Γιατί ζαλίζομαι όταν σκύβω ή σηκώνομαι απότομα;

30 Απριλίου 2025

Αισθάνεσαι ζαλάδα όταν σκύβεις για να βάλεις παπούτσια - δέσεις τα κορδόνια ή να κάνεις κάποια άλλη δουλειά και απορείς γιατί σου συμβαίνει αυτό πλέον ενώ παλαιότερα (ενδεχομένως) όχι; Αυτό μπορεί να οφείλεται σε μια σειρά από λόγους. Το σίγουρο είναι ότι πρέπει να δεις έναν γιατρό αν η ζαλάδα επιμένει και γίνεται όλο και πιο έντονη και «μπλέκεται» - εμφανίζεται με άλλες καθημερινές δραστηριότητες.
Ένας γιατρός είναι ο αρμόδιος να προσδιορίσει το υποκείμενο πρόβλημα και φυσικά να το αντιμετωπίσει. Βέβαια, μια ζαλάδα δεν σημαίνει απαραίτητα και ύπαρξη υποκείμενου νοσήματος, σοβαρού για την υγεία ενός ανθρώπου. Είναι ένα σύμπτωμα που έχει αυξητική τάση όσο μεγαλώνει ένας άνθρωπος και ειδικά μετά τα 60 χρόνια ενώ είναι και πιο κοινό στις γυναίκες.
Στο παρόν blog θα αναφέρουμε 10 πιθανούς λόγους που προκαλούν ζαλάδα όταν σκύβουμε και θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε πότε συστήνεται να επισκεφθείτε γιατρό.
1. Κακή κυκλοφορία αίματος
Όταν λέμε κυκλοφορία αίματος εννοούμε πόσο άνετα μπορεί να κυκλοφορεί το αίμα παντού στο σώμα ενός ανθρώπου. Το αίμα μεταφέρει οξυγόνο, συνεπώς αν δεν μετακινείται σωστά σε όλο το σώμα, τότε ο εγκέφαλος είναι πιθανό να μην οξυγονώνεται επαρκώς. Αν ο εγκέφαλος έχει έλλειψη οξυγόνου τότε ξαφνικές κινήσεις, όπως ανύψωση ή χαμήλωμα του κεφαλιού ή σκύψιμο, τότε προκαλείται ζαλάδα.
Άλλες ενδείξεις κακής κυκλοφορίας αίματος αποτελούν τα κρύα χέρια ή πόδια. Το ίδιο ισχύει αν τα άκρα έχουν πρήξιμο ή μούδιασμα. Είναι σημαντικό να συμβουλευτεί ένας άνθρωπος γιατρό αν η κακή κυκλοφορία αίματος προκαλεί ζαλάδα. Κι αυτό επειδή αν δεν εξακριβωθεί πως οφείλεται η ζαλάδα στην κακή κυκλοφορία τότε όλο αυτό μπορεί να αποτελεί ένδειξη για καρδιακό πρόβλημα.
2. Χαμηλά επίπεδα σακχάρου
Τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ή υπογλυκαιμία όπως αλλιώς λέγεται, μπορεί να οδηγήσει σε ζαλάδα αφού οδηγεί σε δυσλειτουργία τα εγκεφαλικά κύτταρα. Τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου τυπικά - συνήθως επηρεάζουν ανθρώπους με διαβήτη. Ωστόσο άλλες αιτίες χαμηλών επιπέδου σακχάρου στο αίμα περιλαμβάνουν:
- παρενέργειες από χρήση φαρμάκου
- κατανάλωση αλκοόλ
- ηπατική ανεπάρκεια
3. Χαμηλή αρτηριακή πίεση
Όταν ένας άνθρωπος έχει χαμηλή αρτηριακή πίεση, οι ξαφνικές αλλαγές στη θέση του κεφαλιού μπορεί να οδηγήσουν σε ζαλάδα, ειδικά όταν σκύβει ή σηκώνεται απότομα. Συνήθως η χαμηλή αρτηριακή πίεση δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας εκτός αν προκαλεί αξιοσημείωτα συμπτώματα. Όταν ένα πρόσωπο με χαμηλή αρτηριακή πίεση σκύβει ή στέκεται, είναι πιθανό να έχει τα εξής βιώματα:
- ζαλάδα
- μαύρα στίγματα στην όρασή του / οπτικό πεδίο
- αδυναμία
- θολούρα
- λιποθυμία
- αίσθηση ότι γυρίζει ο κόσμος γύρω του
4. Αφυδάτωση
Η αφυδάτωση συμβαίνει όταν ένα πρόσωπο δεν έχει αρκετά υγρά στο σώμα του. Οι ακόλουθοι παράγοντες μπορεί να προκαλέσουν αφυδάτωση:
- μη κατανάλωση υγρών (κυρίως νερού) για μεγάλα χρονικά διαστήματα
- πολύ έντονη άσκηση
- έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες για αρκετή ώρα
- ασθένεια
- εμετός ή διάρροια
Οτιδήποτε προκαλεί αφυδάτωση σε έναν άνθρωπο μπορεί να προκαλέσει και ζαλάδα κάθε φορά που σκύβει. Αυτό συμβαίνει γιατί όταν τα υγρά στο σώμα είναι λίγα τότε ο εγκέφαλος υπολειτουργεί.
5. Κρίσεις πανικού
Μια κρίση πανικού μπορεί να είναι αποτέλεσμα υπεραερισμού, ο οποίος έχει ως αποτέλεσμα τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στο αίμα να πέσουν. Η έλλειψη διοξειδίου άνθρακα στο αίμα μπορεί να προκαλέσει ζαλάδα.
6. Αναιμία
Η αναιμία αποτελεί μια κατάσταση που προκαλείται από έλλειψη αιμοσφαιρίων πλούσιων σε οξυγόνο στο σώμα. Χωρίς αρκετά αιμοσφαίρια το αίμα που ρέει στον εγκέφαλο πιθανότατα δεν θα περιέχει αρκετό οξυγόνο προκαλώντας θολούρα και ζαλάδα. Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν τα εξής:
- κόπωση
- δυσκολία στην αναπνοή
- χλωμό δέρμα
- ταχυπαλμία
7. Παρενέργειες από φάρμακα
Η ζαλάδα αποτελεί συχνή παρενέργεια για μια σειρά από φάρμακα που μπορεί να λάβει κάποιος άνθρωπος. Μερικά που ενδέχεται να προκαλέσουν ζαλάδα είναι τα εξής:
- ηρεμιστικά
- φάρμακα για την πίεση
- αντικαταθλιπτικά
- παυσίπονα
- διουρητικά
- αντιβιοτικά
- ηρεμιστικά
8. Υποθυρεοειδισμός
Ο θυρεοειδής αδένας παράγει σημαντικές ορμόνες και μπορεί να επηρεάσει αρκετές παραμέτρους του σώματος, μεταξύ αυτών και τη λειτουργία της καρδιάς. Ο υποθυρεοειδισμός ή ο θυρεοειδής που υπολειτουργεί όταν αυτός ο αδένας δεν παράγει αρκετές απ' αυτές τις ορμόνες, μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλή αρτηριακή πίεση και πιο αργό ρυθμό χτύπου καρδιάς. Αυτοί οι παράγοντες μπορούν να οδηγήσουν σε ζαλάδα όταν ένας άνθρωπος αλλάζει θέση ή σκύβει.
9. Πρόβλημα στο εσωτερικό του αυτιού
Η αίσθηση ισορροπίας ενός ανθρώπου ρυθμίζεται με το εσωτερικό του αυτιού. Οι μολύνσεις στο αυτί ή οι τραυματισμοί του μπορεί να προκαλέσουν ζαλάδες σε έναν άνθρωπο όταν στέκεται όρθιος ή ακόμα και όταν σκύβει. Απλές μολύνσεις είναι συνηθισμένες αλλά ένας άνθρωπος μπορεί επίσης να έχει ένα πρόβλημα στο εσωτερικό του αυτιού που αποκαλείται Καλοήθης Παροξυσμός Ίλιγγος Θέσης (BPPV). Αυτός συμβαίνει όταν ένα σωματίδιο ασβεστίου αποκολλάται από ένα σημείο του αυτιού και μετακινείται σε ένα άλλο. Όταν συμβαίνει προκαλεί και ζαλάδα και βέρτιγκο.
10. Σύνδρομο ή νόσος Meniere
Το σύνδρομο ή νόσος Meniere μπορεί να προκαλέσει παρατεταμένες περιόδους μεγάλης ζαλάδας. Η ζαλάδα μπορεί να προκληθεί και όταν είναι όρθιος κάποιος και όταν σκύβει για όχι προφανή λόγο. Ένας άνθρωπος με αυτό το σύνδρομο (νόσο) μπορεί επίσης να αισθανθεί τα ακόλουθα:
- πίεση στα αυτιά
- βουητό - κουδούνισμα στα αυτιά
- απώλεια ακοής
Άλλες υποκείμενες καταστάσεις
Άλλες υποκείμενες καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν περιστασιακή ζαλάδα περιλαμβάνουν τα εξής:
- ημικρανία
- νόσος Πάρκινσον
- αίσθημα ανησυχίας
- άνοια
- αλλαγές στις ορμόνες κατά την εμμηνόρροια ή την εγκυμοσύνη
- περιφερική νευροπάθεια
- χρόνιο σύνδρομο κόπωσης
- πολλαπλή σκλήρωση
Πότε να δείτε επειγόντως γιατρό
Οι περισσότεροι άνθρωποι που βιώνουν το σύμπτωμα της περιστασιακής ζάλης δεν είναι απαραίτητο να επισκεφθούν γιατρό και να δεχθούν ιατρική βοήθεια. Οι συγκεκριμένοι άνθρωποι μπορεί να αντιμετωπίσουν το θέμα μόνοι τους, π.χ. σκύβοντας πιο αργά ή όταν σηκώνονται από θέση καθήμενου όρθιοι, επίσης να το κάνουν πιο αργά. Σημαντικό επίσης είναι να μένουν ενυδατωμένοι και να αποφεύγουν την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και καφεΐνης. Ωστόσο ένας άνθρωπος πρέπει να δει γιατρό αν η ζαλάδα:
- είναι συχνή
- είναι έντονη
- χειροτερεύει
Ένας άνθρωπος πρέπει επίσης να επισκεφθεί έναν γιατρό αν η ζαλάδα συμβαίνει μαζί με άλλα συμπτώματα όπως:
- εμετός
- λιποθυμία
- θολή όραση
- πόνος στο στήθος
- έντονο καρδιακό παλμό
- κουδούνισμα στα αυτιά
Ακόμα και σε ήπιες περιπτώσεις, αν είναι συχνή η ζάλη, ένας άνθρωπος ίσως είναι καλύτερο να μιλήσει με τον γιατρό του γι' αυτό το θέμα ώστε να το αντιμετωπίσει στο μέλλον.
Συμπέρασμα
Στις περισσότερες περιπτώσεις η ζαλάδα όταν σκύβει κάποιος ή σηκώνεται απότομα αποτελεί ένα σύμπτωμα που θα φύγει εφόσον κάνει τις κινήσεις πιο αργά και δεν θα χρειαστεί ιατρική παρέμβαση.
Ωστόσο η ζαλάδα μπορεί να υποδεικνύει υποκείμενη πάθηση, όπως χαμηλή αρτηριακή πίεση, μόλυνση στο αυτί ή αναιμία. Σ' αυτές τις περιπτώσεις θα χρειαστεί θεραπεία για να φύγει η ζάλη. Κάθε άνθρωπος πρέπει να συμβουλεύεται τον γιατρό του αν η ζάλη είναι έντονη ή συμβαίνει μαζί με ναυτία, εμετό, πόνο στο στήθος ή λιποθυμία.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.
Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot
Σχολίασε
Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!
για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .