Shape
carespot.gr
carespot.gr

Γιορτή της Μητέρας 2022

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

6 Μαΐου 2022

Η μητρότητα, ένα από τα πιο ιερά «πράγματα», έχει τη δική της ημέρα, την Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας που για το 2022 ο εορτασμός ορίστηκε για τις 8 Μαΐου. Είναι μια μέρα ευχαριστίας και αναγνώρισης της πολύπλευρης προσφοράς της μητέρας και της ιερότητας της μητρότητας. Επίσης υπογραμμίζεται η ένταση του δεσμού μεταξύ της μητέρας και του παιδιού της αλλά και την επιρροή που έχει στην κοινωνία η μητρότητα. Τα πρώτα ίχνη εορτασμού της συγκεκριμένης ημέρας εντοπίζονται στην αρχαία Ελλάδα αλλά και τους Ρωμαίους που οργάνωναν φεστιβάλ για να τιμήσουν τις μητέρες θεές Ρέα και Κυβέλη. Η πιο ξεκάθαρη αναφορά στη γιορτή της Μητέρας έρχεται σε πιο μοντέρνους καιρούς και σε χριστιανικό φεστιβάλ που ονομαζόταν: Κυριακή της Μητρότητας. 

Σε πιο σύγχρονη εποχή πια και μιλώντας για την αμερικανική κοινωνία, η γυναίκα που είχε την ιδέα θέσπισης της συγκεκριμένης Παγκόσμιας Ημέρας ήταν η κοινωνική ακτιβίστρια, Άννα Μαρία Τζάρβις, που κατάφερε μετά από πολλές προσπάθειες να πετύχει τον ορισμό της στις 9 Μαΐου 1914. Ο -τότε- αμερικανός πρόεδρος, Γούντροου Γουίλσον, υπέγραψε τη σχετική προκήρυξη με την οποία η Ημέρα της Μητέρας καθιερωνόταν ως εθνική εορτή τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου. 

Από εκεί και ύστερα μία μία οι χώρες άρχισαν να τιμούν και να εορτάζουν τη μητρότητα καθιερώνοντας την Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας κάθε δεύτερη Κυριακή του Μάη. H Τζάρβις διάλεξε ένα λευκό γαρύφαλλο ως σύμβολο της ημέρας. Κι αυτό επειδή, όπως εξήγησε, το λευκό χρώμα συμβολίζει την αλήθεια, την αγνότητα και τη φιλευσπλαχνία της μητρικής αγάπης ενώ το άρωμά του, τη μνήμη και τις προσευχές της.

Όπως είναι φυσικό υπάρχουν διάφορες «εκδοχές» της Παγκόσμιας Ημέρας της Μητέρας. Για παράδειγμα στην Ταϊλάνδη... μετακινήθηκε τον Αύγουστο για να «ταιριάξει» με τα γενέθλιά της βασίλισσας, Σιρικίτ. Στην Αιθιοπία οι οικογένειες συγκεντρώνονται κάθε φθινόπωρο και τραγουδούν και τρώνε φρούτα εποχής για να γιορτάσουν γενικότερα τη μητρότητα, και τη μητέρα φύση. Γενικότερα έχει επικρατήσει ο εορτασμός με την προσφορά ενός λουλουδιού, μιας αγκαλιάς, ενός φιλιού στη μητέρα. Επίσης κάποιοι συνηθίζουν να δίνουν μια μέρα... ρεπό στη μητέρα του σπιτιού από κάθε σπιτική εργασία της και τις κάνουν τα άλλα μέλη για να την ευχαριστήσουν για όσα προσφέρει όλο το χρόνο. 

Λοιπόν, τι περιμένεις; Κάνε κι εσύ ένα ξεχωριστό δώρο στη μαμά σου και μην παραλείπεις να της χαρίζεις όλο το χρόνο μια αγκαλιά, ένα φιλί και πολλή αγάπη.

Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .