Γιατί είναι επικίνδυνο να συγκρατείται το φτέρνισμα
22 Μαρτίου 2022
Φτέρνισμα. Μια αντίδραση του σώματος που είναι αναγκαία και ως ένα βαθμό απολαυστική. Γιατί φτερνιζόμαστε; Επειδή ο οργανισμός αισθάνεται ότι υπάρχει κάτι στη μύτη που δεν θα έπρεπε να είναι εκεί. Μπορεί να είναι βακτήριο, σκόνη, βρωμιά, καπνός ή γύρη. Ουσιαστικά το φτέρνισμα αποτελεί άμυνα του οργανισμού σε εξωτερικούς παράγοντες που επιχειρούν να εισέλθουν στον οργανισμό. Επιστήμονες λένε πως η μύτη κάνει reset στις... ρυθμίσεις της και τις επαναφέρει στο φυσιολογικό.
Υπάρχουν άνθρωποι που, κυρίως για λόγους ευγένειας, προσπαθούν (και καταφέρνουν) να συγκρατήσουν το φτέρνισμα. Ειδικά όταν είναι μαζί με κόσμο σε κλειστό χώρο και δε θέλουν να αισθανθούν άβολα οι τριγύρω, ότι μπορεί να τους μεταδώσει κάτι ή έστω απλά σταγονίδια. Ωστόσο υπάρχει ένα μεγάλο «αν». Αν βλάπτει ή όχι την υγεία κάποιου το να συγκρατεί το φτέρνισμα. Υπάρχει σαφής απάντηση από την επιστήμη. Και λέει: μην συγκρατείς το φτέρνισμα, σου κάνει κακό.
Πρόκειται για μια πολύ έντονη δραστηριότητα και είναι χαρακτηριστικό ότι έχει μετρηθεί ότι, κατά μέσο όρο, τα σταγονίδια που φεύγουν από τη μύτη στο φτέρνισμα πετάγονται με ταχύτητα που προσεγγίζει τα 160χλμ. την ώρα! Γιατί είναι τόσο έντονο; Έχει να κάνει με την πίεση που δημιουργεί ο οργανισμός μέσω του αναπνευστικού συστήματος. Περιλαμβάνονται σε όλη αυτή τη δραστηριότητα τα ιγμόρεια, η ρινική κοιλότητα, ο λαιμός μέχρι και τα πνευμόνια. Τι κάνει λοιπόν επικίνδυνο το να συγκρατεί κανείς το φτέρνισμα; Η πίεση. Σε μελέτη που έγινε το 2016 επιβεβαιώθηκε ότι η συγκράτηση αυξάνει τη πίεση σε όλο αυτό το σύστημα που αρχίζει από τους πνεύμονες, από 5 μέχρι και 24 φορές! Κι αυτή η πίεση που δεν απελευθερώνεται αλλά «αιχμαλωτίζεται» στο εσωτερικό ενός ανθρώπου μπορεί να οδηγήσει στις παρακάτω σοβαρές καταστάσεις:
- Σπάσιμο τυμπάνου: Κρατώντας το φτέρνισμα μέρος του αέρα και της πίεσης καταλήγει στα αυτιά. Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως αυτό, σε πολύ έντονη πίεση, μπορεί να οδηγήσει σε ρήξη τυμπάνου.
- Μόλυνση στο μέσο του αυτιού: Τα βακτήρια, τη γύρη ή όποια βρωμιά προσπαθεί να απομακρύνει ο οργανισμός μέσω του φτερνίσματος είναι πιθανό να καταλήξουν στα αυτιά και να τα μολύνουν εφόσον υπάρχει συγκράτηση φτερνίσματος και ο αέρας προσπαθεί να βρει διέξοδο στο αυτί. Μερικές φορές παρόμοιες μολύνσεις είναι αρκετά σημαντικές και απαιτείται μέχρι και αντιβίωση.
- Βλάβη σε αιμοφόρα αγγεία: Αν και θεωρείται σπάνιο, συμβαίνει να παρουσιαστεί βλάβη σε αιμοφόρα αγγεία του ματιού, της μύτης ή του τυμπάνου από την πίεση που ασκείται με συγκράτηση φτερνίσματος.
- Τραυματισμός διαφράγματος: Και αυτό το πρόβλημα είναι σπάνιο ωστόσο συμβαίνει και όταν συμβαίνει είναι πάρα πολύ σοβαρό. Το διάφραγμα είναι το μυώδες τμήμα του στήθους πάνω από την κοιλιά και όταν αέρας παγιδεύεται εκεί προκαλεί ζημιά στα πνευμόνια. Αυτός ο τραυματισμός θεωρείται και απειλή για την υγεία ενός ανθρώπου.
- Ανεύρυσμα: Σύμφωνα με τους επιστήμονες η πίεση που ασκείται από τη συγκράτηση του φτερνίσματος είναι πιθανό να προκαλέσει σπάσιμο εγκεφαλικού ανευρύσματος κι αυτό είναι θανατηφόρο ή προκαλεί σοβαρή ζημιά στον άνθρωπο.
Extra info: Σε πολύ ακραίες περιπτώσεις ανθρώπων που φτερνίζονται δυνατά και προσπάθησαν να συγκρατήσουν ένα φτέρνισμα, σημειώθηκαν τραυματισμοί στον λαιμό και ειδικά το πίσω μέρος του αλλά ακόμα και σε πλευρά. Αντιθέτως, δεν θα προκαλέσει σταμάτημα της καρδιάς η προσπάθεια να συγκρατηθεί ένα φτέρνισμα παρότι κάποιοι υποστηρίζουν ότι συμβαίνει. Ενδεχομένως να μειώσει προσωρινά τη συχνότητα του καρδιακού παλμού. Στο διά ταύτα, φτερνιστείτε ελεύθερα, απλά βάλτε ένα χαρτομάντηλο ή τον αγκώνα μπροστά στο στόμα και τη μύτη.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.
Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot
Σχολίασε
Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!
για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .