κάνετε dry brushing στο μπάνιο ώστε όταν τελειώσετε να κάνετε άμεσα ντους που συστήνεται να γίνεται προκειμένου να απομακρύνονται άμεσα από το δέρμα τα νεκρά κύτταρα της επιδερμίδας που αποκολλήθηκαν από τα υγιή λόγω βουρτσίσματος. Καλό επίσης είναι μετά το βούρτισμα και το ντους να ακολουθήσει ενυδάτωση της επιδερμίδας.  


Φροντίδα της βούρτσας

Βεβαιωθείτε ότι ξεπλένετε τη βούρτσα σας μετά από κάθε dry brushing. Βεβαιωθείτε επίσης πως θα στεγνώσει καλά πριν την αποθηκεύσετε έως ότου τη χρησιμοποιήσετε την επόμενη φορά. Ιδανικά βάλτε τη σε σημείο με αέρα και (ακόμα καλύτερα) ήλιο ώστε να στεγνώσει καλά και με φυσικό τρόπο και να μη μουχλιάσει. Πλύντε τη βούρτσα μία φορά την εβδομάδα με νερό και σαπούνι. Εννοείται ότι καλό θα είναι να μην μοιράζεστε την ίδια χτένα με οποιοδήποτε άλλον άνθρωπο αφού ελλοχεύει ο κίνδυνος μετάδοσης ασθένειας / μόλυνσης.  


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.


Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot


Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .