Shape
carespot.gr
carespot.gr

Φλεβίτιδα οι θεραπείες μιας πάθησης του 50% των γυναικών και 30% των ανδρών

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

20 Ιανουαρίου 2022

Φλεβική Ανεπάρκεια Επιπολής Δικτύου (ΦΑΕΔ). Αυτή είναι η πιο απλοϊκή ονομασία μιας πάθησης που προσβάλλει το 50% των γυναικών και το 30% των ανδρών. Για τη φλεβίτιδα ο λόγος. Είναι μια πάθηση που εμφανίζεται συχνότερα στα κάτω άκρα, δηλαδή τα πόδια με εστίαση τους αστραγάλους. Δεν θεωρείται σοβαρή ώστε να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του ασθενούς αλλά επηρεάζει την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής του ατόμου. Υπό κανονικές συνθήκες οι βαλβίδες στις φλέβες βοηθούν την ομαλή ροή αίματος από τα πόδια προς την καρδιά. Όταν οι βαλβίδες δυσλειτουργούν το αίμα συγκεντρώνεται στα πόδια σας. Οι φλέβες συστρέφονται, μεγαλώνουν και ασκείται πίεση ενώ εν τέλει αποδυναμώνονται. 

Υπάρχουν τρεις κατηγορίες φλεβίτιδας. Οι ευρυαγγείες (ενδεδερμικές), οι φλεβεκτασίες (υποεπιδερμικές) και οι κιρσοί (υποδόριες). Η ασθένεια έχει 6+1 στάδια εμφάνισης με βάση τα συμπτώματα, την αιτία, το πως έχει κατανεμηθεί και την παθοφυσιολογία. 

Τα συμπτώματα εξαρτώνται από το στάδιο στο οποίο βρίσκεται ο κάθε ασθενής. Υπάρχει η ασυμπτωματική, σε πολύ πρώιμο στάδιο. Υπάρχει το «κάψιμο», η αίσθηση έξτρα βάρους, ο κνησμός σε ορθοστασία και το οίδημα. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις με πόδια που έχουν επιβαρυνθεί πολύ είναι πιθανό να παρατηρηθεί και αλλαγή στο χρώμα αλλά και τη σύσταση του δέρματος. Μπορεί δηλαδή να γίνει καφέ ή να σκληρύνει. 

Το θέμα λοιπόν είναι τι μπορεί να κάνει αν κάποιος αν έχει φλεβίτιδα. Τι είδους θεραπείες υπάρχουν. Υπάρχει η συντηρητική και η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική. Στα αρχικά στάδια βοηθάει και ανακουφίζει όταν ο ασθενής υψώνει τα κάτω άκρα του και αποφεύγει την ορθοστασία. Μία αποτελεσματική και ενδεδειγμένη λύση είναι η χρησιμοποίηση καλτσών ή καλσόν διαβαθμισμένης συμπίεσης. Αυτές οι κάλτσες ανακουφίζουν άμεσα ενώ παράλληλα επιβραδύνουν τον ρυθμό επιδείνωσης της νόσου! Υποστηρικτικά μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει αλοιφές ή φλεβοτονικά χάπια

Όσον αφορά στον επεμβατικό τρόπο αντιμετώπισης, εξαρτάται από το στάδιο. Υπάρχει η σκληροθεραπεία (απλή ή με αφρό) για τις ευρυαγγείες, τους μικρούς κιρσούς ή τις φλεβεκτασίες και το λέιζερ ή η μικροθερμοπηξία επίσης για τις ευρειαγγείες. Σε πιο προχωρημένα στάδια μπορεί να επιλεγεί η κλασική χειρουργική. 


ΣΤΑΔΙΑ ΦΛΕΒΙΤΙΔΑΣ

0: Δεν είναι ορατά ή δεν γίνεται να ψηλαφιστούν.

1: Ευρυαγγείες / Φλεβεκτασίες.

2: Κιρσοί.

3: Πρήξιμο στους αστραγάλους.

4: Δερματικές αλλοιώσεις. 

5: Δερματικές αλλοιώσεις με επουλωθέν φλεβικό έλκος.

6: Δερματικές αλλοιώσεις με ανοιχτό φλεβικό έλκος. 


*Δεν είναι όλα τα στάδια για όλους τους ασθενείς. Κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή. Σε κάποιους η νόσος εξελίσσεται πιο γρήγορα σε άλλους σαφώς πιο αργά.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.


Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot

Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .

ΣΧΕΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ