Shape
carespot.gr
carespot.gr

Επιστροφή στο σχολείο: Συμβουλές για γονείς και παιδιά

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

2 Σεπτεμβρίου 2023

Επιστροφή στο σχολείο σημαίνει ότι τα παιδιά καλούνται να αντεπεξέλθουν μονομιάς σε μια σειρά νέων πραγμάτων: νέες αίθουσες, νέοι δάσκαλοι, νέοι συμμαθητές και νέες δραστηριότητες μετά το σχολείο. Όταν τα παιδιά σας επιστρέφουν στο σχολείο ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε και πρέπει να κάνετε είναι να αναπτύξουν νέες καθημερινές ρουτίνες. 

Οι ρουτίνες δίνουν στα παιδιά μια αίσθηση ελέγχου και ασφάλειας γιατί τα μαθαίνουν τι να περιμένουν και πως να προετοιμάζουν τη μέρα τους. Επίσης βοηθούν τα παιδιά να αναπτύξουν δεξιότητες που θα τα ωφελήσουν για τα χρόνια της ζωής τους μετά το σχολείο, στην ενήλικη ζωή. Έρευνες δείχνουν ότι παιδιά που συμμετέχουν σε καθημερινές ρουτίνες με τις οικογένειες έχουν πιο δυνατή και σωστή ανάπτυξη της γλώσσας, αυξημένη ακαδημαϊκή ικανότητα και βελτιωμένη κοινωνική και συναισθηματική λειτουργία. 


Τα βασικά: Πως να θέσετε υγιείς ρουτίνες 

  • Εξηγήστε τις ρουτίνες στο παιδί σας. Ζητήστε να επαναλάβει τις ρουτίνες ώστε να επιβεβαιώσει ότι κατάλαβε τι πρέπει να κάνει. 
  • Βάλτε πίνακα υποχρεώσεων στον τοίχο. Μια οπτική εικόνα με συγκεντρωμένες και γραμμένες τις υποχρεώσεις μπορεί θα βοηθήσει το παιδί αλλά και όλους στο σπίτι να θυμούνται το πρόγραμμα.
  • Να είστε επίμονοι. Ως γονέας μείνετε στις ρουτίνες του παιδιού όσο πιο πολύ γίνεται ακόμα κι αν αισθάνεστε κόπωση ή συναισθηματική φόρτιση.
  • Παρουσιάστε τις επιθυμητές δραστηριότητες ως την πλέον ιδανική επιλογή. Αν θέλετε να συμπεριλάβετε νέες δραστηριότητες στην καθημερινή ρουτίνα του παιδιού, π.χ. το να τρώει φρούτα ως σνακ πριν πέσει για ύπνο το βράδυ, διαμορφώστε το περιβάλλον ώστε αυτό να παρουσιάζεται ως η ιδανική επιλογή. Συνοδέψτε το ίσως και με κάτι άλλο που μπορεί να του αρέσει, όπως το διάβασμα ενός παραμυθιού. 
  • Σχεδιάστε σε βάθος χρόνου ώστε να αποφεύγεται μια απόφαση τελευταίας στιγμής. Για παράδειγμα να έχετε μια σειρά επιλογών από υγιεινά σνακ έτοιμα και διαθέσιμα για να διαλέγουν άμεσα τι θα φάνει όταν είναι να φύγουν. 
  • Μην βιάζεστε να προσθέτετε μαζεμένες νέες δραστηριότητες. Οι σταδιακές αλλαγές στην οικογενειακή ρουτίνα θα φροντίσουν ώστε να δημιουργηθούν θετικές συνήθειες που θα παραμείνουν στο χρόνο. 
  • Είναι ΟΚ αν πρέπει να αλλάξει η ρουτίνα. Αυτά έχει η ζωή. Μιλήστε ανοιχτά στο παιδί σας για μια αλλαγή που πρέπει να γίνει, ενδεχομένως και πιο μπροστά από τον χρόνο που αρχικά είχατε κατά νου. 


Δημιουργώντας πρωϊνή ρουτίνα

Η πρωϊνή ρουτίνα είναι σημαντική αλλά η ακριβής σειρά εξαρτάται από τις ανάγκες. Γενικά, στις ημέρες με σχολείο, μια πρωϊνή ρουτίνα μπορεί να μοιάζει κάπως έτσι:


1.Ξύπνημα την ίδια ώρα κάθε μέρα.

2.Επίσκεψη στην τουαλέτα.

3.Ντύσιμο.

4.Πρωϊνό.

5.Καθάρισμα μετά το πρωϊνό.

6.Πλύσιμο δοντιών.

7.Έξτρα ρούχα πριν βγει εκτός σπιτιού αν χρειάζονται.


Ξύπνημα: Η έναρξη του σχολείου συχνά σημαίνει και ξύπνημα νωρίτερα το πρωί απ' αυτό που πιθανώς είχε συνηθίσει το καλοκαίρι το παιδί. Το σταδιακό ξύπνημα όλο και πιο νωρίς μία με δύο εβδομάδες πριν αρχίσει το σχολείο θα βοηθήσει να επιστρέψει και το παιδί αλλά και εσείς ως γονέας στη ρουτίνα. Το ξύπνημα την ίδια ώρα κάθε μέρα αυξάνει την ποιότητα του ύπνου. 

Ρουτίνα πρωϊνού: Η κατανάλωση πρωϊνού σχετίζεται με την καλύτερη εγκεφαλική λειτουργία, την πιο δυνατή απόδοση στο σχολείο και την ευεξία. Επειδή το σχολείο και η εργασία αρχίζουν νωρίς οι οικογένειες δεν έχουν συνήθως αρκετό χρόνο για το πρώτο γεύμα της ημέρας. Ιδού μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε ως γονείς για να διευκολύνετε τη ρουτίνα του πρωϊνού.

-Ετοιμάστε το από το προηγούμενο βράδυ. Κόψτε ένα φρούτο, βράστε αυγά ή ό,τι άλλο μπορεί να προετοιμαστεί. 

-Αποθηκεύστε μερίδες πρωϊνού στο ψυγείο. Ετοιμάστε υγιεινά γεύματα ή και σμούθι και βάλτε το στο ψυγείο ώστε να είναι εύκολα για κατανάλωση μετά από ένα σύντομο ζέσταμα. 

-Δώστε βάση στο πρακτικό κομμάτι. Τα πρωϊνά γεύματα ή σνακ που προετοιμάζετε προσπαθήστε να είναι και εύκολα για μεταφορά για την περίπτωση που βιάζεστε και πρέπει να το πάρετε μαζί αντί να το φάτε στο σπίτι.


Δημιουργώντας μια after school (μετά το σχολείο) ρουτίνα

Η μάθηση δεν σταματάει μετά το πέρας του σχολικού ωραρίου. Οι after school (μετά το σχολείο) ρουτίνες, ειδικά εκείνες που περιλαμβάνουν σωματική και κοινωνική δραστηριότητα μπορούν να βοηθήσουν τα μέγιστα στην ανάπτυξη των παιδιών. 


Οφέλη after school δραστηριοτήτων: Οι δραστηριότητες μετά το σχολείο αποτελούν έναν έξοχο τρόπο ώστε το παιδί να παραμένει δραστήριο, να κοινωνικοποιείται και να μαθαίνει νέα πράγματα. Όταν το ενθαρρύνετε για εξωσχολικές δραστηριότητες σκεφτείτε τα οφέλη εκείνων που λαβαίνουν χώρα έξω. Οι δραστηριότητες εκτός σπιτιού έχουν αρκετά οφέλη για τα παιδιά, συμπεριλαμβανομένης της σωματικής και πνευματικής υγείας και οδηγεί και σε καλύτερα αποτελέσματα στην αίθουσα.  


Πόσες δραστηριότητες εκτός σχολείου θεωρούνται υπερβολικές σε αριθμό;

Δεν υπάρχει ένας συγκεκριμένος αριθμός για εξωσχολικές δραστηριότητες που θεωρείται ιδανικός για ένα παιδί. Αυτό που πρέπει να ρωτάει ένας γονιός τον εαυτό του είναι αν οι εξωσχολικές δραστηριότητες του παιδιού επηρεάζουν με άσχημο τρόπο ή όχι τη ζωή του. 


-Εξακολουθούν να ανταποκριθούν στις εργασίες του σχολείου;

-Τους μένει επαρκής χρόνος για διασκέδαση και παρέα με φίλους;

-Έχουν τη δυνατότητα να κοιμηθούν τουλάχιστον 8 ώρες τακτικά;


Αν όχι η απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα είναι όχι, τότε πρέπει να επανακαθορίσετε προτεραιότητες και εξωσχολικές δραστηριότητες. Ο τρόπος που αντιδρά το παιδί στις δραστηριότητες είναι σημαντικός. Μερικά παιδιά λάμπουν ζώντας με πρόγραμμα, σε άλλα αρέσει να είναι ανεξάρτητα. 



After school ιδέες για παιδιά 6-7 ετών

  • ελεύθερο παιχνίδι στο πάρκο υπό την επίβλεψη ενήλικα
  • δημιουργικά παιχνίδια όπως η ζωγραφική 
  • μουσικά μαθήματα ή ομαδικές δραστηριότητες στο σχολείο ή κάποια κοινότητα
  • οργανωμένες φυσικές δραστηριότητες δύο φορές την εβδομάδα όπως ποδόσφαιρο, κολύμβηση ή χορός


After school ιδεές για παιδιά 8-10 ετών

  • βόλτες στην τοπική βιβλιοθήκη
  • ελεύθερο παιχνίδι και κοινωνικές δραστηριότητες σε ασφαλές περιβάλλον όπως η γειτονιά (ή σπίτια γνωστών οικογενειών) για ποδήλατο, σκέιτμπορντ κτλ.
  • εξάσκηση σε τέχνες ανάλογες με την ηλικία όπως η ζωγραφική ή ακόμα και πλέξιμο και η δημιουργία κοσμημάτων όπως βραχιόλια ή κολιέ.
  • εγγραφή σε ομαδικό σπορ
  • μουσικά μαθήματα, ενσωμάτωση σε χορωδία ή μουσική μπάντα 


After school ιδεές για παιδιά 10-12 ετών

  • μουσικά μαθήματα, χορωδία, μπάντα
  • κοινωνικές συναναστροφές με φίλους σε καφέ, την τάξη ή ακόμα και άλλη δραστηριότητα
  • φυσική δραστηριότητα, ενσωμάτωση σε ομάδες


Δημιουργώντας ρουτίνα εργασίας/διαβάσματος στο σπίτι

Το να βοηθήσετε το παιδί να αναπτύξει συνήθειες μελέτης/εργασίας στο σπίτι θα το βοηθήσει και στην ενήλική ζωή του. Ιδού μερικές ρουτίνες καθημερινότητας που θα το βοηθήσουν. 


  • Φροντίστε να έχει αρκετό χρόνο για τις εργασίες του στο σπίτι
  • Να είστε κοντά για να βοηθήσετε σε τυχόν πρόβλημα με τις εργασίες αλλά μην τις κάνετε για εκείνο
  • Δημιουργήστε ένα ήρεμο, ήσυχο και απαλλαγμένο από περιορισμούς περιβάλλον
  • Μην επιτρέπετε να έχει μαζί, όταν κάνει τις εργασίες του, οποιαδήποτε ηλεκτρονική συσκευή που θα του αποσπά την προσοχή
  • Βοηθήστε το να οργανώσει και να βάλει προτεραιότητες


Δημιουργήστε μια βραδινή ρουτίνα

Οι ειδικοί λένε ότι είναι καλύτερο οι βραδινές ρουτίνες να είναι κάτω από 40 λεπτά σε διάρκεια. Οι δραστηριότητες που οφελούν πριν από τον βραδινό ύπνο εξαρτώνται από την ηλικία και τις ανάγκες του παιδιού. Ιδού μερικές ιδέες.


  • Προσφέρετε στο παιδί ένα υγιεινό σνακ
  • Ενθαρρύνετέ το να κάνει πράγματα που αφορούν στην υγιεινή όπως π.χ. ένα μπάνιο ή το βούρτσισμα των δοντιών.
  • Χρησιμοποιήστε κάποια λεπτά από τον χρόνο αυτό για να δεθείτε περισσότερο μαζί του, διαβάστε του κάτι ή τραγουδήστε.
  • Σβήστε το φως στο δωμάτιο για να κοιμηθεί περίπου την ίδια ώρα κάθε βράδυ.



Τελικό συμπέρασμα

Η ανάπτυξη οικογενειακών συνηθειών απαιτεί χρόνο αλλά είναι φυσιολογικό και είναι ΟΚ. Το αξίζουν εξάλλου τα παιδιά σας. Οι υγιεινές οικογενειακές ρουτίνες επηρεάζουν θετικά το παιδί και το βοηθούν να γίνει ένας καλύτερος ενήλικας άνθρωπος. 


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.


Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot


Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .