Shape
carespot.gr
carespot.gr

Ιδρώτας: Όλες οι λύσεις για να να καταπολεμήσεις την κακοσμία!

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

4 Οκτωβρίου 2016

Ακόμα και σήμερα υπάρχει η αντίληψη ότι οι οσμές του σώματος οφείλονται στον ιδρώτα. Προτού, όμως, κατηγορήσεις το σώμα σου για την υπεριδρωσία υπάρχουν λύσεις για να καταπολεμήσεις την κακοσμία!


Ο ιδρώτας είναι ένα από τα πράγματα που διαθέτει το σώμα σου για να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του. Όταν το σώμα σου ζεσταίνεται λόγω καιρικών συνθηκών, άσκησης ή στρες, το μυαλό σου στέλνει το μήνυμα ότι το σύστημά σου έχει υπερθερμανθεί. Ο υποθάλαμος που βρίσκεται στον εγκέφαλό σου λειτουργεί ως θερμοστάτης: εάν η θερμοκρασία του σώματός σου ανεβαίνει, στέλνει μήνυμα να ξεκινήσει η εφίδρωση. Το μήνυμα ταξιδεύει στα νεύρα που οδηγούν σε περισσότερους από 2 εκατομμύρια ιδρωτοποιούς αδένες που βρίσκονται κάτω από το δέρμα σου. Και έτσι παράγουν τον ιδρώτα βγάζοντάς τον μέσω των πόρων στην επιφάνεια του δέρματός σου δροσίζοντας το σώμα σου.


Η ανατομία του ιδρώτα

Ο ιδρώτας αποτελείται από νερό, αλάτι και ηλεκτρολύτες, ενώ είναι άοσμος. Η κακοσμία εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η κληρονομικότητα, η λήψη κάποιων φαρμάκων (π.χ. αντιψυχωσικά, αντιβιοτικά), ορμονικοί λόγοι (εμμηνόπαυση, λοχεία), παθήσεις που δίνουν χαρακτηριστική μυρωδιά στον ιδρώτα (π.χ. διαβήτης, ηπατική δυσλειτουργία), μυκητιάσεις και δερματίτιδες αλλά κυρίως οφείλεται στα βακτήρια που υπάρχουν στο σώμα μας. 

Υπάρχουν δύο είδη ιδρωτοποιών αδένων - οι εκκριτικοί (μεροκρινείς) οι οποίοι ρυθμίζουν τη θερμοκρασία του σώματος, και 2) οι απεκκριτικοί (αποκρινείς), που απελευθερώνουν φερομόνες. Οι απεκκριτικοί αδένες, βρίσκονται στις μασχάλες και στη βουβωνική χώρα και αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια της εφηβείας, εκκρίνουν ένα ιξώδες μείγμα το οποίο περιέχει επίσης πρωτεΐνες και λίπη. Εκτός από τη ρύθμιση της θερμοκρασίας, ο ιδρώτας εξυπηρετεί επίσης έναν σημαντικό σκοπό για τη φυσιολογική λειτουργία του σώματος. Εάν κάνεις κάποια έντονη δραστηριότητα και σταματήσει η εφίδρωση, αυτό είναι ένα σημάδι αφυδάτωσης. Η εφίδρωση δίνει το σήμα για το πότε πρέπει να αναπληρωθούν τα υγρά στο σώμα βοηθώντας έτσι να διατηρηθεί ενυδατωμένο. 


Πώς να σταματήσεις τον ιδρώτα

1) Προτίμησε ένα αποσμητικό χωρίς οινόπνευμα

Αν και το οινόπνευμα έχει αντισηπτικές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς, καψίματα και αλλεργικές αντιδράσεις. Επίλεξε ένα με 100% alcohol free. Αν δεν ξέρεις τι να διαλέξεις: αποσμητικό (deodorant) ή ανθιδρωτικό (antiperspirant), μάθε ότι παλαιότερα τα αποσμητικά είχα περισσότερο άρωμα ενώ τα ανθιδρωτικά δίνονταν για φαρμακευτικούς λόγους. Σήμερα τα περισσότερα προϊόντα συνδυάζουν και τις δύο κατηγορίες μειώνουν τις οσμές, εξαφανίζουν τα βακτήρια και μειώνουν την υπερπαραγωγή ιδρώτα. Αν έχεις έντονο πρόβλημα εφίδρωσης επίλεξε ένα ανθιδρωτικό, διαφορετικά και ένα απλό deodorant θα σε καλύψει όπως το Ice Guard RollerBall Deodorant Αποσμητικό με Φυσικό Κρύσταλλο της OPTIMA που δρα κατά των βακτηριδίων στην επιφάνεια του δέρματος χωρίς να απορροφάται και έτσι αποτρέπει αποτελεσματικά την κακοσμία χωρίς να αναστέλλει την ευεργετική για τον οργανισμό διαδικασία της εφίδρωσης καθώς δεν μπλοκάρει τους πόρους ή το  ιδανικό για το πρόβλημα της υπεριδρωσίας αποσμητικό σπρέι Deodermial Control Spray Deodorant Αποσμητικό της BIOCLIN. Αν υπάρχει έντονη τριχοφυΐα στις μασχάλες το σπρέι είναι ιδανικό για σένα όπως το Αποσμητικό spray με 24ωρη προστασία, ενάντια στα σημάδια, με ευχάριστη οσμή HOMME Deodorant Ultra Fresh Spray της VICHY ή το Anti Perspirant Spray 24h Αποσμητικό Χωρίς Άρωμα της FROIKA για καθημερινή χρήση, για τον έλεγχο της εφίδρωσης, και την αποτελεσματική εξουδετέρωση της κακοσμίας. Εάν έχεις λίγες τρίχες ένα roll on είναι ό,τι πρέπει όπως το αντιβακτηριδιακό κρεμώδες αποσμητικό σε μορφή roll-on Organic Aloe Vera Deodorant Αποσμητικό με Αλόη Βέρα της DR.ORGANIC, με Βιολογική Αλόη Βέρα, εξαιρετικά απαλό και πολύ αποτελεσματικό για όλους τους τύπους δέρματος, ακόμη και για τις πιο ευαίσθητες επιδερμίδες.


2) Πάρε ένα συμπλήρωμα διατροφής

Συμπληρώματα μαγνησίου, βιταμινών του συμπλέγματος Β και ψευδαργύρου φαίνεται να βοηθούν κατά της κακοσμίας του σώματος σύμφωνα με τους δερματολόγους. Δοκίμασε το Zinc Gluconate 70mg Ψευδάργυρος Υγεία Δέρματος & Οστών της HEALTH AID, είναι χηλικοποιημένο για μέγιστη απορρόφηση από τον οργανισμό. Το  συμπλήρωμα διατροφής Magnesium Citrate της Solgar είναι ένα υψηλής ισχύος κιτρικό μαγνήσιο και είναι μία εναλλακτική επιλογή.


3) Πρόσεχε τη διατροφή σου

Έχεις συνέντευξη για δουλειά αύριο; Φάε κάτι ελαφρύ  το προηγούμενο βράδυ και άσε το σκόρδο, τα κρεμμύδια, το κύμινο και το κάρυ για άλλη φορά. Η διατροφή επηρεάζει την έκλυση του σωματικού αρώματος. Κατανάλωνε τροφές όπως είναι τα εσπεριδοειδή και γενικότερα οι τροφές που περιέχουν βιταμίνη C (λεμόνια, πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ, ακτινίδια, φράουλες) για να είναι η σωματική οσμή πιο δροσερή. Επιπλέον, η κατανάλωση αρωματικών όπως ο μαϊντανός, το σέλινο και ο δυόσμος, μπορούν να εξουδετερώσουν τις οσμές. 


4) Μείωσε τις κακές σου συνήθειες

Το επιπλέον βάρος, το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ ή καφεΐνης μπορεί να αυξήσουν τον ιδρώτα σου σύμφωνα με τη Mayo Clinic. Επιπλέον κάνε ντους καθημερινά, φόρα πάντα καθαρά ρούχα, ξύριζε τις μασχάλες σου ώστε να μειώσεις την ανάπτυξη των βακτηρίων. Το ΠΑΚΕΤΟ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ 1+1 ΔΩΡΟ Αφρόλουτρο με Πράσινο Τσάι της KORRES σου προσφέρει δύο μοναδικά αφρόλουτρα αντί για ένα, με πρωτεΐνες σιταριού και εκχυλίσματα αλόης που θα χαρίσουν στο σώμα σου καθαριότητα και πλήρη ενυδάτωση! Το αφρόλουτρο Tol Velvet Hygienic Shower Υγρό Καθαρισμού για πρόσωπο, σώμα, ευαίσθητη περιοχή  της PHARMASEPT έχει ήπια αντισηπτική δράση για σώμα, πρόσωπο και ευαίσθητη περιοχή με 24ωρη φρεσκάδα.


5) Κάνε κάποιες εξετάσεις

Αν οι ιδρωτοποιοί σου αδένες λειτουργούν περισσότερο από το κανονικό τότε μπορεί να είναι ένα σημάδι για κάποια σοβαρή πάθηση. Ο διαβήτης, προβλήματα του θυρεοειδούς, της καρδιάς και των πνευμόνων έχουν ως σύμπτωμα την υπερβολική εφίδρωση. Αλλά θα μπορούσε επίσης να υπάρχει κάποια δυσλειτουργία στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα που προκαλεί τη συνεχή υπερβολική εφίδρωση χωρίς προφανή λόγο.  

 

Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας  #CareSpot


Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .