Shape
carespot.gr
carespot.gr

Γιατί χρειάζεσαι το μουρουνέλαιο;

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

25 Μαΐου 2017

Μπορεί να σου θυμίζει τα παιδικά σου χρόνια, τότε που η μητέρα σου σου έδινε μια κουταλιά μουρουνέλαιο κάθε πρωί. Τώρα όμως, περισσότερο από ποτέ, χρειάζεσαι το μουρουνέλαιο. Μάθε τα 12 οφέλη του μουρουνέλαιου και βάλτο από σήμερα στη διατροφή σου!


Το μουρουνέλαιο παράγεται από το συκώτι των λευκών ψαριών (μουρούνα, μπακαλιάρο, γάδο και ιππόγλωσσο). Αρκετοί συγχέουν το μουρουνέλαιο με το ιχθυέλαιο, η βασική τους όμως διαφορά έγκειται στο ότι το ιχθυέλαιο παράγεται από τη σάρκα των λιπαρών ψαριών (σολομός, ρέγγα, σκουμπρί, σαρδέλα, πέστροφα) και όχι από το συκώτι.


Τα 12 οφέλη του μουρουνέλαιου


1) Ενισχύει τη γονιμότητα

 Τα λίπη παίζουν καθοριστικό ρόλο στην εξασφάλιση ενός υγιούς αναπαραγωγικού συστήματος και μιας επιτυχούς εγκυμοσύνης. Τα ωμέγα λιπαρά οξέα που περιέχει το μουρουνέλαιο βοηθούν το σώμα να παράγει ορμόνες, όπως οιστρογόνα και προγεστερόνη. Επίσης, το μουρουνέλαιο συμβάλλει στην υγεία των όρχεων και των ωοθηκών. Σε συνδυασμό με τη βιταμίνη D, το μουρουνέλαιο διατηρεί ομαλή την ενδοκρινική λειτουργία. Περιέχει αντιφλεγμονώδη συστατικά, τα οποία βοηθούν στην ενίσχυση των αδένων της υπόφυσης, των επινεφριδίων και του υποθάλαμου. Αυτοί οι αδένες είναι υπεύθυνοι για τη ρύθμιση της απελευθέρωσης ορμονών, οι οποίες βοηθούν στην αναπαραγωγή και την εγκυμοσύνη.

2) Αντιμετωπίζει την αρθρίτιδα

Το μουρουνέλαιο έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να μειώσει τον πόνο, να θεραπεύσει τις δύσκαμπτες αρθρώσεις και να ελαχιστοποιήσει τα οιδήματα. Αυτά τα οφέλη είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για άτομα που πάσχουν από φλεγμονώδεις ασθένειες, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Είναι ένας ασφαλής, υγιεινός τρόπος για να μειώσεις διάφορα συμπτώματα που σχετίζονται με τις αρθρώσεις σου.

3) Σου χαρίζει γερά οστά

Η βιταμίνη D αποτελεί αναπόσπαστο θρεπτικό συστατικό για την υγεία των οστών. Σύμφωνα με μελέτη του 2011, οι Έλληνες παρουσιάζουν έλλειψη σε βιταμίνη D, παρ’όλο που ζούμε σε μια χώρα με ηλιοφάνεια. Ως εκ τούτου, έχουμε αυξημένο κίνδυνο διαφόρων οστικών νοσημάτων, όπως η οστεοπόρωση. Το μουρουνέλαιο διατηρεί σε φυσιολογικά επίπεδα τα επίπεδα της βιταμίνης D. Επιπλέον, η βιταμίνη D που βρίσκεται στο μουρουνέλαιο μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο οστικής νόσου και συναφών διαταραχών

4) Ενισχύει την καρδιαγγειακή υγεία

Η λήψη μουρουνέλαιου μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακών επιπλοκών συμβάλλοντας στη μείωση των επιπέδων των τριγλυκεριδίων στο αίμα. Επιπλέον, συμβάλλει στη μείωση των συμπτωμάτων της υπέρτασης και της εξισορρόπησης των επιπέδων χοληστερόλης. Οι εργαστηριακές μελέτες έχουν αποδείξει ότι η περιεκτικότητά του σε λιπαρά οξέα ωμέγα-3 μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην καταπολέμηση της φλεγμονής που σχετίζεται με τις καρδιακές παθήσεις, να βελτιώσει τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι μειώνει το μέγεθος των αθηρωμάτων που αποφράσσουν τις αρτηρίες.

5) Βοηθά στον έλεγχο του διαβήτη 

Αυτή η εξαιρετική πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην αντίσταση στην ινσουλίνη (η οποία ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα). Το μουρουνέλαιο μειώνει τα συμπτώματα των επιπλοκών της υγείας που σχετίζονται με τον διαβήτη (για παράδειγμα, τα νεφρικά προβλήματα).

6) Διατηρεί την υγεία των ματιών και του εγκεφάλου

Το μουρουνέλαιο είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α, ενός θρεπτικού συστατικού και αντιοξειδωτικού που μειώνει το οξειδωτικό στρες, το οποίο προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες ενισχύουν τη φλεγμονή στο σώμα. Το μουρουνέλαιο φαίνεται ότι αναχαιτίζει τη βλαβερή δράση των ελεύθερων ριζών. Η βιταμίνη Α είναι επίσης καλή για την υγεία των ματιών και του εγκεφάλου.

7) Περιέχει τα απαραίτητα λιπαρά οξέα ωμέγα-3

Το μουρουνέλαιο είναι η πλουσιότερη πηγή πολυακόρεστων λιπαρών οξέων (DHA και EPA). Το EPA είναι ο πρόδρομος των προσταγλανδινών, των ορμονών που βοηθούν τους ιστούς του οργανισμού να αντιμετωπίζουν τις φλεγμονές, ενώ το DHA συμβάλλει στην ομαλή ανάπτυξη και λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος. 

8) Μειώνει τον μυϊκό πόνο

Ο συχνός μυϊκός πόνος ή οι πόνοι στα οστά συνήθως υποδηλώνουν ανεπάρκεια βιταμίνης D. Δεδομένου ότι το μουρουνέλαιο περιέχει βιταμίνη D, μια ημερήσια δόση από αυτό μπορεί να σε βοηθήσει να μειώσεις σταδιακά τον πόνο των οστών και των μυών. Τα συμπληρώματα μουρουνέλαιου μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση της κινητικότητας και της ευελιξίας στις αρθρώσεις σου.

9) Ενισχύει τη γνωστική λειτουργία

Το μουρουνέλαιο είναι υψηλό σε περιεκτικότητα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία επίσης σχετίζονται με τη θεραπεία και τη μείωση των συμπτωμάτων αρκετών διαταραχών που σχετίζονται με τον εγκέφαλο (π.χ. κατάθλιψη, ADHD και διπολική διαταραχή). Αρκετές έρευνες έδειξαν ότι τα λιπαρά οξέα ωμέγα-3 μπορούν πράγματι να έχουν θετική επίδραση στη διατήρηση και ρύθμιση της γνωστικής λειτουργίας.

10) Βοηθά στη ρύθμιση της χοληστερόλης

Η LDL είναι η “κακή” χοληστερόλη η οποία μπορεί να προκαλέσει πολλά καρδιαγγειακά προβλήματα (και γενικά προβλήματα υγείας). Το μουρουνέλαιο, μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση των επιπέδων χοληστερόλης.

11) Βελτιώνει την υγεία του δέρματος και των μαλλιών

Οι βιταμίνες και τα λιπαρά οξέα που περιέχει μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την υγεία του δέρματος και των μαλλιών. Το μουρουνέλαιο εφαρμόζεται και τοπικά, επιταχύνοντας την επούλωση των τραυμάτων.

12) Ενισχύει το ανοσοποιητικό

Το μουρουνέλαιο περιέχει βιταμίνη Ε, μία ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία, η οποία συμβάλλει στη διατήρηση των λειτουργιών του ανοσοποιητικού συστήματος και παίζει ρόλο στη διαφοροποίηση των Τ κυττάρων στο θύμο αδένα, καθώς και στον πολλαπλασιασμό των Β κυττάρων.

 

Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot

 

 

 

Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .