Shape
carespot.gr
carespot.gr

H πρώτη εβδομάδα με το μωρό στο σπίτι, τι να περιμένεις

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

13 Σεπτεμβρίου 2017

Η πρώτη εβδομάδα στο σπίτι μετά το μαιευτήριο με το νεογέννητο ίσως σου φανεί… κόλαση. Θα χρειαστεί να προσαρμοστείτε όλοι στους νέους σας ρόλους. Αυτός ο μίνι οδηγός θα σε βοηθήσει να τα βγάλεις πέρα τις πρώτες επτά ημέρες μαζί του. Δες λοιπόν τι να περιμένεις!


Θα κλαίει συχνά

Το κλάμα είναι ο μόνος τρόπος επικοινωνίας που διαθέτει ένα μωρό. Τι θέλει να σου πει; Πεινάει; Κρυώνει ή ζεσταίνεται; Είναι η πάνα του είναι βρώμικη; Έχει πολύ φως, οι θόρυβοι είναι πολύ δυνατοί; Είναι άρρωστο; Όσο περνούν οι μέρες, θα μάθεις να αποκωδικοποιείς τα διάφορα ήδη κλάματος (πόνος, πείνα, ανάγκη για αγκαλιά) και να ανταποκρίνεσαι αναλόγως. 

Χρειάζεται φροντίδα ο ομφάλιος λώρος

Το ομφαλικό κολόβωμα όπως και ο ομφαλός χρειάζονται φροντίδα για να αποφευχθούν οι μολύνσεις. Κάθε φορά που αλλάζεις πάνα στο μωρό, καθαρίζεις την περιοχή με ένα μία αποστειρωμένη γάζα με οινόπνευμα (70% περιεκτικότητα). Ο καθαρισμός αυτός συνεχίζεται για 12-15 ημέρες ακόμη, αφού πέσει το κολόβωμα. Για να μην ερεθιστεί ο ομφαλός πρέπει να διατηρείται στεγνός. Έτσι, χρειάζεται να τη διπλώνεις κάτω από το λώρο, ώστε να μην υγραίνεται από τα ούρα του μωρού. Επίσης, μέχρι να επουλωθεί το ομφαλικό κολόβωμα πρέπει να αποφεύγεται το μπάνιο.

Θα βγάζει γουλιές

Σχεδόν όλα τα νεογέννητα έχουν την τάση να βγάζουν λίγο γάλα κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά το θηλασμό ή το μπιμπερό τους. Για να το αποφύγεις φρόντιζε να το ταΐζεις πριν πεινάσει πάρα πολύ. Εάν του δίνεις μπιμπερό, μην του δίνεις πολύ γάλα, δεν χρειάζεται να τελειώσει ένα ολόκληρο μπουκάλι και φρόντισε η θηλή του μπιμπερό να μην είναι πολύ μεγάλη ούτε πολύ μικρή. Η μεγάλη επιτρέπει στο γάλα να ρέει πολύ γρήγορα, ενώ η μικρή επιτρέπει στο μωρό να καταπιεί αέρα. Μια συμβουλή που δίνουν οι παιδίατροι είναι να μη σφίγγεις την πάνα του και να μην πιέζεις την κοιλιά του όταν το ταΐζεις. Κράτα πάντα το μωρό σε όρθια θέση μετά από κάθε τάισμα.

Τα κακάκια του θα κολλάνε

Τις πρώτες 2 - 4 μέρες μετά τη γέννηση, το νεογέννητο αποβάλλει κακά σκούρου πράσινου χρώματος που μοιάζουν με υγρή πίσσα, κολλούν και καθαρίζονται δύσκολα. Το νεογέννητο πρέπει να αποβάλλει το μηκώνιο τουλάχιστον μία φορά την πρώτη ημέρα ζωής, δύο φορές τη δεύτερη και τρεις φορές την τρίτη, έως 3 - 4 φορές το 24ωρο, κατά τις πρώτες τέσσερις ημέρες της ζωής του. Παράλληλα πρέπει να ουρήσει μία φορά την πρώτη ημέρα, δύο φορές τη δεύτερη και στη συνέχεια 6 - 8 φορές το 24ωρο. Δοκίμασε να καθαρίσεις το μηκώνιο με βαμβάκι βουτηγμένο σε βρεφικό λάδι. Όσο περισσότερο μητρικό γάλα πίνει το μωρό, τόσο γρηγορότερα αποβάλλεται το μηκώνιο. Φόρα του πάντα πάνες σύμφωνα με τα κιλά που ζυγίζει και μετά τον καθαρισμό της περιοχής βάζε κρέμα που προλαμβάνει συγκάματα και ερεθισμούς.

Το πρώτο του μπανάκι θα αργήσει

Το μπανάκι ενός νεογέννητου μπορεί να φανεί πρόκληση. Μπορείς είτε να του κάνεις μπανάκι κάτω από τη βρύση κρατώντας το με ειδική λαβή και προσέχοντας να μην βραχεί το ομφαλικό κολόβωμα ή να καθαρίζεις το σωματάκι του με ένα βρεγμένο σφουγγαράκι ή τοπικά. Το κεφαλάκι του χρειάζεται λούσιμο για αποφυγή της νινίδας. Χρησιμοποίησε σαμπουάν για βρέφη προστατεύοντας το μωρό από το να μπει νερό στα ματάκια του. Υποστηρίζοντας το κεφάλι του, λούσε το κεφαλάκι του με μαλακό πανί και ξέπλυνε με ένα κύπελλο μαλλιών.

Θα θέλει τάισμα αρκετές φορές το βράδυ

Δεδομένου ότι το μικροσκοπικό στομαχάκι του δεν μπορεί να κρατήσει πολύ γάλα, το νεογνό πρέπει να τρέφεται συχνά, γι΄αυτό και ξυπνά συχνά. Παρόλα αυτά μπορείς να βάλεις ένα πρόγραμμα μέχρι να προσαρμοστεί σε αυτό. Καθιέρωσε μια ρουτίνα από νωρίς: άλλαζε το και τάιζε το περίπου τις ίδιες ώρες.

Ο ύπνος δεν έχει πρόγραμμα 

Τα νεογνά κοιμούνται συχνά για τέσσερις ώρες και συνολικά 16 -20 ώρες ημερησίως. Ωστόσο δεν χρειάζεται εξαιρετική ησυχία όταν ένα μωρό κοιμάται, οι συνηθισμένοι ήχοι και οι δραστηριότητες του σπιτιού δεν θα το ενοχλήσουν σε αυτήν τη φάση. Τη νύχτα μην ανάβεις δυνατό φως, προτίμησε ένα επιτραπέζιο φωτισμό και συγκέντρωσε στο κομοδίνο ότι θα χρειαστεί για τις νυχτερινές αλλαγές πάνας και τους θηλασμούς. Βάζε το μωρό στην κατάλληλη στάση στην κούνια του, όπως θα σου συστήσει ο παιδίατρος. Συνήθως η οδηγία είναι να το βάζεις να κοιμάται στο πλάι, χρησιμοποιώντας σφήνες που το κρατούν σε αυτήν τη θέση, ή ανάσκελα.

Κάνε ό,τι σου λέει ο παιδίατρός σου

Μην ακούς τις συμβουλές των γύρω σου. Λίγες ημέρες μετά την επιστροφή στο σπίτι με το μωρό ο παιδίατρος θα έρθει στο σπίτι να το εξετάσει. Όλες σου οι απορίες, ακόμη και εκείνες που ηχούν περιττές ή ανόητες πρέπει να μεταφέρονται στον γιατρό. Και επειδή οι ερωτήσεις σε αυτήν τη φάση είναι συνήθως πολλές, κατέγραψέ τες πριν από την επίσκεψή του. 

 

Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot

 


Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .