Shape
carespot.gr
carespot.gr

Γλουταθειόνη: Τα οφέλη υγείας ενός πανίσχυρου αντιοξειδωτικού

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

14 Φεβρουαρίου 2023

Τι γνωρίζετε για τη γλουταθειόνη; Αν ελάχιστα έως καθόλου, κακώς! Πολύ κακώς! Κι αυτό γιατί μιλάμε για ένα αντιοξειδωτικό που παράγουν τα κύτταρα και αποτελείται από τρία αμινοξέα: τη γλουταμίνη, τη γλυκίνη και την κυστεΐνη. Τα επίπεδα γλουταθειόνης στο σώμα μπορεί να μειωθούν από μια σειρά παραγόντων μεταξύ των οποίων είναι η φτωχή / κακή διατροφή, οι τοξίνες του περιβάλλοντος και το στρες. Επίσης τα επίπεδα γλουταθειόνης πέφτουν όσο μεγαλώνει ένας άνθρωπος. 

Πέρα από τη φυσική παραγωγή από το σώμα, η γλουταθειόνη μπορεί να χορηγηθεί ενδοφλέβια, τοπικά ή εισπνεόμενη. Επίσης είναι διαθέσιμη σε από του στόματος συμπληρώματα σε κάψουλα ή υγρή μορφή. Η γλουταθειόνη είναι υπερ-απαραίτητη για έναν οργανισμό και την υγεία του για μια σειρά από λόγους. Ακολουθεί η μακρά λίστα για τους τρόπους με τους οποίους ωφελεί τον οργανισμό η γλουταθειόνη. 


1. Μειώνει το οξειδωτικό στρες

Το οξειδωτικό στρες συμβαίνει όταν υπάρχει ανισορροπία μεταξύ της παραγωγής ελεύθερων ριζών στον οργανισμό και την ικανότητά του να τις καταπολεμά. Πολύ υψηλά επίπεδα οξειδωτικού στρες μπορεί να είναι ένας προάγγελος αρκετών ασθενειών. Μεταξύ αυτών είναι ο διαβήτης, ο καρκίνος και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Η γλουταθειόνη βοηθά να μειωθεί η επίδραση του οξειδωτικού στρες που μπορεί, επιπρόσθετα, να μειώσει και την όποια ασθένεια. Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Journal of Cancer Science and Therapy τονίστηκε ότι η έλλειψη γλουταθειόνης αύξησε τα επίπεδα οξειδωτικού στρες που οδηγούν σε καρκίνο. Επίσης υπογραμμίστηκε ότι τα αυξημένα επίπεδα γλουταθειόνης αύξησαν τα επίπεδα των αντιοξειδωτικών και της αντίστασης του οξειδωτικού στρες σε καρκινικά κύτταρα. 


2. Ενδέχεται να βελτιώσει την ψωρίαση

Μια μικρή μελέτη έδειξε ότι η πρωτεΐνη ορού γάλακτος, όταν δίνεται στοματικά, βελτιώνει την ψωρίαση με ή χωρίς επιπρόσθετη θεραπεία. Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος είχε προηγουμένως επιβεβαιωθεί ότι αυξάνει τα επίπεδα γλουταθειόνης. Στους συμμετέχοντες στη μελέτη δόθηκαν 20 γραμμάρια ως στοματικό συμπλήρωμα ημερησίως για τρεις μήνες. Οι ερευνητές δήλωσαν ύστερα πάντως ότι απαιτούνται περισσότερες σχετικές έρευνες. 


3. Μειώνει τη ζημιά στα κύτταρα σε αλκοολική ή μη αλκοολική λιπώδη ηπατική νόσο

Ο ρυθμός θανάτου των κυττάρων στο συκώτι επιδεινώνεται από έλλειψη αντιοξειδωτικών συμπεριλαμβανομένης της γλουταθειόνης. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε λιπώδη ηπατική νόσο τόσο σε ανθρώπους που κάνουν χρήση αλκοόλ αλλά και σε ανθρώπους που δεν κάνουν. Η γλουταθειόνη, όπως έχει αποδειχθεί, βελτιώνει τα επίπεδα πρωτεΐνης, ενζύμων και χολερυθρίνης στο αίμα ανθρώπων με λιπώδη ηπατική νόσο είτε πρόκειται για αλκοολικούς είτε όχι. Μελέτη ανέφερε ότι η γλουταθειόνη ήταν πιο αποτελεσματική όταν δίνονταν σε ανθρώπους με λιπώδη ηπατική νόσο ενδοφλεβίως και σε μεγάλες ποσότητες. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη έδειξαν επίσης μείωση στη μηλονική διαλδεΰδη, μια ένδειξη για κυτταρική ζημιά στο συκώτι. Μια άλλη μικρή μελέτη έδειξε ότι η από του στόματος χορήγηση γλουταθειόνης είχε θετικές επιδράσεις σε ανθρώπους που δεν έκαναν χρήση αλκοόλ και είχαν λιπώδη ηπατική νόσο κάνοντας και αλλαγές στον τρόπο ζωής. 


4. Βελτιώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη σε μεγαλύτερης ηλικίας άτομα

Καθώς γερνάει ένας άνθρωπος παράγει λιγότερη γλουταθειόνη. Οι ερευνητές στο Baylor School of Medicine χρησιμοποίησαν έναν συνδυασμό μελετών σε ζώα και ανθρώπους να εξερευνήσουν το ρόλο της γλουταθειόνης στον έλεγχο του βάρους και της αντίστασης στην ινσουλίνη σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας. Τα ευρήματα της μελέτης έδειξαν ότι τα επίπεδα γλουταθειόνης σχετίζονταν με μικρότερη καύση και υψηλότερη αποθήκευση λίπους στο σώμα. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία συμμετέχοντες στην έρευνα πρόσθεσαν μάλιστα κυστεΐνη και γλυκίνη στη δίαιτά τους ώστε να αυξήσουν τα επίπεδα γλουταθειόνης η οποία εκτοξεύτηκε σε δύο εβδομάδες βελτιώνοντας την αντίσταση στην ινσουλίνη και το κάψιμο λίπους. 


5. Βελτιώνει την κινητικότητα σε ανθρώπους με περιφερική αρτηριακή νόσο

Η περιφερική αρτηριακή νόσος συμβαίνει όταν οι περιφερειακές αρτηρίες βουλώνουν από πλάκα. Πιο συχνά συμβαίνει στα πόδια. Μελέτη έδειξε ότι η γλουταθειόνη βελτίωσε την κυκλοφορία με συνέπεια οι συμμετέχοντες να περπατάνε μεγαλύτερες αποστάσεις δίχως προβλήματα. 


6. Ελαττώνει τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον

Η νόσος του Πάρκινσον επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα και ορίζεται από τρέμουλο. Προς το παρόν δεν υπάρχει θεραπεία γι' αυτή τη νόσο. Μια παλαιότερη έρευνα έδειξε την θετική επίδραση ενδοφλέβιας χορήγησης γλουταθειόνης σε συμπτώματα όπως το τρέμουλο και η ακαμψία. Κι ενώ χρειάζεται περισσότερη έρευνα, με βάση τη συγκεκριμένη έρευνα η γλουταθειόνη μειώνει τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον βελτιώνοντας την ποιότητα της ζωής τους. 


7. Μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση αυτοάνοσων νοσημάτων

Οι χρόνιες φλεγμονές που προκαλούνται από αυτοάνοσα νοσήματα αυξάνουν το οξειδωτικό στρες. Αυτές οι ασθένειες περιλαμβάνουν ρευματοειδή αρθρίτιδα, κοιλιοκάκη και λύκο. Σύμφωνα με μία μελέτη η γλουταθειόνη βοηθάει στη μείωση του οξειδωτικού στρες είτε διεγείροντας είτε μειώνοντας την ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού. Τα αυτοάνοσα νοσήματα επιτίθενται στα μιτοχόνδρια σε συγκεκριμένα κύτταρα. Η γλουταθειόνη δουλεύει ώστε να προστατεύει τα μιτοχόνδρια καταπολεμώντας τις ελεύθερες ρίζες. 


8. Μπορεί να μειώσει το οξειδωτικό στρες σε παιδιά με αυτισμό

Αρκετές μελέτες, συμπεριλαμβανομένης κλινικής δοκιμής που αναφέρθηκε στο Medical Science Monitor, έδειξαν ότι τα παιδιά με αυτισμό έχουν υψηλότερα επίπεδα οξειδωτικής ζημιάς και χαμηλότερα επίπεδα γλουταθειόνης στον εγκέφαλό τους. Αυτή η αυξημένη ευαισθησία σε νευρολογική ζημιά στα παιδιά με αυτισμό προέρχεται από ουσίες όπως ο υδράργυρος. Η κλινική δοκιμή οκτώ εβδομάδων έγινε σε παιδιά ηλικίας 3-13 ετών που πήρε γλουταθειόνη από του στόματος ή από το δέρμα. Οι αλλαγές στα αυτιστικά συμπτώματα δεν αξιολογήθηκαν ως μέρος της έρευνας αλλά τα παιδιά και στα δύο γκρουπ έδειξαν βελτίωση στην κυστεΐνη, στο θειϊκό πλάσμα και στα επίπεδα γλουταθειόνης στο αίμα.


9. Ενδέχεται να μειώσει την επιρροή ανεξέλεγκτου διαβήτη

Τα μακροχρόνια υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα σχετίζονται με μειωμένες ποσότητες γλουταθειόνης. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε οξειδωτικό στρες και ζημιά στους ιστούς. Μελέτη έδειξε ότι συμπληρώματα διατροφής με κυστεΐνη και γλυκίνη αύξησαν τα επίπεδα γλουταθειόνης. Επίσης μείωσαν το οξειδωτικό στρες και τη ζημιά σε ανθρώπους με ανεξέλεγκτο διαβήτη, παρά τα υψηλά επίπεδα σακχάρου. 


10. Μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα ασθενειών του αναπνευστικού

Η Ν-ακετυλοκυστεΐνη είναι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται να αντιμετωπίζονται ιατρικές καταστάσεις όπως το άσθμα και η κυστική ίνωση. Ως εισπνεόμενο, βοηθάει να διαλυθεί το φλέγμα. Επίσης μειώνει τη φλεγμονή. Η Ν-ακετυλοκυστεΐνη είναι ένα υπο-προϊόν της γλουταθειόνης. Η γλουταθειόνη υπάρχει και σε μερικές τροφές αν και το μαγείρεμα ή η παστερίωση μειώνει ή εξαφανίζει τα επίπεδά της σημαντικά. Τα μεγαλύτερα επίπεδα τα συναντά κανείς σε ωμό ή μέτριο κρέας, μη παστεριωμένο γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα και φρεσκοκομμένα φρούτα και λαχανικά. 

Παρενέργειες της γλουταθειόνης

Ένα διατροφολόγιο πλούσιο σε γλουταθειόνη δεν εμπεριέχει κανένα ρίσκο. Ωστόσο ενδέχεται τα συμπληρώματα να μην είναι κατάλληλα για όλους. Μιλήστε με τον γιατρό σας για τη γλουταθειόνη για να σας ανάψει το πράσινο φως για τη λήψη της. Οι πιθανές παρενέργειες περιλαμβάνουν τα εξής:

  • φούσκωμα
  • κράμπες
  • κοιλιακές κράμπες
  • δυσκολία στην αναπνοή λόγω βρογχικής στένωσης
  • αλλεργικές αντιδράσεις όπως εξανθήματα


ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Η γλουταθειόνη είναι ένα πανίσχυρο αντιοξειδωτικό που παράγεται από τα κύτταρα του οργανισμού. Τα επίπεδά της μειώνονται ως αποτέλεσμα γήρανσης και έκθεσης σε τοξίνες. Η αύξηση των επιπέδων γλουταθειόνης είναι πιθανό να παρέχει μια σειρά πλεονεκτημάτων υγείας στο σώμα, μεταξύ των οποίων είναι και η μείωση του οξειδωτικού στρες. 


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.


Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot

Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .

ΣΧΕΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Άμεσα Διαθέσιμο
€ 125.97
€ 51.71