Shape
carespot.gr
carespot.gr

Ενίσχυσε τον μεταβολισμό σου με 4 μυστικά που μόνον οι ειδικοί γνωρίζουν

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

11 Μαρτίου 2017

Δεν είναι μόνον τα τακτικά γεύματα που ενισχύουν τον μεταβολισμό και η μείωση θερμίδων. Εάν σκέφτεσαι να αδυνατίσεις ενίσχυσε τον μεταβολισμό σου με 4 μυστικά που μόνον οι ειδικοί γνωρίζουν και μας τα αποκαλύπτουν.


1) «Μην κάνεις στερητικές δίαιτες!»

Το μυστικό αποκαλύπτει ο κλινικός διαιτολόγος Δημήτρης Πέτσιος MSc

Το σώμα μας δεν είναι φτιαγμένο για να αδυνατίζει κάθε λίγο και λιγάκι. Είμαστε προετοιμασμένοι βιολογικά να αντιστεκόμαστε στο απότομο αδυνάτισμα, καθώς το σωματικό λίπος θεωρείται από τον οργανισμό αναγκαίο για την επιβίωσή του. Έτσι, όταν το σώμα τρέφεται ελάχιστα ενεργοποιεί μηχανισμούς που έχουν ως σκοπό την αποφυγή απώλειας λιπώδους ιστού, επειδή αποτελεί τη σημαντική αποθήκη ενέργειας. Έτσι μειώνονται οι καύσεις, καίμε μυϊκό ιστό και παίρνουμε ενέργεια (κετογέννεση) από το ίδιο το σωματικό λίπος. Αυτό που μπορεί τελικά να σε βοηθήσει είναι να τρως τακτικά, από όλες τις ομάδες τροφών και να μην κάνεις στερητικές δίαιτες πιστεύοντας ότι έτσι θα χάσεις για πάντα τα κιλά. Απεναντίας οι στερητικές δίαιτες θα επιβραδύνουν τον μεταβολισμό σου.


2) «Ο σίδηρος ενισχύει τον μεταβολισμό»

Το μυστικό αποκαλύπτει ο φαρμακοποιός Παναγιώτης Γρομητσάρης.

Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για να μεταφέρεται το οξυγόνο στους μύες και οι μύες με τη σειρά τους να καίνε περισσότερο λίπος και να ενισχύουν τον μεταβολισμό. Ειδικά οι γυναίκες, οι οποίες παρουσιάζουν απώλεια σιδήρου κατά τη διάρκεια της περιόδου τους κάθε μήνα, χρειάζονται σίδηρο διαφορετικά μπορεί να επιβραδύνει ο μεταβολισμός. Αν έχεις χαμηλά επίπεδα σιδήρου τότε οι μυς σου δε λαμβάνουν αρκετό οξυγόνο, η ενέργειά σου πέφτει και ο μεταβολισμός σου αργεί να πάρει μπρος.


3) «Κάνε αερόβια, φάε πρωτεΐνη και σήκωσε βάρη»

Το μυστικό αποκαλύπτει ο personal trainer Χάρης Μανουσάκης

Ο γρήγορος μεταβολισμός είναι το... Ιερό Δισκοπότηρο στον κόσμο της άσκησης. Ο μεταβολισμός αναφέρεται στις κυτταρικές διαδικασίες που μετατρέπουν την τροφή που καταναλώνεις στην ενέργεια που χρειάζεσαι για να αντέξεις τη μέρα. Όταν κάθεσαι στον καναπέ, ο μεταβολισμός σου αδρανεί. Όταν κάνεις μάθημα χορού, είναι αυξημένος. Ο βασικός μεταβολισμός σου είναι η ενέργεια που χρειάζεται για να υποστηρίξει βασικές σωματικές λειτουργίες, όπως η αναπνοή. Ευθύνεται για το 60 με 75% των συνολικών θερμίδων που καις καθημερινά και εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες, όπως το σωματότυπό σου, το βάρος, την κληρονομικότητα, τα επίπεδα των ορμονών και τη μυϊκή μάζα. Το επίπεδο δραστηριότητας ευθύνεται για το 15 με 30% της καύσης θερμίδων και είναι ένα στοιχείο που μπορείς να ελέγξεις. Όσο περισσότερο και σκληρότερα ασκείσαι, τόσο ενισχύεται ο μεταβολισμός. Τέλος, η ενέργεια που χρειάζεται για να φας και να χωνέψεις τα γεύματα συμβάλλει χοντρικά στο 10% της συνολικής ημερήσιας καύσης θερμίδων. Μελέτες δείχνουν ότι τρεις θεμελιώδεις αρχές είναι το κλειδί για τη βελτίωση του μεταβολισμού:

1. Εντατική αεροβική. Η πρόσθεση διαλειμμάτων υψηλής έντασης, καθώς με μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας, στις προπονήσεις μέτριας έντασης θα σε βοηθήσουν να κάψεις επιπλέον θερμίδες την ώρα της άσκησης, καθώς και να αυξήσεις τη δυνατότητα καύσης λίπους σε όλη τη διάρκεια της μέρας.

2. Κατανάλωση πρωτεϊνών σε τακτά διαστήματα για να παρακινείς το σώμα σου να καίει θερμίδες αντί να τις αποθηκεύει.

3. Μεγαλύτερα βάρη. Προτίμησε ασκήσεις που γυμνάζουν αρκετές μυϊκές ομάδες ταυτόχρονα ώστε να αυξήσεις τον άπαχο ιστό. Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να αποκτήσεις τεράστιους μυς – απλώς να τους ασκείς επαρκώς.


4) «Μειώστε το στρες για να ενισχύσεις τον μεταβολισμό σου»

Το μυστικό αποκαλύπτει ο ψυχολόγος Πάτροκλος Παπαδάκης

Οι ενεργητικοί άνθρωποι και όσοι έχουν ήπιο στρες παρουσιάζουν έναν πιο γρήγορο μεταβολικό ρυθμό. Αυτό συμβαίνει επειδή με το στρες εκκρίνονται κάποιες ορμόνες, όπως η αδρεναλίνη, που μπορεί να αυξήσει τον ρυθμό καύσης των θερμίδων. Όμως, όταν το άγχος είναι χρόνιο τότε ο μεταβολισμός επιβραδύνεται και οι ορμόνες του στρες (κυρίως η κορτιζόλη) ευνοούν την αποθήκευση λίπους στην κοιλιά. Προσπάθησε να επικοινωνείς θετικά με τους γύρω σου, διαχειρίσου καλύτερα τον χρόνο σου, αντιμετώπισε με χιούμορ τα όσα σου συμβαίνουν, μάθε να λες «όχι», σταμάτα να είσαι αναβλητικός και παίρνε άμεσα αποφάσεις.

 

Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot

Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .