Shape
carespot.gr
carespot.gr

Οι καλύτεροι και ασφαλέστεροι τρόποι για να χάσεις τα κιλά της εγκυμοσύνης

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

22 Φεβρουαρίου 2017

Από τη στιγμή που το βάρος που πήρες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αρχίζει να συσσωρεύεται στο σώμα σου σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να το αφήσεις! Αυτοί είναι οι καλύτεροι και ασφαλέστεροι τρόποι για να χάσεις τα κιλά της εγκυμοσύνης.


1) Κινήσου με ασφάλεια

Οι περισσότερες νέες μητέρες είναι πολύ κουρασμένες για να σκεφτούν να πάνε γυμναστήριο. Και αυτό είναι φυσιολογικό αφού ο οργανισμός των περισσότερων γυναικών δεν είναι έτοιμος για σοβαρή άσκηση μέχρι και 6 με 9 εβδομάδες μετά τον τοκετό (ανάλογα εάν γέννησες φυσιολογικά ή με καισαρική). Το πιο απλό και ασφαλές πράγμα που μπορείς να κάνεις είναι να ξεκινήσεις το περπάτημα γύρω από το τετράγωνο της γειτονιάς σου. Κάνε μόνον αυτό μέχρι να περάσουν οι πρώτες έξι εβδομάδες και μετά θα είσαι έτοιμη να κάνεις 20 με 30 λεπτά αεροβική γυμναστική 3 έως 5 φορές την εβδομάδα. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να περπατάς μόνη σου: σπρώχνοντας το καροτσάκι του  μωρού για 2 - 3χιλιόμετρα σε 30 λεπτά καις 150 θερμίδες και ενεργοποιείς τον μεταβολισμό σου. Το ίδιο μπορείς να κάψεις εάν ανεβοκατεβαίνεις τις σκάλες για 15 λεπτά.

2) Θήλασε όσο περισσότερο μπορείς!

Ο μητρικός θηλασμός δεν είναι μόνον ότι καλύτερο για το μωρό σου, επειδή το μητρικό γάλα περιέχει όλα όσα θα χρειαστεί ο οργανισμός του κατά τους πρώτους μήνες της ζωής του για να αναπτύξει ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα αλλά και για σένα: εάν θηλάζεις έχε υπόψη σου ότι μπορείς να καις μέχρι και 500 θερμίδες την ημέρα, ή περίπου 2.700 την εβδομάδα. Κατά τον θηλασμό το Σετ Προστατευτικό Θηλής + Αεριζόμενο Κάλυμμα της NUK θα σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις κάποια προβλήματα που παρουσιάζονται συχνά στις μητέρες που θηλάζουν. Αυτά συλλέγουν το μητρικό γάλα που περισσεύει κατά τον θηλασμό ή την άντληση, είναι από συνθετικό υλικό και έχουν ανατομικό σχήμα για τέλεια εφαρμογή, διαθέτουν ειδική διάταξη για τη μετάγγιση του γάλακτος.

3) Πίνε πολύ νερό

Το νερό είναι απαραίτητο κατά τη διάρκεια του θηλασμού και σε βοηθά να χάσεις τα κιλά της εγκυμοσύνης. Πώς; Δεν αφυδατώνεσαι, δεν νιώθεις κόπωση και δεν αναζητάς άμυλα για να πάρεις ενέργεια και να βελτιώσεις την ψυχική σου διάθεση. Πίνε δύο ποτήρια νερό για κάθε 15 λεπτά θηλασμού. Ενυδατικές ιδιότητες έχουν επίσης και αφεψήματα όπως το γλυκάνισο, το χαμομήλι ή το γαϊδουράγκαθο. Δοκίμασε το Ρόφημα Βοτάνων Χαμομήλι της NOVOMED. Επίσης και το Stilltee της WELEDA βοηθάει στην παραγωγή και την ενίσχυση παραγωγής του μητρικού γάλακτος, δρα καταπραϋντικά και χαλαρωτικά δημιουργώντας έτσι προϋποθέσεις για έναν ήρεμο θηλασμό. Περιέχει γλυκάνισο, κύμινο, μάραθος και μοσχοσίταρο γνωστά για τη γαλακτογόνο δράση τους. Σε καθημερινή βάση δρουν χαλαρωτικά στον οργανισμό κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Ενδείκνυται από το τέλος του τοκετού και καθ' όλη τη διάρκεια των μηνών της γαλουχίας, έως και τρεις μήνες μετά τον τοκετό.

4) Σήκωσε τα… οικογενειακά βάρη

Η προπόνηση με βάρη θα σε βοηθήσει να αυξήσεις το ρυθμό του μεταβολισμού σου. Ωστόσο, αντί να πας στο γυμναστήριο ή να επενδύσεις σε βαράκια βάλε το μωρό σου στην προπόνηση! Κράτα το μωρό στο στήθος σου και κάνε προβολές ή squats, ή ξάπλωσε ανάσκελα, κρατώντας το μωρό πάνω από το στήθος σου και τέντωνε χέρια μπροστά για αρκετές φορές. Θα το διασκεδάσεις κι εσύ και το μωρό σου!

5) Παρακολούθησε τις θερμίδες και το λίπος που προσλαμβάνεις

Απέφυγε τα τρόφιμα που έχουν κενές θερμίδες όπως τα αναψυκτικά και τα πατατάκια. Αντί αυτού πρόσθεσε στη διατροφή σου μια ποικιλία γευμάτων, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, που περιέχουν άπαχη πρωτεΐνη, δημητριακά ολικής αλέσεως, φρέσκα φρούτα και λαχανικά και άφθονα γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά. Τρώγε μικρά και συχνά γεύματα όλη την ημέρα για να διατηρήσεις τα επίπεδα του σακχάρου σταθερά, κάτι που θα σε αποτρέψει από την υπερκατανάλωση τροφής. Αν οι θερμίδες σου κατανέμονται ισορροπημένα κατά τη διάρκεια της ημέρας, μεταβολίζονται πιο αποτελεσματικά και δεν αποθηκεύονται ως λίπος. Τέλος, προσοχή με τους χυμούς: όλη η βιταμίνη C που χρειάζεσαι την ημέρα περιέχεται σε ένα μικρό ποτήρι χυμό πορτοκαλιού, διαφορετικά εάν πίνεις περισσότερο από αυτό λαμβάνεις περισσότερες θερμίδες χωρίς να το καταλαβαίνεις. Παραδείγματα γευμάτων:

Για πρωινό:1 σάντουιτς με τυρί και γαλοπούλα με ψωμί ολικής αλέσεως με ντομάτα, μαρούλι, 1 πορτοκάλι και 1 ποτήρι γάλα με χαμηλά λιπαρά ή ένα μπολ με πλιγούρι βρώμης με κεράσια και γάλα με χαμηλά λιπαρά. 

Για μεσημεριανό:1 ψητό μπιφτέκι με σούπα λαχανικών και μία κούπα ζυμαρικά ολικής άλεσης ή 1 μπολ φακές σούπα, σαλάτα με 1 κ.σ. ελαιόλαδο και 1κ.σ. ξίδι και ψωμί ολικής άλεσης. 

Για βραδινό: Τραχανά με ντομάτα και φέτα τυρί ή ψητό λευκό ψάρι με πουρέ πατάτας με πράσινη σαλάτα. 

6) Τρώγε υγιεινά σνακ

Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης αυξομειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Όταν πέφτει απότομα το σάκχαρο έχεις περισσότερες πιθανότητες να φας το πρώτο πράγμα που θα βρεις. Έτσι, απέφυγε τα γλυκά και γέμισε το ψυγείο σου μόνο με θρεπτικά τρόφιμα. Επίσης πίνε γάλα και κατανάλωνε γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά: μελέτες έχουν δείξει ότι το ασβέστιο από το γάλα και το γιαούρτι συμβάλλει στην απώλεια βάρους μπλοκάροντας μια ορμόνη που επιτρέπει στο σώμα να αποθηκεύει λίπος. Τρώγε σνακ πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως σύκα και σταφίδες ή κράκερ ολικής αλέσεως με λαχανικά, που θα σε χορτάσουν, θα ικανοποιήσουν την ανάγκη σου για κάτι γλυκό και θα βοηθήσουν στο πεπτικό σου σύστημα μειώνοντας τη δυσκοιλιότητα. Επίσης δοκίμασε μια πολυβιταμίνη όπως η Multivitamineral Mamma της ERBA VITA, κατάλληλη για τις ανάγκες της γυναίκας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, με 11 Βιταμίνες, 9 Ιχνοστοιχεία με DHA.

Προτάσεις για σνακ που θα σε χορτάσουν: 

  • Στικς καρότου και τέσσερις κουταλιές της σούπας χούμους. 
  •  3 κράκερ ολικής αλέσεως με φυστικοβούτυρο ή ταχίνι και φέτες μπανάνας. 
  • 60 γραμμ. τυρί και ένα αχλάδι ή μήλο. 
  • 1 βραστό αυγό σε μια φέτα του τοστ ολικής αλέσεως και ½ φλιτζάνι φράουλες. 
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι με ξηρούς καρπούς και φρούτα. 
  • Στικς από σέλινο με ένα κουταλάκι του γλυκού φυστικοβούτυρο. 
  • Φέτες αβοκάντου και κορινθιακή σταφίδα.

7) Κοιμήσου

Ο καλός και επαρκής ύπνος έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην απώλεια βάρους, επειδή δεν σου δημιουργεί την ανάγκη να καταναλώσεις παχυντικές τροφές, γεμάτες ζάχαρη και λιπαρά για να πάρεις την ενέργεια που χρειάζεσαι. Βέβαια, ένα νεογέννητο μπορεί να διαταράξει το μεταβολισμό σου και να κάνει πιο δύσκολο το αδυνάτισμα γι΄αυτό προσπάθησε να κοιμάσαι όταν το μωρό κοιμάται, ακόμη και στη διάρκεια της ημέρας για να ξεκουράζεσαι. Με αυτόν τον τρόπο θα κρατήσεις τα επίπεδα ενέργειάς σου ψηλά και θα θέσεις υπό έλεγχο την ανάγκη σου για παχυντικά σνακ.

 

Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot

 

Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .