Shape
carespot.gr
carespot.gr

Είναι όντως το αντηλιακό επικίνδυνο για την υγεία σου;

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

31 Μαΐου 2017

Με αφορμή την Ελληνική Εβδομάδα κατά του Καρκίνου του Δέρματος (8-12.5.2017) μάθε ποια είναι τα ασφαλή συστατικά που πρέπει να περιέχει το αντηλιακό σου και ποια είναι τα επικίνδυνα που οφείλεις να αποφύγεις κατά την αγορά του για να προστατευτείς από την βλαβερή ηλιακή ακτινοβολία.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων καρκίνων του δέρματος, λόγω της υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο στην παιδική ηλικία, της απότομης έκθεσης στον ήλιο μετά τον χειμώνα, της αισθητικής του μαυρίσματος κ.ά. Από το 1938 που φτιάχτηκε το πρώτο αντηλιακό μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει πολλά, τόσο στη σύνθεση όσο και την ασφάλεια των αντηλιακών προϊόντων. Πλέον, η καθημερινή χρήση αντηλιακού είναι όχι απλώς απαραίτητη αλλά και επιβεβλημένη! Εάν φοβάσαι μήπως το αντηλιακό σου είναι επικίνδυνο για την υγεία σου μάθε τι να αποφεύγεις και ποια αντηλιακά να προτιμάς.


Απέφυγε τα επικίνδυνα συστατικά

Αν και η υπεριώδης ακτινοβολία του ηλίου διασπά αρκετά γρήγορα τα χημικά των αντηλιακών, πολύ πριν εισδύσουν στο δέρμα, καλό είναι να αποφεύγεις αυτά τα συστατικά: 

Αυτές οι ουσίες είναι τοξικές για το ανοσοποιητικό σύστημα.

  • Οξυβενζόλη: Πρόκειται για ένα φίλτρο, το οποίο αντιδρά με τον ήλιο και κατηγορείται ότι ευνοεί την παραγωγή ελευθέρων ριζών στο δέρμα. Επιπλέον, θεωρείται ότι αυτό το συστατικό μιμείται τα οιστρογόνα, κάτι που μακροπρόθεσμα μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα γονιμότητας και προβλήματα του θυρεοειδούς.
  • DMDM hydantoin: φόρμουλα φορμαλδεϊδης που χρησιμοποιείται σαν συντηρητικό.
  •  Τριαιθαναλαμίνη: εξισορροπεί το ρΗ.
  • Aluminumstarchoctenylsuccinate: μέταλλο που χρησιμοποιείται ως σταθεροποιητής της πυκνότητας και κατατάσσεται στις νευροτοξίνες.
  • Αρώματα, τα οποία ενοχοποιούνται ως αλλεργιογόνοι παράγοντες.


Επίλεγε αντηλιακά προϊόντα με ασφαλή συστατικά

Με φυσικά φίλτρα: τα οποία περιέχουν φυσικές ενώσεις, όπως το οξείδιο του ψευδαργύρου (zinc oxide) και το διοξείδιο του τιτανίου (titanium dioxide),  αν και το τελευταίο σε ορισμένες περιπτώσεις είναι φαγεσωρογόνο (προκαλεί δηλαδή μαύρα στίγματα). Έχουν την ιδιότητα να απορροφώνται καλύτερα από την επιδερμίδα.

Με αντιοξειδωτικά όπως π.χ. το εκχύλισμα του πράσινου τσαγιού και οι πολυφαινόλες, αποτελούν δραστικό συμπλήρωμα του SPF, δεσμεύοντας τις επιβλαβείς ακτίνες που διαφεύγουν από τα αντηλιακά συστατικά.

Διάβασε σχετικά: Γιατί να επιλέξεις αυτά τα 7 αντηλιακά προσώπου από το φαρμακείο


Προσοχή στις Ευρωπαϊκές οδηγίες

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εκδώσει οδηγία ως προς τη σύσταση των αντηλιακών και όλα τα αντηλιακά προϊόντα πριν κυκλοφορήσουν στην αγορά, υποβάλλονται σε αυστηρούς ελέγχους ασφάλειας. Σύμφωνα με τις συστάσεις της Ε.Ε. τα αντηλιακά προϊόντα θα πρέπει:

  • Να προστατεύουν από την ακτινοβολία UVB και από την UVA.
  • Στη συσκευασία να αναγράφεται ο δείκτης SPF, που αποτυπώνει το βαθμό προστασίας από το ηλιακό έγκαυμα, όπως και ο δείκτης PPD για την προστασία από τις ακτίνες UVA. Η αναλογία μεταξύ του SPF και του PPD πρέπει να είναι ίση ή μικρότερη του 3. 
  • Να μην αναγράφονται στις συσκευασίες: «100% προστασία από τον ήλιο», «Totalprotection», «Sunblock» κ.λπ.

Διάβασε σχετικά: Αντηλιακά: Τι δεν σου έχουν πει οι εταιρείες αντηλιακών και πρέπει να γνωρίζεις;


Μικρά μυστικά για επιπλέον ασφάλεια

1) Κατανάλωνε περισσότερα φρούτα και λαχανικά, πλούσια σε αντιοξειδωτικά που δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες που δημιουργεί η υπεριώδης ακτινοβολία.

2) Δώσε σημασία στην αντηλιακή προστασία: Φρόντισε να χρησιμοποιείς αντηλιακό χειμώνα -  καλοκαίρι.

3) Κάνε απολέπιση προτού βγεις στην παραλία: Απομάκρυνε τα νεκρά κύτταρα από την επιδερμίδα σου ώστε να  αποκτήσεις ομοιόμορφο χρώμα.

4) Προσοχή στις πρώτες ημέρες στον ήλιο! Ένα δέρμα με την παραγωγή μελανίνης σε… χειμερία νάρκη είναι υπερευαίσθητο στην ηλιακή ακτινοβολία.

5) Κάνε υπομονή: Για να ξεκινήσει η παραγωγή μελανίνης απαιτούνται 48 ώρες έκθεσης στον ήλιο και 72 ώρες μέχρι να φτάσει στην κεράτινη στιβάδα. Είναι αδύνατο να μαυρίσεις πριν περάσει αυτό το χρονικό διάστημα. 

6) Χρησιμοποίησε τον κατάλληλο δείκτη αντηλιακής προστασίας σύμφωνα με τον φωτότυπό σου: Τέσσερις είναι οι φωτότυποι της επιδερμίδας: πολύ ανοιχτόχρωμες, ανοιχτόχρωμες με σκούρα μαλλιά και μάτια, σκουρόχρωμα μαλλιά ή μάτια και επιδερμίδες αρκετά ανεκτικές στον ήλιο (έντονα μελαχρινές).

7) Αν είσαι πάνω από 40 ετών αναζήτησε αντηλιακά που καλύπτουν τις ανάγκες της ώριμης επιδερμίδας. Με την πάροδο του χρόνου η παραγωγή της μελανίνης, που αποτελεί φυσική ασπίδα προστασίας, μειώνεται και το δέρμα γίνεται λιγότερο ανθεκτικό, περισσότερο ξηρό και πιο αφυδατωμένο.

8) Μην αμελείς την δερματολογική εξέταση! Την εβδομάδα 8-12 Μαίου 2017 εθελοντές δερματολόγοι από όλη την Ελλάδα κάνουν δωρεάν εξέταση των σπίλων (ελιών) για ανίχνευση του μελανώματος και άλλων μορφών καρκίνου του δέρματος κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας και σου παρέχουν συμβουλές και δείγματα προϊόντων φωτοπροστασίας. Η Ευρωπαϊκή ημέρα μελανώματος και η Ελληνική Εβδομάδα κατά του Καρκίνου του Δέρματος οργανώνεται από την Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία (ΕΔΑΕ) με την υποστήριξη των Δερματολογικών Εργαστηρίων Avène. Ζήτησε περισσότερες πληροφορίες στον φαρμακοποιό σου για την εξέταση. 

 

Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot

 

Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .