Γυναικεία γονιμότητα: Τι επηρεάζει αρνητικά και τι βοηθάει να επιτευχθεί εγκυμοσύνη
11 Μαΐου 2023
Προσπαθείτε καιρό να μείνετε έγκυος και αναρωτιέστε αν υπάρχει κάτι που δεν κάνετε καλά ή αν ενδεχομένως μπορείτε να βοηθήσετε με κάποιο τρόπο το σώμα σας ώστε να πετύχετε πιο εύκολα το στόχο; Η επιστήμη έχει προ πολλού καταλήξει: ναι υπάρχουν παράγοντες που δεν ρυθμίζονται και είναι πέρα από τον έλεγχο ή τις επιλογές μιας γυναίκας και ειδικά ιατρικά ζητήματα. Όμως υπάρχουν και επιλογές που μπορεί να κάνει μια γυναίκα, όπως φυσικά μπορεί να κάνει και ένας άνδρας και έχουμε αναφερθεί σε σχετικό blog, και να επηρεάσουν με θετικό τρόπο τη γονιμότητα και την ικανότητά της για τεκνοποίηση. Ας δούμε λοιπόν μαζί όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη γυναικεία γονιμότητα προκειμένου και να τη διαφυλάξετε και να την προωθήσετε.
Τι είναι η γυναικεία γονιμότητα;
Όταν λέμε γυναικεία γονιμότητα εννοούμε την ικανότητα μιας γυναίκας να συλλάβει ένα βιολογικό παιδί. Εσείς και ο παρτενέρ σας μπορεί να αναρωτιέστε για τη γονιμότητά σας αν είστε ενήλικοι και προσπαθείτε ανεπιτυχώς να επιτύχετε εγκυμοσύνη με συχνό σεξ δίχως προστασία / προφύλαξη για τουλάχιστον έναν χρόνο, ή έστω έξι μήνες.
Τι προκαλεί προβλήματα γονιμότητας στις γυναίκες;
Αρκετά ιατρικά ζητήματα μπορεί να συνεισφέρουν και να οδηγήσουν σε γυναικεία υπογονιμότητα μεταξύ των οποίων είναι τα παρακάτω:
- Προβλήματα / διαταραχές στην ωορρηξία που επηρεάζουν την απελευθέρωση των ωαρίων από τις ωοθήκες. Σ' αυτά τα προβλήματα / διαταραχές μπορεί να περιλαμβάνονται ορμονικές διαταραχές όπως το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, υπερπρολακτιναιμία ή προβλήματα με τον θυρεοειδή αδένα (υπερ ή υπό-θυρεοειδισμός).
- Προβλήματα στη μήτρα ή ανωμαλίες του τραχήλου της μήτρας όπως πολύποδας και ινομυώματα.
- Πρόβλημα (π.χ. μπλοκάρισμα) στις σάλπιγγες που συχνά προκαλείται από πυελική φλεγμονώδη ασθένεια.
- Ενδομητρίωση που συμβαίνει όταν ο ιστός ο οποίος φυσιολογικά μεγαλώνει εντός της μήτρας μεγαλώνει εκτός αυτής.
- Πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια (πρόωρη εμμηνόπαυση) που συμβαίνει όταν οι ωοθήκες σταματούν να λειτουργούν και η εμμηνόρροια σταματάει πριν από τα 40.
- Πυελικές συμφύσεις - λωρίδες ουλώδους ιστού που δένουν τα όργανα πυελική λοίμωξη, σκωληκοειδίτιδα ή γαστρική εγχείρηση.
- Ιατρικές καταστάσεις που σχετίζονται με την απουσία εμμηνόροιας, όπως μη ελεγχόμενος διαβήτης, κοιλιοκάκη και μερικά αυτοάνοσες ασθένειες όπως ο λύκος.
Η ηλικία φυσικά και παίζει επίσης ρόλο. Το να καθυστερεί μια γυναίκα να μπει σε διαδικασία προσπάθειας για εγκυμοσύνη μειώνει τις πιθανότητες να συλλάβει. Μια μείωση της ποσότητας και ποιότητας ωαρίων κάνει πιο δύσκολη την εγκυμοσύνη.
Τι να κάνετε για να αυξήσετε τις πιθανότητες για εγκυμοσύνη
Οι πιο υγιεινές αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να βοηθήσουν την προσπάθεια για εγκυμοσύνη. Κάντε μερικά βήματα όπως τα εξής:
Διατηρήστε ένα υγιές βάρος: Ένα άτομο που έχει πολλά παραπάνω ή και πολλά λιγότερα κιλά απ' όσα πρέπει μπορεί να δει αναστολή της φυσιολογικής ωορρηξίας.
Εμποδίστε σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα: Οι μολύνσεις όπως η χλαμύδια και η γονόρροια αποτελούν σεξουαλικά μεταδιδόμενες μολύνσεις που οδηγούν σε γυναικεία υπογονιμότητα.
Αποφύγετε τη νυχτερινή εργασιακή βάρδια: Η τακτική εργασία τη νύχτα είναι πιθανό να θέσει σε κίνδυνο την προσπάθεια για εγκυμοσύνη αφού επηρεάζει την παραγωγή ορμονών. Καλό λοιπόν είναι να αποφεύγετε τη νυχτερινή βάρδια, τουλάχιστον την περίοδο που προσπαθείτε να μείνετε έγκυος. Αν δεν γίνεται αλλιώς και δεν έχετε επιλογή, φροντίστε να κοιμάστε καλά όταν δεν δουλεύετε.
Αν και το στρες δεν θα βάλει έξτρα εμπόδια για μια εγκυμοσύνη, σκεφτείτε να το περιορίσετε και να φροντίζετε για την ψυχική και πνευματική σας υγεία. Οι τεχνικές ηρεμίας θα βοηθήσουν σε μια περίοδο που προσπαθείτε να μείνετε έγκυος.
Τι είναι εκτός... ορίων και να αποφεύγετε
Υγιεινές αλλαγές στον τρόπο ζωής παίζουν ρόλο και μπορεί να κάνουν τη διαφορά. Για να προστατέψετε τη γονιμότητά σας:
Μην καπνίζετε: Ο καπνός σχετίζεται με τη χαμηλότερη γονιμότητα. Το κάπνισμα κάνει τις ωοθήκες να γερνούν πρόωρα και αδειάζει τα ωάρια. Αν καπνίζετε ρωτήστε τον γιατρό σας ώστε να σας βοηθήσει να το κόψετε.
Περιορίστε το αλκοόλ: Η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με αυξημένες πιθανότητες διαταραχών ωορρηξίας. Αν θέλετε να μείνετε έγκυος σκεφτείτε να αποφύγετε το αλκοόλ εντελώς. Η αποχή κατά τη διάρκεια που προσπαθείτε να συλλάβετε παιδί αλλά και κατά την εγκυμοσύνη συστήνεται γενικά.
Μειώστε την καφεΐνη: Η γυναικεία γονιμότητα δε φαίνεται να επηρεάζεται από την πρόσληψη καφεΐνης κάτω από 200 mlg τη μέρα. Σκεφθείτε να περιορίσετε την καφεΐνη σε 1-2 καφέδες τη μέρα, εφόσον πίνετε περισσότερους.
Προσοχή στην υπερ-άσκηση: Μια πολύ μεγάλη σε διάρκεια αλλά και έντονη δραστηριότητα είναι πιθανό να προκαλέσει προβλήματα στην ωορρηξία και παράλληλα να μειώσει την ορμόνη που λέγεται προγεστερόνη. Αν βρίσκεστε σε υγιές σωματικό βάρος και προτίθεστε να μείνετε σύντομα έγκυος σκεφτείτε να μειώσετε την έντονη άσκηση σε λιγότερο από πέντε ώρες την εβδομάδα.
Αποφύγετε τις τοξίνες: Η περιβαλλοντική μόλυνση και οι τοξίνες, όπως τα φυτοφάρμακα ή τα στεγνά καθαριστικά μπορούν να επηρεάσουν τη γονιμότητα.
Συμπέρασμα
Αν σκέφτεστε να μείνετε έγκυος και ανησυχείτε για την επιρροή που έχει ο τρόπος ζωής στη γονιμότητά σας, συμβουλευθείτε το γιατρό σας. Εκείνος/η μπορεί να αναγνωρίσει και να υποδείξει τρόπους για να βελτιώσετε τη γονιμότητά σας και να αυξήσετε τις πιθανότητές σας να γίνετε μητέρα.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.
Σχολίασε
Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!
για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .