Shape
carespot.gr
carespot.gr

Δύο μάσκες προστατεύουν καλύτερα από την covid-19 ή όχι;

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

12 Φεβρουαρίου 2021

Οι μεταλλάξεις της covid-19 έχουν σημάνει συναγερμό στην παγκόσμια ιατρική κοινότητα και στους πολίτες όλου του κόσμου. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι νέες μορφές του κορωνοϊού είναι πιο επιθετικές. Μεταδίδονται πιο γρήγορα και έχουν μεγαλύτερη θνησιμότητα. Γι' αυτό λοιπόν είναι αναγκαίο να τηρούνται ακόμα πιο σχολαστικά τα μέτρα προσωπικής υγιεινής και κοινωνικής αποστασιοποίησης. 

Κάπως έτσι «άνοιξε» η συζήτηση για το αν η ταυτόχρονη χρησιμοποίηση μιας δεύτερης μάσκας στο πρόσωπο προστατεύει πιο αποτελεσματικά ή όχι. Στις ΗΠΑ ο άνθρωπος που είναι επικεφαλής στη... μάχη κατά του covid-19, Άντονι Φάουτσι, και βρίσκεται δίπλα στο νέο πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, είναι βέβαιος. Στη μελέτη που διενεργήθηκε στο κέντρο «Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών» το συμπέρασμα ήταν ότι κάποιος που φοράει ταυτόχρονα δύο μάσκες διατρέχει 96,4% μικρότερο κίνδυνο να μεταδώσει ή να κολλήσει τον ιό. Κάπως έτσι μόνο τυχαίο δεν είναι που σε δημόσιες εμφανίσεις του ο Μπάιντεν φοράει δύο μάσκες καθώς και άλλα μέλη της αμερικανικής κυβέρνησης όπως η αντιπρόεδρος, Καμάλα Χάρις. 


Ανάλογη είναι και η σύσταση των βρετανικών αρχών. Υπάρχουν και αντίθετες φωνές, ωστόσο για ένα πράγμα συμφωνούν όλοι. Η χρήση μάσκας προστατεύει και σώζει ζωές, έστω κι αν μιλάμε για μονή και όχι διπλή. Ας θυμηθούμε τις βασικές αρχές της μάσκας και της χρήσης της: 


  • Πλύντε καλά τα χέρια ή χρησιμοποιήστε αντισηπτικό πριν φορέσετε τη μάσκα και πριν την αφαιρέσετε.
  • Κάλυψε τη μύτη και το στόμα. 
  • Φρόντισε να ταιριάξει σωστά στο πρόσωπο.
  • Επέλεξε μάσκα με υλικό που σου επιτρέπει να αναπνέεις σωστά όπως το βαμβάκι.
  • Αν η μάσκα δεν είναι μιας χρήσης, πλύνε την σύμφωνα με τις οδηγίες του υφάσματος και φρόντισε να μην προκληθεί ζημιά που θα περιορίσει την προφύλαξη που παρέχει.
  • Μην ακουμπάτε το μπροστινό μέρος της μάσκας. 
  • Όταν υγρανθεί η μάσκα μιας χρήσης, πρέπει να αντικατασταθεί.


Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot

Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .