Shape
carespot.gr
carespot.gr

Εγκυμοσύνη και πόνος στην πλάτη: Πως θα ανακουφιστείτε

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

24 Μαΐου 2024

Συμβαίνουν πολλά σ' ένα σώμα κατά τη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης, οι προκλήσεις είναι πολλές. Μία εξ' αυτών αποτελούν οι πόνοι στην πλάτη. Υπολογίζεται ότι περίπου το 70% των γυναικών που εγκυμονούν βιώνουν πόνους στην πλάτη που δυσκολεύουν τη λειτουργικότητα και την καθημερινότητα τους.

Το ξάπλωμα και το ταυτόχρονο σήκωμα των ποδιών ψηλά αλλά και το μασάζ βοηθούν στην ανακούφιση από ήπιους πόνους στην πλάτη. Τι γίνεται όμως όταν ο πόνος είναι πιο έντονος; Σ' αυτή την περίπτωση χρειάζονται πιο δραστικές λύσεις. Ας δούμε μαζί σ' αυτό το blog πως μπορείτε να αντιμετωπίσετε τους πόνους στην πλάτη κατά την εγκυμοσύνη ώστε να γίνει πιο εύκολη αυτή η απαιτητική περίοδος της ζωής σας. 


Γιατί εμφανίζονται έντονοι πόνοι στην πλάτη κατά την εγκυμοσύνη;

Οι έντονοι πόνοι στην πλάτη κατά την εγκυμοσύνη μπορούν να έχουν αρκετές αιτίες. Οι έγκυες γυναίκες είναι αναγκασμένες, λόγω της κατάστασης, να αντέξουν επιπρόσθετο από το συνηθισμένο βάρος στην πλάτη τους. Κι αυτό συμβαίνει επί μήνες. Καθώς λοιπόν μεγαλώνει το έμβρυο στη μήτρα διαφοροποιείται το κέντρο βαρύτητας του σώματος, σπρώχνεται προς τα εμπρός. Έτσι ασκείται μεγαλύτερη πίεση στην πλάτη που αρχίζει να πονάει, ειδικά κατά τη διάρκεια του 2ου και 3οτ τριμήνου της εγκυμοσύνης. 

Ο πόνος κατά το πρώτο 3μηνο της εγκυμοσύνης μπορεί να συμβεί εξαιτίας της απελευθέρωσης των ορμονών που βοηθούν στο να μαλακώσει ο χόνδρος των αρθρώσεων στην περιοχή της λεκάνης και να χαλαρώσουν οι σύνδεσμοι ώστε να διευκολυνθεί η διαδικασία του τοκετού. Και αυτές οι διαφοροποιήσεις σημαίνουν ότι μειώνεται η υποστήριξη προς την πλάτη αφού βοηθούν με το βάρος τόσο οι σύνδεσμοι όσο και ο χόνδρος των αρθρώσεων. 

Ρόλο παίζουν και το ψυχολογικό και συναισθηματικό στρες που βιώνει μια έγκυος γυναίκα λόγω των αλλαγών στην καθημερινότητα και τη ζωή της. Εξαιτίας αυτών οι μύες σφίγγουν και η πλάτη πονάει. Πόνο στην πλάτη μπορούν να προκαλέσουν και διάφορες επιπλοκές στην εγκυμοσύνη όπως ο πρόωρος τοκετός ή μια λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος. 

Λιγότερο συνηθισμένες αιτίες πόνου στην πλάτη κατά την εγκυμοσύνη αποτελούν η οστεοπόρωση και η αρθρίτιδα. 


Ποιά είναι η θεραπεία για τον έντονο πόνο στην πλάτη κατά την εγκυμοσύνη;

Η ανακούφιση από τον πολύ έντονο πόνο στην πλάτη κατά την εγκυμοσύνη απαιτεί μια ποικιλλία σε θεραπείες και αλλαγές στον τρόπο που το άτομο κάνει διάφορες δραστηριότητες καθημερινά. 

Προσαρμόστε το lifestyle

Για να βοηθηθεί μια εγκυμονούσα και να αποτρέψει τον έντονο πόνο στην πλάτη είτε στην εργασία της είτε στις δουλειές του σπιτιού συστήνονται τα εξής:


  • αποφύγετε να σηκώνετε βαριά αντικείμενα, αν δεν μπορείτε να το αποφύγετε, ανοίξτε τα πόδια και λυγίστε τα γόνατα για να χαμηλώσετε και μην σκύβετε με τη μέση έχοντας ίσια / τεντωμένα τα πόδια
  • διατηρήστε σωστή στάση σώματος ενός κάθεστε, προσπαθήστε να έχετε τον κορμό σε απόλυτα ίσια στάση
  • κοιμηθείτε στο πλάι έχοντας ένα μαξιλάρι υποστήριξης ανάμεσα στα γόνατα

Ντυθείτε κατάλληλα για λιγότερο πόνο

Συγκεκριμένα είδη ένδυσης και υπόδησης βοηθούν στην ανακούφιση του πόνου της πλάτης από την εγκυμοσύνη. Φορέστε παπούτσια sneakers (σνίκερς) ή άλλα χαμηλά παπούτσια που παρέχουν καλή στήριξη και αφήστε στην άκρη τα ψηλά τακούνια, τουλάχιστον έως ότου γεννηθεί το μωρό. 

Είναι πιθανό να βρείτε ανακούφιση με ένα κοιλιακό ένδυμα στήριξης που μοιάζει με ζώη και απορροφά μερικό από το βάρος στην περιοχή της κοιλιάς και την πίεση στους μύες της πλάτης. Μερικά παντελόνια μητρότητας έρχονται με μια πλατιά ελαστική μπάντα/ζώνη που ταιριάζει ακριβώς κάτω από την κοιλιά για να παρέχει περισσότερη στήριξη. 

Μασάζ

Το μασάζ κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης συχνά ανακουφίζει από τον πόνο στην πλάτη και βοηθάει στο να χαλαρώσει η γυναίκα. Μια επιστημονική δημοσίευση του 2021 από 10 διαφορετικές μελέτες έδειξε ότι το μασάζ προ γέννησης ανακουφίζει από τον πόνο σε πλάτη και πόδια ενώ επιπρόσθετα μειώνει τα συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους στη γυναίκα. Το μασάζ την περίοδο της εγκυμοσύνης συνήθως συστήνεται μετά το πρώτο 3μηνο. Για να βεβαιωθείτε ότι το μασάζ που κάνετε είναι ασφαλές προσπαθήστε να έρθετε σε επαφή, για να σας το κάνει, με επαγγελματία θεραπευτή του είδους με σχετική εμπειρία. 

Άσκηση

Η εγκυμοσύνη μπορεί να περιορίσει μερικές από τις δραστηριότητες που συνήθως κάνει μια γυναίκα. Ωστόσο υπάρχουν αρκετοί τύποι άσκησης που μπορούν να τη βοηθήσουν να διατηρηθεί δραστήρια, ενεργητική και υγιής ενώ ταυτόχρονα βοηθιέται να ανακουφιστεί από τον πόνο στην πλάτη. 

Στην πραγματικότητα μια μελέτη του 2023 έδειξε ότι η γυμναστική έχει θετικό αντίκτυπο στον πόνο της πλάτης. Οι ερευνητές έδειξαν ότι πρέπει να υπάρξει διάκριση μεταξύ ενός τυπικού πόνου χαμηλά στην πλάτη που οφείλεται σε ερεθισμένα νεύρα της σπονδυλικής στήλης από τον πόνο της πυελικής ζώνης που γίνεται αισθητός στους πυελικούς συνδέσμους, την πλάτη και τους μηρούς. Και υπογραμμίζεται αυτό επειδή το είδος άσκησης συστήνεται ανάλογα με τις αιτίες που προκαλούν τον πόνο στην πλάτη. 

Μεταξύ των ασκήσεων που συστήνονται είναι οι εξής:

  • φυσιοθεραπεία (που είναι γνωστή και ως φυσικοθεραπεία) που εστιάζει σε ασφαλείς ασκήσεις για να βελτιωθεί η δύναμη και η ευελιξία της πλάτης. 
  • κολύμβηση και άλλη αεροβική γυμναστική στο νερό που επιτρέπει στη γυναίκα να είναι δραστήρια αλλά ταυτόχρονα με μικρό αρνητικό αντίκτυπο στην πλάτη και τους συνδέσμους
  • γιόγκα κατά την οποία να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή σε στάσεις σώματος και κινήσεις που εκτελούνται με ασφάλεια

Η άσκηση είναι σημαντική για τη γενικότερη υγεία ενός ανθρώπου κατά την εγκυμοσύνη, όμως είναι καλύτερα να περιοριστούν οι δραστηριότητες σε ήπια ή μέτρια ένταση και να αποφεύγεται η εξάντληση. Σημαντικό επίσης είναι να υπάρχει συζήτηση και συμβουλή του γιατρού πριν γίνει οτιδήποτε. 

Τέντωμα (stretch)

το επιπλέον βάρος που κουβαλάει το σώμα κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να προσθέσει πίεση στο ισχιακό νεύρο το οποίο αρχίζει από τη σπονδυλική στήλη και πάει προς και τα δύο πόδια. Συγκεκριμένα τεντώματα που περιλαμβάνουν την πλάτη και τα πόδια μπορούν να βοηθήσουν με το ισχιακό νεύρο κατά την εγκυμοσύνη. Συμβουλευθείτε έναν φυσικοθεραπευτή για ασφαλή τεντώματα του σώματος που μπορούν να βοηθήσουν. 

Περιποιηθείτε κάθε πιθανή μόλυνση

Αν έχετε διαγνωστεί με λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος ή άλλη βακτηριακή λοίμωξη είναι σημαντικό να τη φροντίσετε πριν αυτή εξαπλωθεί και προκαλέσει άλλες σοβαρές επιπλοκές όπως η σήψη. Αρκετά αντιβιοτικά όπως η αμοξικιλλίνη και η ερυθρομυκίνη συνήθως θεωρούνται ασφαλείς να ληφθούν ακόμα και από μια γυναίκα κατά τη διάρκεια εγκυμοσύνης. Ωστόσο βεβαιωθείτε ότι έχετε συζητήσει κάτι τέτοιο με τον προσωπικό σας γιατρό πριν πάρετε οποιοδήποτε φάρμακο. 


Συχνές ερωτήσεις

Πότε να ανησυχήσω για τον πόνο στην πλάτη κατά την εγκυμοσύνη; Συστήνεται να επισκεφθείτε τον γιατρό σας αν ο ήπιος πόνος στην πλάτη ξαφνικά γίνεται πολύ έντονος ή διαρκεί για τουλάχιστον 2 εβδομάδες. Επίσης συστήνεται η επίσκεψη στον προσωπικό σας γιατρό αν ο πόνος συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα όπως πόνο στην περιοχή των γεννητικών οργάνων ή την κοιλιά και πυρετό. 

Πως να αποσυμπιέσω τη σπονδυλική στήλη κατά την εγκυμοσύνη μου; Η αποσυμπίεση σπονδυλικής στήλης είναι μια ευρέως διαδεδομένη και μη χειρουργική θεραπεία για πόνους στην πλάτη και προβλήματα κινητικότητας. Ωστόσο δεν συστήνεται για την περίοδο της εγκυμοσύνης, το μασάζ και η φυσιοθεραπεία αποτελούν καλύτερες και πιο ασφαλείς επιλογές.

Είναι ασφαλές να χρησιμοποιήσω θερμαντικό επίθεμα/μαξιλάρι στην πλάτη κατά την εγκυμοσύνη; Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αλλά καλό είναι να ρυθμιστεί στο χαμηλότερο σημείο και να το τυλίξετε με μια πετσέτα για να αποφύγετε καψίματα ή υπερβολική ζέστη.  


Συμπέρασμα

Ο πόνος στην πλάτη κατά την εγκυμοσύνη συχνά φεύγει λίγο μετά τη γέννηση του παιδιού. Το χρονοδιάγραμμα της ανακούφισης από τον πόνο διαφέρει (ενδεχομένως και σημαντικά) ανάλογα με την περίσταση και το άτομο. Μια μελέτη του 2023 έδειξε ότι το 40% των γυναικών που βίωναν πόνο στην πλάτη κατά την εγκυμοσύνη πιθανότατα θα αισθάνονται το ίδιο και κατά τους πρώτους μήνες μετά τη γέννηση του παιδιού. Η ίδια έρευνα κατέληξε και στο συμπέρασμα ότι γυναίκες που είχαν πόνους στην πλάτη και πριν καταστούν έγκυες συνήθως τους είχαν και μετά τη γέννηση του παιδιού. 

Ενώ λοιπόν κάποιοι πόνοι στην πλάτη κατά την εγκυμοσύνη είναι σχεδόν αδύνατο να αποφευχθούν, δεν πρέπει να αγνοούνται ούτε να μη γίνεται προσπάθεια να ελαχιστοποιούνται από την έγκυο. Συστήνεται η τακτική επαφή με τον μαιευτήρα ειδικά αν αλλάζουν σημαντικά τα συμπτώματα και η ένταση του πόνου. Συχνά η ανακούφιση από τους πόνους εγκυμοσύνης στην πλάτη απαιτεί συνδυασμό θεραπειών και αλλαγών στον τρόπο ζωής. 



ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.


Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot

Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .

ΣΧΕΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Άμεσα Διαθέσιμο
€ 20.11
€ 13.07