Shape
carespot.gr
carespot.gr

Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση: Φάρμακα και σπιτικές συμβουλές για ανακούφιση

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

20 Δεκεμβρίου 2022

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση αποτελεί μία αρκετά κοινή διαταραχή του πεπτικού συστήματος που επηρεάζει το δαχτυλίδι (σφιγκτήρας) του μυ μεταξύ οισοφάγου και στομαχιού. Αν έχετε είναι πιθανό να αισθανθείτε αίσθηση καψίματος (καούρα) και όξινη δυσπεψία. Οι γιατροί θεωρούν ότι μερικοί άνθρωποι μπορεί να υποφέρουν από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση εξαιτίας μιας άλλης πάθησης που ονομάζεται διαφραγματοκήλη. Στις περισσότερες περιπτώσεις μπορεί κάποιος να μαλακώσει τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης μέσω δίαιτας και αλλαγές στην καθημερινότητα. Ωστόσο υπάρχουν και άνθρωποι που μπορεί να χρειαστεί να υποβληθούν σε επέμβαση για να αντιμετωπίσουν το θέμα. 


Αιτίες γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης

Ο όρος «γαστροοισοφαγική» αναφέρεται στο στομάχι και τον οισοφάγο. Ο όρος παλινδρόμηση σημαίνει ότι το στομάχι στέλνει αντίστροφα «πράγματα» στον οισοφάγο. Σε μια κανονική πέψη ο σφιγκτήρας ανοίγει και επιτρέπει στην τροφή να καταλήξει στο στομάχι. Ύστερα κλείνει ώστε να εμποδίσει τις τροφές και τα όξινα υγρά τους να επιστρέψουν στον οισοφάγο. Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση συμβαίνει όταν ο σφιγκτήρας χαλαρώνει ή είναι αδύναμος όταν δεν πρέπει. Αυτό επιτρέπει σε περιεχόμενα του στομαχιού να επιστρέψουν στον οισοφάγο. 


Παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες για γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι ευρέως διαδεδομένη στον παγκόσμιο πληθυσμό. Π.χ. στην Αμερική περισσότεροι από 60 εκατομμύρια ενήλικες υποφέρουν από την ασθένεια τουλάχιστον μια φορά το μήνα και περισσότεροι από 15 εκατομμύρια έχουν καούρα κάθε μέρα! Σ' αυτό τον αριθμό συμπεριλαμβάνονται και έγκυες γυναίκες. Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι γαστροοιοσφαγική παλινδρόμηση σε βρέφη ή παιδιά είναι πιο συνηθισμένη απ' όσο πιστεύουν οι γιατροί. Μπορεί να προκαλέσει εμετό και μάλιστα που επαναλαμβάνεται διαρκώς. Μπορεί επίσης να προκαλέσει βήχα και άλλα αναπνευστικά προβλήματα. ΄

Μερικοί γιατροί πιστεύουν ότι η διαφραγματοκήλη μπορεί να αποδυναμώσει το σφιγκτήρα και να αυξήσει τις πιθανότητες για εμφάνιση γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Η διαφραγματοκήλη συμβαίνει όταν το άνω μέρος του στομαχιού κινείται προς τα πάνω και το στήθος μέσω ενός μικρού ανοίγματος στο διάφραγμα. Το διάφραγμα είναι ο μυς που διαχωρίζει το άνω μέρος της κοιλιάς από το στήθος. Οι πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι το άνοιγμα του διαφράγματος βοηθάει το κάτω μέρος του οισοφάγου. Αρκετοί άνθρωποι με διαφραγματοκήλη δεν θα έχουν προβλήματα με καούρα ή παλινδρόμηση. Αλλά με το να έχει κάποιος διαφραγματοκήλη είναι πιθανό να επιτραπεί σε περιεχόμενα του στομαχιού να κάνουν παλινδρόμηση προς τον οιοσφάγο. 

Ο βήχας, ο εμετός και η γενικότερη καταπόνηση είναι πιθανό να αυξήσουν την πίεση στην κοιλιά και να οδηγήσουν σε διαφραγματοκήλη Αλλιώς οι υγιείς άνθρωποι άνω των 50 έχουν μικρές πιθανότητες για διαφραγματοκήλη. Παρότι, συνήθως, η διαφραγματοκήλη είναι ιατρική κατάσταση μέσης ηλικίας, μπορεί να επηρεάσει ανθρώπους όλων των ηλικιών. Οι διαφραγματοκήλες συνήθως δεν χρειάζονται αντιμετώπιση. Ωστόσο ενδέχεται να είναι απαραίτητο αν υπάρχει κίνδυνος για στριφογύρισμα / στραγγάλισμα του διαφράγματος γιατί έτσι θα διακόψει τη ροή του αίματος. Μπορεί επίσης να χρειαστεί να αντιμετωπιστεί αν ταυτόχρονα έχετε και πολύ έντονη γαστροοιοσοφαγική παλινδρόμηση ή οισοφαγίτιδα (φλεγμονή του οισοφάγου). Ο γιατρός είναι πιθανό να κάνει επέμβαση για να μικρύνει την κήλη ή να αποτρέψει το στριφογύρισμά της. 

 

Άλλοι παράγοντες αύξησης πιθανοτήτων για γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

  • Υπερβολικό βάρος / παχυσαρκία
  • Εγκυμοσύνη
  • Καθυστερημένο άδειασμα του στομάχου (γαστροπάρεση)
  • Ασθένειες των συνδετικών ιστών όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η σκληροδερμία και ο λύκος. 


Παράγοντες που εντείνουν τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης

  • Κάπνισμα
  • Συγκεκριμένες τροφές και ροφήματα όπως καφές, αλκοόλ, σοκολάτα, λιπαρά ή τηγανιτά
  • Μεγάλα γεύματα
  • Κατανάλωση τροφής (γεύματος / δείπνου) λίγο πριν από τον ύπνο
  • Συγκεκριμένα φάρμακα (π.χ. ασπιρίνη)


Συμπτώματα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης

Το πιο συχνό σύμπτωμα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης είναι η καούρα. Συνήθως έχει την αίσθηση καψίματος ή πόνο στο στήθος που αρχίζει στο πίσω μέρος του οστού στο στήθος και ανεβαίνει ψηλότερα στον λαιμό. Αρκετοί άνθρωποι λένε ότι η παλινδρόμηση δημιουργεί την αίσθηση της τροφής που ανεβαίνει ξανά προς τα πάνω και αφήνει όξινο / πικρό υγρό. Η καούρα, η πίεση, ο πόνος μπορούν να διαρκέσουν μέχρι και δύο ώρες. Συχνά είναι χειρότερο το πρόβλημα αμέσως μετά την κατανάλωση γεύματος. Το ξάπλωμα ή το σκύψιμο μπορεί επίσης να έχει ως αποτέλεσμα μια καούρα. Μερικοί άνθρωποι αισθάνονται καλύτερα όταν στέκονται όρθιοι ή πάρουν ένα αντιοξικό που καθαρίζει το οξύ από τον οισοφάγο. Υπάρχουν και περιπτώσεις που συγχέεται η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και η καούρα ή η ενόχληση που επιφέρει με κάποιο καρδιακό πρόβλημα. Πέρα από πόνο λοιπόν μπορεί να έχετε τα εξής συμπτώματα:

  • Ναυτία
  • Κακή αναπνοή
  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Δυσκολία στην κατάποση
  • Εμετό
  • Μια ενοχλητική μάζα στο λαιμό

Αν έχετε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση τη νύχτα, τότε είναι πιθανό να εμφανίσετε τα εξής συμπτώματα:

  • Βήχα
  • Λαρυγγίτιδα
  • Άσθμα που έρχεται ξαφνικά και χειροτερεύει
  • Προβλήματα ύπνου


Αντιμετώπιση γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης

Η αντιμετώπιση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης έχει ως στόχο να ηρεμήσει τα συμπτώματα και να αποτρέψει να γίνει ζημιά στον οισοφάγο από τα όξινα υγρά. Ο γιατρός θα συμβουλέψει να πάρει ο ασθενής μη συνταγογραφούμενα φάρμακα για να καλμάρουν τα συμπτώματα. Φάρμακα όπως:

Αντιόξινα: Αυτά έχουν την ικανότητα να μετριάζουν τα όξινα υγρά στον οισοφάγο και το στομάχι για να σταματάει η καούρα. Το χρονικό διάστημα που πρέπει να χρησιμοποιούνται αυτού του είδους τα φάρμακα είναι κάτι που πρέπει να συζητηθεί με τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας. Μακροχρόνια χρήση τους μπορεί να έχει παρενέργειες όπως διάρροια. 

Αναστολείς Η2: Ένα άλλο είδος φαρμάκου που μπορεί να συστήσει ο γιατρός είναι αυτό που περιέχει αναστολείς Η2 με συνέπεια να μειώνεται το οξύ στο στομάχι. 

PPIs: Αυτό το είδος φαρμάκου μπλοκάρει μια πρωτεΐνη που είναι απαραίτητη για να παράξει οξύ το στομάχι. 

Prokinetics: Τα συγκεκριμένα φάρμακα / συμπληρώματα διατροφής βοηθάνε να αδειάσει το στομάχι πιο γρήγορα με συνέπεια να μην απομένει αρκετό οξύ που ενδέχεται να επιστρέψει στον οισοφάγο μέσω της παλινδρόμησης. Βοηθούν επίσης με το φούσκωμα, τη ναυτία και τον εμετό. Ωστόσο επειδή μπορεί να έχουν σημαντικές παρενέργειες είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε πρώτα τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας. 


Αλλαγές στη διατροφή και το lifestyle

Αποφύγετε τρόφιμα και ποτά που ενεργοποιούν τα συμπτώματα: Μείνετε μακριά από τροφές και ποτά / ροφήματα όπως η σοκολάτα, η μέντα, τα λιπαρά, η καφεΐνη και το αλκοόλ. Επίσης είναι σημαντικό να αποφεύγετε τροφές που ενδέχεται να κάνουν ζημιά στον οισοφάγο όπως κιτρικά φρούτα, τομάτα και προϊόντα με πιπέρι. 

Τρώτε μικρότερες μερίδες: Σημαντικό επίσης είναι να ελέγξετε την ποσότητα μερίδων φαγητού που καταναλώνετε. Είναι φρόνιμο να μην παραγεμίζετε το πιάτο σας αλλά να τρώτε μικρότερες μερίδες. Παράλληλα χρήσιμο είναι να τρώτε 2-3 ώρες πριν πέσετε για ύπνο. 

Τρώτε αργά: Να παίρνετε τον χρόνο σας σε κάθε γεύμα ή δείπνο. Μην τρώτε βιαστικά και λαίμαργα. 

Μασήστε καλά τις τροφές: Σε συνέχεια του προηγούμενου tip, μασήστε αργά και σταθερά τις τροφές. Αφήστε λίγο κάτω το πιρούνι ή το κουτάλι πριν συνεχίσετε με την επόμενη μπουκιά. Πάρτε το χρόνο σας. Πιάστε ξανά το κουτάλι ή το πιρούνι εφόσον έχετε καταπιεί την προηγούμενη μπουκιά. 

Σταματήστε το κάπνισμα: Το κάπνισμα αποδυναμώνει τον σφιγκτήρα του οισοφάγου γι' αυτό και ο περιορισμός ή το ολοκληρωτικό κόψιμο του τσιγάρου βοηθάει τους ανθρώπους με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. 

Ανασηκώστε το κεφάλι: Όταν ξαπλώνετε είναι σοφό να έχετε το κεφάλι σας σηκωμένο ώστε να μην ανέβουν τα όξινα υγρά και οι τροφές του στομαχιού στον οισοφάγο. Ο καλύτερος τρόπος δεν είναι τα μαξιλάρια αλλά ένα ειδικά σχεδιασμένο κρεβάτι ασθενή που ανεβάζει γενικότερα το σώμα από τη μέση και πάνω. 

Διατηρήστε ένα υγιεινό βάρος: Η παχυσαρκία και το υπεβολικό βάρος σε ένα σώμα συνήθως οδηγούν στο να χειροτερέψουν τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Αρκετοί υπέρβαροι υποστηρίζουν ότι αισθάνονται σημαντική ανακούφιση από τα συμπτώματα όταν χάνουν βάρος. 

Φορέστε χαλαρά ρούχα: Μην επιλέγετε ρούχα που πιέζουν το σώμα σας. Αποφύγετε τα στενά αλλά επιλέξτε πιο χαλαρές γραμμές, ειδικά σε σημεία του σώματος όπως η μέση και η κοιλιακή χώρα και το στήθος. 

Βελονισμός: Μελέτη έδειξε ότι ο βελονισμός μπορεί να περιορίσει ή να σταματήσει τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, ωστόσο απαιτούνται περισσότερες μελέτες γι' αυτό.


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.


Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot

 

Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .

ΣΧΕΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ