Εγκυμοσύνη και μετά - Φροντίζουμε την συναισθηματική μας υγεία
8 Ιουλίου 2016
Η συναισθηματική υγεία είναι μια κατάσταση ευεξίας. Όταν αισθανόμαστε καλά και συγκροτημένα, είμαστε σε καλύτερη ψυχολογική κατάσταση να αντιμετωπίσουμε το στρες, τις σχέσεις μας και γενικότερα να χαρούμε την καθημερινή μας ζωή.
Το να μαθαίνεις ότι είσαι έγκυος είναι μια εμπειρία που διαφέρει από άτομο σε άτομο. Πολλοί άνθρωποι χαίρονται και είναι ενθουσιασμένοι. Για άλλους, όμως, ο ενθουσιασμός συνδυάζεται με ανησυχία ή στενοχώρια. Για τα ζευγάρια, πάλι, που είχαν μακροχρόνια προβλήματα υπογονιμότητας, το να αποκτήσουν ένα μωρό είναι ένα όνειρο που πραγματοποιείται. Δεν υπάρχει σωστή ή λάθος αντίδραση όταν μαθαίνεις ότι είσαι έγκυος—η αντίδραση εξαρτάται από εσένα και την περίπτωσή σου.
Όμως, ο συνδυασμός φυσιολογικών, κοινωνικών και συναισθηματικών αλλαγών στην εγκυμοσύνη μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές ψυχικής υγείας σε ορισμένες γυναίκες. Αυτό είναι πιο σύνηθες σε άτομα που είχαν στο παρελθόν ψυχικά προβλήματα, σε άτομα τα οποία δεν έχουν αρκετή στήριξη, είναι έφηβοι ή περνούν δύσκολες στιγμές, όπως δυσκολίες στις προσωπικές τους σχέσεις, προβλήματα σύλληψης, κακοποίησης ή απώλειας.
Είναι πολύ σημαντικό να φροντίζεις τον εαυτό σου και να συνειδητοποιείς εάν δυσκολεύεσαι σε καθημερινή βάση να τα βγάζεις πέρα. Εάν αισθάνεσαι λυπημένη, στενοχωρημένη, αγχωμένη για καιρό, είναι ώρα να ζητήσεις ψυχολογική στήριξη.
Ορισμένοι χρήσιμοι τρόποι να φροντίσεις την ψυχική σου υγεία καθώς περιμένεις το μωρό σου είναι:
- Μην περιμένεις πολλά από τον εαυτό σου - βρες χρόνο για ξεκούραση.
- Εάν έχετε σύντροφο, συζητήστε τις αλλαγές που το νέο μωρό θα φέρει στις ζωές σας.
- Εάν μπορείτε, κανονίστε να είστε παρόντες και οι δύο στο σπίτι της δύο πρώτες εβδομάδες μετά τον τοκετό.
- Κανονίστε επιπλέον στήριξη για τις πρώτες δύο εβδομάδες μετά την γέννα (π.χ. από συγγενείς ή φίλους).
- Μοιραστείτε με ένα έμπιστο πρόσωπο τα συναισθήματα σας. Μοιράζοντας της ανησυχίες σας, θα σας βοηθήσει.
- Μεγαλώστε την ομάδα στήριξης σας (π.χ. μία ομάδα νέων γονέων ίσως βοηθήσει).
- Προσέξτε τις αλλαγές στα συναισθήματα σας. Εάν αρχίζουν να δυσκολεύουν την καθημερινότητά σας, μιλήστε με την/τον μαιευτήρα σας.
- Εάν είχατε στο παρελθόν προβλήματα ψυχικής υγείας, συζητήστε το με την/τον μαιευτήρα σας ή κάποιον ψυχολόγο. Θα μπορέσει να σας βοηθήσει να εντοπίσετε και να ανταποκριθείτε εγκαίρως στα συμπτώματα, όταν επανέλθουν.
Πολλοί άνθρωποι βιώνουν διαφορετικά συναισθήματα στην εγκυμοσύνη: χαρά, ενθουσιασμό, φόβο ή στενοχώρια. Κατά την κύηση πολλά πράγματα κάνουν την γυναίκα να αισθάνεται την ανάγκη να κλάψει, να έχει άγχος ή να αισθάνεται μίζερη, να ανησυχεί για την γέννα, για το πώς θα αντιμετωπίσει την μητρότητα, και πως θα διαχειριστεί τις απαιτήσεις των παιδιών της. Είναι φυσιολογικό οι γονείς να έχουν αντιφατικά συναισθήματα, αρνητικές σκέψεις ή παράξενα όνειρα. Όλα αυτά είναι πιθανά βιώματα της εμπειρίας του να γίνεις γονέας. Επίσης, η εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος όπου και οι δύο γονείς θυμούνται την παιδική τους ηλικία και τις σχέσεις τους με τους δικούς τους γονείς.
Χρυσάνθη Γεωργιάδου, Ψυχολόγος
Sophrosyna parent-infant Ü family support
www.sophrosyna.gr/ info@sophrosyna.org
Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot
Σχολίασε
Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!
για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .