Shape
carespot.gr
carespot.gr

Γιατί χρειάζεσαι αμινοξέα στην προπόνησή σου;

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

5 Μαρτίου 2017

Στον κόσμο των συμπληρωμάτων, η πρωτεΐνη - είτε από σκόνη είτε από άλλη πηγή - είναι η βασίλισσα για αύξηση όγκου και αποκατάσταση, μεταξύ άλλων. Αλλά αυτό που ίσως ξεχνάς είναι ότι οι πρωτεΐνες αποτελούνται από αμινοξέα. Τα αμινοξέα είναι και ο λόγος που κάνουν την πρωτεΐνη τόσο σημαντική, γιατί αυτά είναι τα δομικά στοιχεία της ζωής. Όταν καταναλώνεις πρωτεΐνη, το σώμα σου τη διασπά σε αμινοξέα.


Πρωταρχικής σημασίας για όσους αθλούνται είναι μια ομάδα τριών αμινοξέων: η λευκίνη, η ισολευκίνη και η βαλίνη, που ονομάζεται αμινοξέα διακλαδισμένης αλύσου (BCAA). Όπως υποδηλώνει το όνομά τους, αυτά τα αμινοξέα έχουν ένα εξειδικευμένο σχήμα που τους επιτρέπει να χρησιμοποιούνται από το σώμα σου με τρόπους που άλλα αμινοξέα δεν θα μπορούσαν να κάνουν. Τι, ακριβώς κάνουν τα αμινοξέα διακλαδισμένης αλύσου και γιατί είναι τόσο σημαντικά; Και αν οι πρωτεΐνες αποτελούνται από αμινοξέα, γιατί θα πρέπει να λαμβάνεις επίσης συμπληρώματα αμινοξέων, αντί απλά να καταναλώνεις τις πρωτεΐνες σου; Μάθε γιατί χρειάζεσαι αμινοξέα στην προπόνησή σου:


Επειδή παίρνεις τη σωστή δοσολογία: Όπως αναφέραμε, η πρωτεΐνη ορού γάλακτος περιέχει αμινοξέα διακλαδισμένης αλύσου. Αλλά ακόμη και μια υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη, όπως ο ορός γάλακτος, περιέχει συγκεκριμένη ποσότητα αυτών των αμινοξέων - η οποία πρέπει επίσης να αναμιχθεί και με άλλα υλικά. Και τα αμινοξέα ανταγωνίζονται για το ποιο θα απορροφηθεί πρώτο. Για να έχεις το πλήρες όφελος των αμινοξέων, ένα ειδικό συμπλήρωμα αμινοξέων, απαιτείται μετά την προπόνησή σου.

Επειδή βελτιώνουν την ανάπτυξη των μυών: Ο κύριος λόγος που οι περισσότεροι στρέφονται σε συμπληρώματα αμινοξέων έχει να κάνει με την ανάπτυξη των μυών. Η λευκίνη, ιδιαίτερα, ρυθμίζει και βελτιώνει την πρωτεϊνική σύνθεση των μυών μετά την άσκηση.

Επειδή σου παρέχουν αυξημένη αντοχή: Τα συμπληρώματα αμινοξέων αλλάζουν τον τρόπο που το σώμα σου χρησιμοποιεί τις πρωτογενείς πηγές καυσίμων – τους υδατάνθρακες και το λίπος. Για πολλούς αθλητές, ειδικά εκείνοι που κάνουν π.χ. σπριντ, η εξάντληση του γλυκογόνου είναι ένα σημαντικό πρόβλημα, που οδηγεί σε κόπωση και σε απότομη πτώση στην απόδοση.

Επειδή καίνε περισσότερο λίπος: Πώς νομίζεις ότι τα αμινοξέα διακλαδισμένης αλύσου προστατεύουν το γλυκογόνο των αθλητών; Με την καύση του λίπους! Εάν προσπαθείς να χάσεις λίπος, εκτός από προπόνηση και δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες, τα αμινοξέα θα βοηθήσουν το σώμα σου να κάψει το λίπος αποτελεσματικά.

Επειδή μειώνουν την κόπωση: Τα αμινοξέα διακλαδισμένης αλύσου μειώνουν την ψυχική κόπωση που επέρχεται μετά από μεγάλες προπονήσεις. Γιατί συμβαίνει αυτό; Κανονικά, όταν πέφτουν τα επίπεδα των αμινοξέων, το σώμα σου παράγει περισσότερη τρυπτοφάνη το οποίο στη συνέχεια μετατρέπεται σε σεροτονίνη στον εγκέφαλο αλλά οδηγεί σε αισθήματα σωματικής και ψυχικής κόπωσης. Τα αμινοξέα διακλαδισμένης αλύσου εμποδίζουν αυτή τη διαδικασία.

Επειδή αυξάνουν τη συγκέντρωσή σου: Από τη στιγμή που τα αμινοξέα εμποδίζουν την υπερβολική παραγωγή τρυπτοφάνης βελτιώνουν την βραχυπρόθεσμη μνήμη και τη συγκέντρωση.

Επειδή προσφέρουν καλύτερη αποκατάσταση: Η ικανότητά τους να αυξάνουν την πρωτεϊνική σύνθεση των μυών και να διατηρούν τους μυς σου σε φόρμα σημαίνει ότι βοηθούν στην αποκατάσταση μετά την προπόνησή σου πιο γρήγορα.

Επειδή βελτιώνουν την απόδοσή σου: Αν πάρουμε όλα τα σωματικά και ψυχολογικά οφέλη των συμπληρωμάτων αμινοξέων τότε αυτό που συμβαίνει είναι ότι βελτιώνεται η συνολική σου απόδοση. Το σώμα σου ανταποκρίνεται καλύτερα στις προπονήσεις σου και το μυαλό σου λειτουργεί πιο αποτελεσματικά κατά τη διάρκεια της.

Είναι ασφαλή;

Τα αμινοξέα διακλαδισμένης αλύσου είναι ασφαλές συμπλήρωμα, καθώς δεν έχουν αναφερθεί παρενέργειες ακόμα και σε χρόνιες πολύ υψηλές προσλήψεις. Εάν γυμνάζεσαι με σκοπό να αυξήσεις τον όγκο σου πρέπει να προσλαμβάνεις από 8-28 γραμμ. (πάντα ανάλογα με την ένταση και τη διάρκεια της άσκησης, τα σωματομετρικά σου χαρακτηριστικά, την περιεκτικότητα του συμπληρώματος σε λευκίνη και σύμφωνα πάντα με τα θρεπτικά συστατικά που προσλαμβάνονται από τη διατροφή σου).


Δοκίμασε 4 συμπληρώματα με αμινοξέα

1) Amino-4 Complex Aμινοξέα BCAA της ANDERSON. Περιέχει αμινοξέα bcaa και γλουταμίνη για να μεγιστοποιηθούν οι αντικαταβολικές δράσεις του αλλά και όλα τα υπόλοιπα αμινοξέα, που χωρίς αυτά η μυϊκή ανάπτυξη δεν θα μπορέσει να φτάσει στην κορυφή.

Απορροφάται ταχύτατα και χρησιμοποιείται ολοκληρωτικά από το μυϊκό σύστημα κάνοντας την προπόνηση πιο αποδοτική από ποτέ.

2) Multi Amino Acids της HEALTH AID. Αποτελείται από ένα συνδυασμό αμινοξέων που βοηθάει στις νευρολογικές και καρδιαγγειακές λειτουργιές. Ενισχύει τη δόμηση των πρωτεϊνών και των μυϊκών ιστών του οργανισμού. Συμβάλλει στη ρύθμιση παραγωγής ενέργειας και στην διαχείριση των λιπών και είναι ιδανικό για μυϊκή αποκατάσταση.

3) BCAA Αμινοξέα της LAMBERTS. Το προϊόν αυτό παρέχει τρία απαραίτητα αμινοξέα, τη λευκίνη, την ισολευκίνη και τη βαλίνη, συνδυαζόμενα σε ποσοστό 2:1:1 που εκτιμάται ότι αποτελεί τη βέλτιστη αναλογία για αυτά τα τρία αμινοξέα. Όπως και με τα υπόλοιπα αμινοξέα της Lamberts, ανευρίσκονται στην ‘ελεύθερη μορφή’ τους που σημαίνει ότι είναι έτοιμα να απορροφηθούν και να χρησιμοποιηθούν από τον οργανισμό. Μεγάλο  ενδιαφέρον για τα BCAA`s εκδηλώνεται από τους αθλητίατρους, αφού αποτελούν τα μοναδικά αμινοξέα που μεταβολίζονται στους μυς, αποτελώντας το 33% της πρωτεΐνης του μυϊκού ιστού. Για τον λόγο αυτό αποτελούν δημοφιλές συμπλήρωμα διατροφής για άτομα που ακολουθούν έντονο πρόγραμμα εκγύμνασης.

4) Amino 1500mg της NATURE'S BOUNTY. Συμπλήρωμα διατροφής που περιλαμβάνει ολοκληρωμένο προφίλ αμινοξέων, ιδιαίτερα χρήσιμο για αθλητές και αθλούμενους. Τα αμινοξέα συμβάλλουν στην ενίσχυση της μυϊκής μάζας και στη διατήρηση της φυσιολογικής κατάστασης των οστών, ενώ βοηθούν και στην αύξηση της αεροβικής αντοχής κατά την προπόνηση.  Το προϊόν παρέχει ενίσχυση απέναντι στην κόπωση των μυών αλλά και ενθαρρύνει τη σύνθεση πρωτεϊνών μετά την προπόνηση.

Όπως κάθε συμπλήρωμα διατροφής, οι αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα είναι πιθανές. Προτού λάβεις κάποιο συμπλήρωμα διατροφής συμβουλεύσου πρώτα τον φαρμακοποιό ή τον γιατρό σου.

 

 

Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot

Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .