Γαστρεντερική Υγεία & Προβιοτικά: Πώς να διαλέξετε το κατάλληλο συμπλήρωμα

19 Μαρτίου 2025

Πιθανότατα θα έχετε ακούσει για τα οφέλη της χρήσης προβιοτικών για την υγεία του εντέρου. Όμως, με τόσες πολλές επιλογές διαθέσιμες, αναρωτιέται εύλογα κανείς από που να αρχίσει. Μελέτες έχουν δείξει ότι η χρήση προβιοτικών ωφελεί την υγεία του πεπτικού συστήματος, τονώνει το ανοσοποιητικό ενώ ακόμα βοηθάει στη γενικότερη ευζωία. Αν λοιπόν θέλετε ν' αρχίσετε κι εσείς να περιλαμβάνετε στη διατροφή σας προβιοτικά για χάρη της υγείας του εντέρου σας, το καλύτερο πρώτο βήμα είναι να κατανοήσετε ποιος είναι ακριβώς ο ρόλος που παίζουν.
Τι είναι τα προβιοτικά;
Τα μικρόβια, που περιλαμβάνουν βακτήρια, ιούς, μύκητες και πρωτόζωα, περιλαμβάνουν το μικροβίωμα στο έντερο. Εμπλέκονται στην υγεία του ανοσοποιητικού, του πεπτικού και άλλες λειτουργίες. Μερικοί απ' αυτούς τους μικροοργανισμούς μπορεί να προκαλέσουν ασθένειες ενώ άλλοι τις καταπολεμούν. Γι' αυτό χρειάζεται η κατάλληλη ισορροπία καλών και κακών βακτηρίων για να υπάρχει υγεία.
Μια ενδεχόμενη ανισορροπία στο μικροβίωμα του εντέρου πιστεύεται ότι συνεισφέρει στο να δημιουργηθεί μια σειρά από προβλήματα υγείας και όχι μόνο γαστρεντερικά αλλά και δυσλειτουργίες ανοσοποιητικού και μολύνσεις. Η ισορροπία του μικροβιώματος μπορεί να διαταραχθεί από διατροφή, συναισθηματικό και φυσικό στρες αλλά και από χρήση αντιβιοτικών που καταστρέφουν τα καλά βακτήρια μαζί με τα κακά.
Τα προβιοτικά είναι ωφέλιμα μικρόβια, τυπικά βακτήρια που μοιάζουν μ' αυτά που φυσιολογικά υπάρχουν στο έντερο. Βοηθούν στο να υπάρχει ισορροπία των καλών βακτηρίων. Κάνοντας αυτό παρέχουν ανακούφιση από το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, την ελκώδη κολίτιδα, τη διάρροια από μολύνσεις αλλά και εκείνη που σχετίζεται με τη χρήση αντιβιοτικών. Μερικές συγκεκριμένα προβιοτικά μπορεί να τονώσουν την ανοσία, να καταπολεμήσουν φλεγμονές και πιθανά να έχουν θετική επίδραση στην χοληστερόλη.
Όντως τα προβιοτικά βοηθούν την υγεία του εντέρου;
Τα προβιοτικά είναι γνωστό ότι ευνοούν την υγεία του εντέρου εισάγοντας ωφέλιμα βακτήρια στο πεπτικό σύστημα. Μελέτες έχουν δείξει ότι παίζουν ρόλο στο να επιτευχθεί ισορροπία στη μικροχλωρίδα του εντέρου η οποία μπορεί να διαταραχθεί από κάποιους παράγοντες. Τι παράγοντες; Ασθένειες, στρες ή αντιβιοτικά. Συγκεκριμένα στελέχη όπως το Lactobacillus rhamnosus GG έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τη διάρροια που προκαλείται από λοιμώξεις ή χρήση αντιβιοτικών. Παρομοίως το στέλεχος Bifidobacterium infantis έχει επιδείξει αρκετή αποτελεσματικότητα στο να ανακουφίζει τα συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου συμπεριλαμβανομένων του «φουσκώματος» και των αερίων.
Επιπρόσθετα, τα προβιοτικά μπορεί να βοηθήσουν στη λειτουργία του εντερικού φραγμού, μειώνοντας φλεγμονές και υποστηρίζοντας τη γενικότερη υγεία του πεπτικού. Έρευνες επίσης υποστηρίζουν ότι τα προβιοτικά παίζουν ρόλο στην ανακούφιση από την δυσκοιλιότητα, βελτιώνουν την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών από τις τροφές και τονώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα μέσω αντιδράσεων στο έντερο.
Τι δεν ξέρουμε ακόμα για τα προβιοτικά και την υγεία του εντέρου;
Παρά τα οφέλη από τα προβιοτικά, υπάρχει ακόμα αρκετή έρευνα και δουλειά να γίνει. Υπάρχουν πολλά που ακόμα δεν γνωρίζουμε. Το μικροβίωμα του εντέρου είναι αρκετά πολυσύνθετο και οι ερευνητές τώρα αρχίζουν να κατανοούν πως τα διαφορετικά στελέχη προβιοτικών αλληλοεπιδρούν με ενός ανθρώπου το μοναδικό εντερικό περιβάλλον. Κάτι που λειτουργεί καλά για το έντερο ενός ανθρώπου ίσως να μην έχει την ίδια επίδραση σε έναν άλλο αφού τα γονίδια, το διατροφολόγιο και ο τρόπος ζωής παίζουν σημαντικό ρόλο αναφορικά με την υγεία του εντέρου.
Είναι επίσης ασαφές ποιοι συνδυασμοί στελεχών προβιοτικών δουλεύουν καλά μαζί για συγκεκριμένες καταστάσεις ή για πόσο καιρό απαιτείται να χορηγούνται προβιοτικά σε κάποιον άνθρωπο προκειμένου να υπάρχουν οφέλη με συνέπεια. Επιπρόσθετα, πολλά μη συνταγογραφούμενα προβιοτικά έχουν ελλιπείς κλινικές μελέτες για να επιβεβαιώσουν τους ισχυρισμούς τους, κάτι που μετατρέπει σε πρόκληση σ' έναν καταναλωτή να επιβεβαιώσει την αποτελεσματικότητά τους.
Περισσότερη έρευνα χρειάζεται να καταλάβουμε πως τα προβιοτικά είναι πιθανόν να επηρεάσουν περιοχές πέρα από το πεπτικό σύστημα, όπως η πνευματική ή μεταβολική υγεία. Γι' αυτό συστήνεται να γίνεται χρήση προβιοτικών αλλά με ρεαλιστικές προσδοκίες και παράλληλα με συμβουλή γιατρού αν πρόκειται για συγκεκριμένη κατάσταση που καλείται να αντιμετωπίσει κάποιος αναφορικά με το πεπτικό του σύστημα.
Τι να ψάξετε αγοράζοντας προβιοτικά;
Η σωστή επιλογή προβιοτικού μοιάζει συχνά δύσκολη με τόσες διαθέσιμες επιλογές. Όταν επιλέγετε προβιοτικό για την υγεία του πεπτικού ψάξτε για προϊόντα που περιέχουν στελέχη που έχουν μελετηθεί σχετικά και αποδειχθεί ότι βοηθούν την υγεία του εντέρου. Για παράδειγμα τα είδη Lactobacillus και Bifidobacterium. Τσεκάρετε την ετικέτα του προϊόντος αν αναγράφεται ότι περιέχει μονάδες που σχηματίζουν αποικίες (CFUs) που αποτελεί μέτρηση για ζωντανούς μικροοργανισμούς στο προϊόν. Οι περισσότεροι ειδικοί συστήνουν προβιοτικά που περιέχουν τουλάχιστον 1 δισεκατομμύριο CFUs ώστε να προσφέρουν στη γενικότερη υγεία του πεπτικού συστήματος.
Είναι επίσης σημαντικό να επιλέξετε ένα προϊόν που έχει υποστεί τεστ από τρίτο παράγοντα για να βεβαιωθεί ότι η δραστικότητα και η ακρίβεια των αναγραφομένων στην ταμπέλα. Όμως ακόμα και απλά σκευάσματα δουλεύουν καλά.
Εν τέλει, δώστε βάση και στη συσκευασία. Αρκετά προβιοτικά είναι πολύ ευαίσθητα στη ζέστη, το φως και την υγρασία. Γι' αυτό επιλέξτε για προϊόντα με σωστές οδηγίες αποθήκευσης, είτε χρειάζονται ψυγείο είτε απλά ένα ράφι.
Τι να προσέξετε - Τελικό συμπέρασμα
Τα προβιοτικά είναι μικροοργανισμοί που παρέχουν οφέλη στην υγεία του εντέρου και γενικότερα όταν καταναλώνονται σε επαρκείς ποσότητες. Μπορείτε να προσθέσετε προβιοτικά στη διατροφή σας είτε μέσω συμπληρωμάτων διατροφής είτε μέσω συγκεκριμένων τροφών. Αν και τα προβιοτικά δεν είναι για τον καθένα, η συνεπής πρόσθεσή τους στη διατροφική ρουτίνα θα παρέχει μεσομακροπρόθεσμα οφέλη στη γενικότερη υγεία, όχι μόνο του εντέρου. Ωστόσο καλό είναι πριν πάρετε κάποια να συμβουλευθείτε τον γιατρό σας.
Τα προβιοτικά ενδέχεται να προκαλέσουν «φούσκωμα» και αέρια όπως και αλλαγές στα κόπρανα. Αν και είναι γενικώς ασφαλή, δεν πρέπει να λαμβάνονται δίχως σύσταση από γιατρό εφόσον υπάρχει αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα. Όταν λέμε αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα εννοούμε ανθρώπων που μπορεί να κάνουν χημειοθεραπεία ή να έχουν υποβληθεί πρόσφατα σε σημαντική χειρουργική επέμβαση. Κάποιες φορές μπορεί να προκληθεί αλλεργική αντίδραση γι' αυτό και θεωρείται απαραίτητη η συμβουλή από γιατρό.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.
Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot
Σχολίασε
Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!
για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .