Επιλόχειος κατάθλιψη: Πόσο φυσιολογική είναι και τι να κάνεις
28 Σεπτεμβρίου 2021
Αν η εγκυμοσύνη μοιάζει με ένα συναισθηματικό... τρενάκι του τρόμου, το διάστημα που ακολουθεί μετά τη γέννα αποτελεί αληθινό συναισθηματικό... τυφώνα. Τα «πάνω» στη διάθεσή σου διαδέχονται με απίστευτη ταχύτητα τα «κάτω» και τούμπαλιν. Να ξέρεις ότι δεν είσαι η πρώτη ούτε η μόνη. Συνήθως έτσι συμβαίνει. Είναι λογικό να αισθάνεσαι φόβο, ειδικά αν είναι η πρώτη φορά που γίνεσαι μαμά. Είναι λογικό να σε κυριεύουν διάφορα έντονα συναισθήματα. Από τη μία το αν θα καταφέρεις να είσαι καλή μαμά και από την άλλη αν «τελείωσες» ως γυναίκα. Όλες αυτές οι φυσιολογικές αγωνίες και τα έντονα συναισθήματα περνούν από μεγεθυντικό φακό κι αυτό γιατί η εγκυμοσύνη διαταράσσει τις ορμόνες στο σώμα προκαλώντας κλάματα, θυμούς, απογοητεύσεις, ανησυχίες και ό,τι άλλο έντονο συναίσθημα βάζει ο νους σου. Ωστόσο έχουμε καλά νέα. Δεν είναι τόσο... μαύρα τα πράγματα όσο τα νομίζεις αυτή τη στιγμή.
Η επιλόχεια κατάθλιψη, όπως αποκαλείται η κατάσταση που βιώνεις αμέσως μετά τη γέννα, μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιτυχία. Απλά είναι απαραίτητο να γνωρίζεις ότι αυτή η διαδικασία διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα. Παίζει μεγάλο ρόλο και ο χαρακτήρας της καθεμιάς αλλά και το κατά πόσο παίρνει βοήθεια από τους γύρω της. Μπορεί λοιπόν η επιλόχεια κατάθλιψη να διαρκέσει από 2-4 εβδομάδες μέχρι και ένα χρόνο! Σε σχετική έρευνα που διεξήχθη το 30-50% δήλωσε ότι αισθάνονταν αρνητικά συναισθήματα και κατακόρυφα πεσμένη ψυχολογία μέχρι και ένα χρόνο μετά τη γέννα.
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ:
- Απώλεια όρεξης για φαγητό.
- Ξαφνικά κλάματα.
- Αίσθημα διαρκούς κόπωσης / αϋπνίες.
- Δυσκολία ανάπτυξης έντονου δεσμού με το μωρό.
- Στρες και κρίσεις πανικού.
- Αίσθημα θυμού, απελπισίας ή ντροπής.
ΤΙ ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΙΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΕΠΙΛΟΧΕΙΑΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ
- Ιστορικό κατάθλιψης.
- Δυσκολίες στον θηλασμό.
- Προβληματική εγκυμοσύνη ή γέννα.
- Έλλειψη υποστήριξης / βοήθειας από τον σύντροφο, την οικογένεια και τους φίλους.
- Άλλες δυσάρεστες καταστάσεις την ίδια περίοδο, π.χ. απώλεια ενός αγαπημένου ανθρώπου.
- Ιστορικό επιλόχειας κατάθλιψης σε πιθανή προηγούμενη εγκυμοσύνη.
Αν δεν αισθάνεσαι καλύτερα μετά από 2-3 εβδομάδες που έχεις γίνει μαμά και η κατάθλιψή σου επιμένει, πρέπει να δράσεις και να μην επιτρέψεις να σε ταλαιπωρήσει πολύ. Σε πρώτη φάση πρέπει να κλείσεις ένα ραντεβού με τον γιατρό σου για να σε καθοδηγήσει. Να θυμάσαι ότι πρέπει να είσαι όσο περισσότερο ειλικρινής γίνεται στον γιατρό σου για να κατανοήσει πλήρως ό,τι περνάς και να μπορέσει να σου δώσει τις κατάλληλες συμβουλές. Προφανώς και μπορεί να μην αισθάνεσαι άνετα να εκμυστηρευθείς τα πάντα, όμως είναι απαραίτητο γιατί μόνο έτσι θα βοηθηθείς αποτελεσματικά. Είναι ξεκάθαρο ότι ο γιατρός, εφόσον αξιολογήσει την κατάστασή σου, θα δώσει οδηγίες και λύσεις.
- Αντικαταθλιπτικά
- Επίσκεψη σε ειδικό γιατρό
- Ένταξη σε ομάδα (group therapy) άλλων γυναικών που κάνουν παρέα και συζητούν ανοιχτά για όλα όσα τις απασχολούν.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.
Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot
Σχολίασε
Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!
για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .