Shape
carespot.gr
carespot.gr

Γιατί οι γιατροί συνιστούν να καθυστερείς το πρώτο μπάνιο του νεογέννητου;

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

15 Μαΐου 2017

Μόλις έγινες μαμά και θες να προσφέρεις στο βρέφος την καλύτερη δυνατή φροντίδα; Από τη λίστα σου βγάλε το άμεσο μπάνιο. Σύμφωνα με της συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), το πρώτο μπανάκι πρέπει να καθυστερήσει για τουλάχιστον 48 ώρες. Μάθε γιατί. 


1) Μειώνεται ο κίνδυνος μόλυνσης

Τα μωρά γεννιούνται με μια λευκή ουσία στο δερματάκι τους, το λεγόμενο εμβρυϊκό σμήγμα (vernix caseosa), το οποίο αποτελείται από τα νεκρά κύτταρα του δέρματος και του φυσικού λίπους του εμβρύου. Αυτό περιέχει πρωτεΐνες που εμποδίζουν τις κοινές βακτηριακές λοιμώξεις αφού λειτουργεί ως ένα είδος φυσικής αντιβακτηριακής αλοιφής. Τα βακτήρια, όπως ο Στρεπτόκοκκος Ομάδας Β και το Ε. Coli, συχνά μεταδίδονται στα νεογέννητα κατά τη διάρκεια του τοκετού και μπορούν να προκαλέσουν λοιμώξεις στο αίμα, πνευμονία και μηνιγγίτιδα.

2) Σταθεροποιείται το σάκχαρο στο αίμα του βρέφους

Το μπάνιο ενός εμβρύου πολύ σύντομα μετά τη γέννηση μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της γλυκόζης στο αίμα. Τις πρώτες ώρες μετά τη γέννηση το μωρό πρέπει να προσαρμοστεί στη ζωή έξω από τη μήτρα, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας του πλακούντα ως πηγή σακχάρου στο αίμα. Το μπάνιο προκαλεί κλάμα και άγχος με αποτέλεσμα την απελευθέρωση των ορμονών του στρες. Οι ορμόνες του στρες ενδέχεται να προκαλέσουν πτώση στις τιμές σακχάρου του μωρού, γεγονός που μπορεί το μωρό να πέσει σε υπνηλία και να μην μπορεί να θηλάσει.

3) Δεν πρέπει να πέσει η θερμοκρασία του

Το να κάνετε μπάνιο στο νεογέννητο αμέσως μετά τη γέννησή του, μπορεί να προκαλέσετε υποθερμία. Τις πρώτες ώρες μετά τη γέννηση ένα μωρό πρέπει να χρησιμοποιήσει πολλή ενέργεια για να κρατηθεί ζεστό. Εάν πέσει η θερμοκρασία του, μπορεί να πέσει και το σάκχαρό του.

4) Χρειάζεται να αναπτυχθεί ο δεσμός μητέρας-βρέφους

Τα νέα μωρά χρειάζεται να παραμείνουν πάνω στο δέρμα της μαμάς τους για να προσπαθήσουν να θηλάσουν. Αυτές οι πολύτιμες πρώτες ώρες προορίζονται για την ανάπτυξη δεσμού μεταξύ μωρού και μητέρας. Εάν το μωρό γεννηθεί απόλυτα υγιές πρέπει να παραμείνει πάνω στο δέρμα της μητέρα τους προκειμένου να έχει καλύτερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και θερμορύθμιση. Το μπάνιο μπορεί να περιμένει.

5) Βοηθά στον θηλασμό

Οι μελέτες δείχνουν ότι ο θηλασμός πετυχαίνει, όταν οι μητέρες κρατούν τα μωρά τους από τη στιγμή της γέννησής τους χωρίς να τους διακόψει κάποιος για να π.χ. τα κάνουν μπάνιο. Τα μωρά που θηλάζουν από την πρώτη ώρα της ζωής - και κατά προτίμηση τα πρώτα 30 λεπτά – πιάνουν καλύτερα τη θηλή μετέπειτα.

(Το να καθυστερήσει το μπάνιο του νεογέννητου δεν αποτελεί πρωτόκολλο στα νοσοκομεία, μπορείς όμως να το ζητήσεις.)


Όταν έρθει η ώρα για το πρώτο του μπανάκι:

1) Τις πρώτες μέρες πλένε το μωρό σου τοπικά, στην περιοχή της πάνας ώστε να μη συγκαίεται. Είναι καλό να κάνεις το πρώτο του μπανάκι αφού πέσει ο ομφάλιος λώρος και επουλωθεί.

2) Τα νεογνά χάνουν πολύ γρήγορα τη σωματική τους θερμότητα. Έτσι, το πρώτο μπάνιο του μωρού πρέπει να είναι γρήγορο και προσεκτικό και να διαρκεί όχι περισσότερο από 5 λεπτά έως 10 λεπτά. Το δωμάτιο να είναι ζεστό και να έχεις θερμάνει την πετσέτα με την οποία θα τυλίξεις το μωρό σου μετά το μπάνιο.

3) Χρησιμοποίησε ήπια βρεφικά καθαριστικά και βάζε του πάντα μετά το μπάνιο μια ενυδατική κρέμα. Τα προϊόντα για το μπάνιο της πρώτης βρεφικής ηλικίας είναι ιδιαίτερα απαλά και συνήθως δε χρειάζονται ξέβγαλμα. Ένα αφρόλουτρο για όλο το σώμα και τα μαλλιά είναι ιδιαίτερα βολικό. 

4) Τα νεογέννητα δεν χρειάζονται μπάνιο κάθε μέρα. Ένα μπανάκι δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα είναι μια χαρά. Τα πολύ συχνά μπάνια στην αρχή μπορεί να δημιουργήσουν ξηρότητα. Λάβε υπόψη σου ότι αν ζεις σε μια περιοχή που έχει σκληρό νερό, αυτό και μόνον αρκεί για να προκαλέσει ξηρότητα στο δερματάκι του μωρού σου.

5) Εάν το δέρμα του χρειάζεται επιπλέον ενυδάτωση πρόσθετε στο νερό της μπανιέρας μερικές σταγόνες βρεφικό λάδι.

 

Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot

 

Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .