Εμμηνόπαυση: Πως να αντιμετωπίσετε ξηροδερμία, τριχόπτωση και μώλωπες
30 Απριλίου 2024
Η εμμηνόπαυση αρχίζει επισήμως έναν χρόνο μετά την τελευταία περίοδο σε μια γυναίκα. Και η εμμηνόπαυση φέρνει μερικές αξιοσημείωτες αλλαγές στο δέρμα και τα μαλλιά. Κι αυτό συμβαίνει επειδή πέφτουν τα επίπεδα των ορμονών και ξηραίνει η επιδερμίδα. Ωστόσο, με την κατάλληλη θεραπεία, μπορείτε να μειώσετε αυτές τις παρενέργειες. Για να φροντίσετε κατάλληλα το δέρμα σας στην εμμηνόπαυση ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές.
Κηλίδες ηλικίας και άλλα σημάδια ηλιοκαμμένου δέρματος
Αν μια γυναίκα πέρασε πολύ χρόνο της ζωής της εκτεθειμένη στον ήλιο δίχως προστασία, πιθανότατα βλέπει τώρα την επίδραση, τα αποτελέσματα. Οι κηλίδες ηλικίας και οι μεγαλύτερες περιοχές σκούρου δέρματος (πανάδες) μπορούν να εμφανιστούν σε πρόσωπο, χέρια, μπράτσα ή στήθος. Ο καρκίνος του δέρματος ή προ-καρκινικά «πράγματα» που αναπτύσσονται στο δέρμα γίνονται αρκετά συνηθισμένες καταστάσεις.
Τι μπορείτε να κάνετε
Για να προστατέψετε το δέρμα σας πρέπει να:
Απλώστε αντηλιακό κάθε μέρα πριν βγείτε σε εξωτερικό χώρο, ακόμα και σε μέρες με λίγο ή καθόλου ήλιο. Για να δώσετε στο δέρμα την προστασία που χρειάζεται χρησιμοποιήστε αντηλιακό ευρέου φάσματος με δείκτη προστασίας SPF30 ή υψηλότερο απ' αυτό. Απλώστε το σε όλο το δέρμα που δεν καλύπτουν τα ρούχα. Έτσι θα βοηθήσει με τα υπάρχοντα σημάδια ηλικίας ώστε να ξεθωριάσουν ελαφρώς και παράλληλα θα εμποδίσει στην εμφάνιση νέων και θα μειώσει τον κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου.
Προγραμματίστε ραντεβού με δερματολόγο για τσεκ σχετικά με την πιθανότητα καρκίνου. Το ρίσκο εμφάνισης καρκίνου μεγαλώνει όσο μεγαλώνει ηλικιακά ένας άνθρωπος και γι' αυτό αποκτά μεγαλύτερη αξία / σημασία ο τακτικός προληπτικός έλεγχος. Όσο πιο γρήγορα εντοπιστεί ο καρκίνος ή οι προ-καρκινικές μάζες, τόσο πιο διαχειρίσιμες και αντιμετωπίσιμες θα είναι οι καταστάσεις.
Αρχίστε δερματολογική αυτοεξέταση. Κατά τη διάρκεια του ραντεβού σας με τον δερματολόγο ρωτήστε τον πόσο συχνά πρέπει να κάνετε προληπτικές εξετάσεις δέρματος. Εκείνος θα μπορέσει να σας δώσει οδηγίες ώστε ακόμα πιο τακτικά (από τα ραντεβού μαζί του) να είστε σε θέση να κάνετε αυτοεξέταση παρατηρώντας λεπτομέρειες / σημάδια που προειδοποιούν.
Ζητήστε θεραπεία για τα σημάδια ηλικίας. Πριν αγοράσετε κάποιο από τα αρκετά εξαιρετικά προϊόντα που κυκλοφορούν και θεραπεύουν τα σημάδια της ηλικίας / γήρανσης, ζητήστε από τον δερματολόγο σας να κάνει μια σχετική εξέταση ώστε να είναι πιο ακριβές το πόρισμα και στοχευμένη η θεραπεία.
Μερικές φορές ο καρκίνος του δέρματος μοιάζει με τα σημάδια ηλικίας ή πανάδες. Έτσι ελλοχεύει ο κίνδυνος να ξεθωριάσει λίγο το σκούρο σημάδι και να καθυστερήσει ο εντοπισμός και η θεραπεία του καρκίνου. Αν καθυστερήσει η θεραπεία του καρκίνου είναι πιθανό να εξαπλωθεί η ασθένεια με συνέπεια να γίνει πιο δύσκολη η αντιμετώπισή του μετά τη διάγνωση.
Μετά λοιπόν την σωστή εξέταση και διάγνωση των σημαδιών ηλικίας, ο δερματολόγος θα συστήσει και τα κατάλληλα προϊόντα που ταιριάζουν στον τύπο δέρματος κάθε ανθρώπου.
Εύκολοι μώλωπες
Καθώς πέφτουν τα επίπεδα οιστρογόνων το δέρμα γίνεται πιο λεπτό. Κι αυτό έχει ως συνέπεια να αποκτά μώλωπες (ή να μελανιάζει) πιο εύκολα.
Τι μπορείτε να κάνετε
Απλώστε ένα αντηλιακό ευρέου φάσματος με δείκτη προστασίας SPF30 ή και υψηλότερο. Παρότι με το αντηλιακό δεν είναι δυνατό να παχύνει το δέρμα ξανά, μπορεί σίγουρα να εμποδίσει την περαιτέρω λέπτυνσή του. Θα πρέπει να απλώνετε αντηλιακό στο πρόσωπο, τον λαιμό, τον σβέρκο, τα χέρια και γενικότερα κάθε σημείο του σώματος το οποίο δεν καλύπτεται από τα ρούχα. Και θα πρέπει αυτό να γίνεται κάθε μέρα, ακόμα και τον χειμώνα.
Συμβουλευτείτε δερματολόγο για τις επιλογές θεραπείας. Ένας δερματολόγος θα είναι ειλικρινής σχετικά με το τι μπορεί να έχει αποτέλεσμα στη δική σας περίπτωση. Για μερικούς ανθρώπους μια ρετινοειδής κρέμα μπορεί να βοηθήσει. Η θεραπεία λέιζερ ίσως είναι μια άλλη επιλογή.
Ξηρό / στεγνό δέρμα
Στην εμμηνόπαυση, το δέρμα χάνει την ικανότητά του να διατηρεί υγρασία / νερό γι' αυτό και ξηραίνεται. Αυτό γίνεται ακόμα πιο έντονο και ορατό όταν υπάρχει και ξηρός αέρας, ξηρό κλίμα.
Τι μπορείτε να κάνετε
Για να αντιμετωπιστεί η συγκεκριμένη κατάσταση μπορείτε να κάνετε τα εξής:
Πλυθείτε με ήπιο καθαριστικό αντί για σαπούνι. Για ώριμες επιδερμίδες το σαπούνι φαίνεται να προκαλεί μεγαλύτερη ξηρότητα. Και σίγουρα συστήνεται να μην χρησιμοποιείτε τις μπάρες σαπουνιού.
Απλώστε ενυδατική μετά το μπάνιο αλλά και κατά τη διάρκειας της ημέρας εφόσον το δέρμα σας έχει στεγνώσει και το αισθάνεστε ξηρό. Μια ενυδατική με υαλουρονικό ή γλυκερίνη (και όχι μόνο) μπορεί να είναι εξαιρετικά βοηθητική.
Δείτε τον δερματολόγο σας αν αισθάνεστε στεγνή και ξηρή την επιδερμίδα σας. Η απολέπιση ή η μικροδερμοαπόξεση μπορούν να βοηθήσουν. Όμως καλό είναι να μιλήσετε με τον δερματολόγο σας πριν δοκιμάσετε οτιδήποτε. Κατά την εμμηνόπαυση το δέρμα γίνεται πιο λεπτό και το να δοκιμάσετε ένα απ' αυτά στο σπίτι μπορεί να κάνει περισσότερο κακό από καλό.
Τριχοφυΐα στο πρόσωπο
Καθώς οι γυναικείες ορμόνες μειώνονται, είναι πιθανό μια γυναίκα να δει την εμφάνιση ανεπιθύμητης τριχοφυΐας στο σαγόνι ή πάνω από το χείλος, στη θέση όπου οι άνδρες έχουν μουστάκι.
Τι μπορείτε να κάνετε
Η αποτρίχωση μπορεί να είναι μια λύση. Αν το δέρμα σας γίνει πολύ λεπτό τότε η αποτρίχωση μπορεί να προκαλέσει σκισίματα και αιμορραγία. Για να αφαιρέσετε την ανεπιθύμητη τριχοφυΐα μπορείτε να κάνετε τα εξής:
Επισκεφθείτε τον δερματολόγο σας. Ένας πιστοποιημένος και καλός δερματολόγος μπορεί να σας πει τι είναι καλό να χρησιμοποιήσετε για να αφαιρέσετε την ανεπιθύμητη τριχοφυΐα. Στις επιλογές μπορεί να είναι μια θεραπεία λέιζερ και μια συνταγογραφούμενη κρέμα αφαίρεσης τρίχας.
Κάντε λέιζερ αφαίρεσης τρίχας από εξειδικευμένο δερματολόγο, αν αυτό αποτελεί μια επιλογή. Στα χέρια ενός ικανού ανθρώπου υγείας, αυτή η θεραπεία μπορεί να μοιάζει εύκολη. Το ρίσκο για παρενέργειες αυξάνεται δραματικά όταν ο άνθρωπος που πραγματοποιεί αυτή την επέμβαση έχει ελλείψεις σε γνώσεις, ικανότητες και επαγγελματισμό για το πως πρέπει να μεταχειριστεί το δέρμα.
Τριχόπτωση
Κατά την εμμηνόπαυση οι γυναίκες παρατηρούν ότι τα μαλλιά τους χάνουν δύναμη, γίνονται πιο λεπτά και πέφτουν. Το πρώτο σημάδι είναι η αραίωση των μαλλιών ενώ μερικές γυναίκες παρατηρούν την αλλαγή, σμίκρυνση, της γραμμής του τριχωτού της κεφαλής.
Τι μπορείτε να κάνετε
Όταν μιλάμε για τριχόπτωση, όσο πιο γρήγορα αντιμετωπιστεί η κατάσταση τόσο καλύτερα. Επειδή αρκετά πράγματα είναι πιθανό να προκαλέσουν τριχόπτωση, πιθανότατα θα θέλετε να κάνετε κάτι από τα εξής:
Επισκεφθείτε έναν εξειδικευμένο και αναγνωρισμένο δερματολόγο με τα πρώτα σημάδια του προβλήματος. Η θεραπεία για την τριχόπτωση εξαρτάται από την αιτία. Αν η τριχόπτωση οφείλεται στην εμμηνόπαυση ο γιατρός μπορεί να εισηγηθεί μινοξιδίλη, λέιζερ ή και τα δύο.
Αν έχετε ήδη χάσει σημαντικό αριθμό τριχών η μεταμόσχευση μπορεί να είναι μια επιλογή.
Προγούλι, χαλαρό δέρμα ή ρυτίδες
Στην εμμηνόπαυση το δέρμα χάνει γρήγορα κολλαγόνο. Οι μελέτες έχουν δειξει ότι το γυναικείο δέρμα χάνει το 30% του κολλαγόνου του κατά τα πρώτα πέντε (5) χρόνια της εμμηνόπαυσης. Μετά απ' αυτό η μείωση είναι πιο σταδιακή. Εκτιμάται ότι οι γυναίκες χάνουν περίπου το 2% κολλαγόνου κάθε χρόνο τα επόμενα 20 χρόνια μετά την εμμηνόπαυση.
Καθώς το κολλαγόνο μειώνεται, το δέρμα χάνει τη λεία υφή του και την ελαστικότητά του και σακουλιάζει. Έτσι εμφανίζεται και το λεγόμενο προγούλι μεταξύ λαιμού και σαγονιού. Γραμμές εμφανίζονται από τη μύτη ως τις «γωνίες» του στόματος. Ρυτίδες που εμφανίζονταν μόνο όταν μια γυναίκα χαμογελουσε, πλέον γίνονται μόνιμες. Αργότερα η άκρη της μύτης μπορεί να παρουσιάσει κάποια πτώση ενώ οι πόροι του δέρματος ανοίγουν και παρατηρούνται σακούλες κάτω από τα μάτια.
Τι μπορείτε να κάνετε
Αν το σακούλιασμα του δέρματος και οι ρυτίδες σας ενοχλούν τότε μπορείτε να κάνετε τα εξής:
Προστατέψτε το δέρμα από τον ήλιο. Έτσι μπορεί να μειωθούν οι ορατές ρυτίδες και να εμποδιστεί η εμφάνιση νέων.
Χρησιμοποιήστε προϊόν φροντίδας του δέρματος που περιέχει ρετινόλη ή πεπτίδια. Αυτά τα συστατικά μπορούν να αυξήσουν το κολλαγόνο στο δέρμα.
Σπυράκια και άλλοι τύποι ακμής
Όσο πέφτουν τα επίπεδα των γυναικείων ορμονών πριν αλλά και μετά την εμμηνόπαυση, μερικές γυναίκες αναπτύσσουν ακμή εφηβικού τύπου.
Τι μπορείτε να κάνετε
Πλύντε το δέρμα που έχει ροπή προς την ακμή με καθαριστικό που περιέχει σαλικυλικό οξύ. Αυτό βοηθάει στο ξεβούλωμα των πόρων.
Αποφύγετε τα προϊόντα που βοηθούν την ακμή αλλά ξηραίνουν το δέρμα. Η περαιτέρω ξηρότητα μπορεί να κάνει χειρότερη την ακμή.
Κλείστε ραντεβού με τον δερματολόγο σας εφόσον δεν μπορείτε να ελέγξετε την ακμή. Μια θεραπεία ορμονών ίσως είναι απαραίτητη τελικά.
Εξανθήματα και εύκολα ερεθισμένο δέρμα
Γύρω στα 50 αλλάζουν τα επίπεδα pH στην επιδερμίδα. Με αυτή την αλλαγή το δέρμα γίνεται πιο ευαίσθητο και οι γυναίκες γίνεται πιο πιθανό να αναπτύξουν εξανθήματα και εύκολα ερεθισμένο δέρμα.
Αν έχετε κάποια υπάρχουσα δερματική κατάσταση όπως έκζεμα ή ροδόχρου ακμή θα μπορούσε να χειροτερέψει.
Τι μπορείτε να κάνετε
Αν παρατηρήσετε οποιαδήποτε απ' αυτές τις αλλαγές θα έπρεπε να:
Χρησιμοποιήστε ενυδατική δίχως άρωμα. Έτσι μπορεί να μειωθεί ο ερεθισμός.
Επισκεφθείτε έναν εξειδικευμένο δερματολόγο αν το εξάνθημα επιμένει ή χειροτερεύει η δερματική κατάσταση. Καθώς το δέρμα γίνεται πιο στεγνό και ερεθίζεται πιο εύκολα, μπορεί να χρειαστείτε τη βοήθεια ενός δερματολόγου.
Δύσκολο κλείσιμο πληγών
Οι ορμόνες παίζουν έναν σημαντικό ρόλο στην επούλωση του δέρματος. Όταν αυτά τα επίπεδα ορμονών πέφτουν, το δέρμα επουλώνεται πιο δύσκολα.
Τι μπορείτε να κάνετε
Αποδεχθείτε ότι το δέρμα θα επουλωθεί, αν και μπορεί να καθυστερήσει περισσότερο από το συνηθισμένο.
Επισκεφθείτε έναν εξειδικευμένο δερματολόγο αν μια μόλυνση ή άλλη δερματική πάθηση εμφανιστεί. Όταν το δέρμα αργεί να επουλωθεί, έχετε μεγαλύτερες πιθανότητες να αποκτήσετε μια μόλυνση ή άλλο δερματικό πρόβλημα.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.
Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot
Σχολίασε
Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!
για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .