Κακοσμία στόματος: Που οφείλεται και πως θα αποκτήσεις ξανά δροσερή αναπνοή
21 Απριλίου 2021
Προσπαθείς να πεις κάτι ψιθυριστά και πρόσωπο με πρόσωπο σε κάποια/ον και παρατηρείς ότι απομακρύνεται; Βλέπεις το άλλο σου μισό να αποφεύγει τα φιλιά στο στόμα; Σκέφτηκες μήπως γι' αυτή την άβολη κατάσταση ευθύνεται η αναπνοή σου; Η κακοσμία του στόματος, ή αλλιώς χαλίτωση, αποτελεί μια δυσάρεστη κατάσταση που μπορεί να σε αποξενώσει και επιβάλλεται να κάνεις κάτι γι' αυτό. Βεβαίως, πριν απ' όλα, πρέπει να εντοπίσεις την αιτία που υπάρχει αυτή η κακή οσμή που βγαίνει από το στόμα σου και ύστερα να ακολουθήσεις συγκεκριμένα βήματα. Δεν χωράει αμφιβολία ότι όσο πιο καθαρό είναι το στόμα σου, τόσο πιο δροσερή και καθαρή θα είναι η αναπνοή σου. Γι' αυτό προϊόντα όπως η οδοντόκρεμα, η οδοντόβουρτσα, το στοματικό διάλυμα, το οδοντικό νήμα και τα μεσοδόντια βουρτσάκια αποτελούν τους πιο βασικούς... συμμάχους στην προσπάθεια που θα κάνεις για να φέρεις όλους τους άλλους πιο κοντά.
- Βούρτσισε τα δόντια σου αφού φας: Πέρα από το πρωϊνό (μόλις ξυπνήσεις) βούρτσισμα και το βραδινό (πριν πέσεις για ύπνο) είναι καλό να έχεις ένα μίνι σετ οδοντόκρεμα / οδοντόπαστα μαζί και στη δουλειά ώστε να καθαρίσεις τα δόντια μετά το ενδιάμεσο σνακ ή γεύμα.
- Χρησιμοποίησε νήμα μια φορά τη μέρα: Το οδοντικό νήμα δεν είναι υπερβολή ούτε πολυτέλεια στη στοματική υγιεινή. Είναι απαραίτητο και απομακρύνει τροφές (ή πλάκα) που έχουν κολλήσει ανάμεσα στα δόντια και δεν βγήκαν με το βούρτισμα. Χρησιμοποίησε τουλάχιστον μία φορά τη μέρα.
- Βούρτσισε και τη γλώσσα: Στη γλώσσα, και ειδικά στο πίσω μέρος της, κολλάνε υπολείμματα τροφών και αναπτύσσονται βακτήρια. Γι' αυτό λοιπόν κάθε φορά που βουρτσίζεις τα δόντια σου βούρτσισε και τη γλώσσα σου.
- Υγιεινή τεχνητής οδοντοστοιχίας: Αν φοράς τεχνητή οδοντοστοιχία σιγουρέψου ότι δεν την παραμελείς. Επιβάλλεται να την καθαρίζεις κι αυτή τουλάχιστον μία φορά την ημέρα όπως σου έχει συστήσει ο οδοντίατρος.
- Μην αφήνεις το στόμα να στεγνώνει: Την αναπνοή σου δυσάρεστη κάνει και το στεγνό στόμα. Γι' αυτό πίνε συχνά νερό, μάσησε τσίχλα (δίχως ζάχαρη κατά προτίμηση) ή γλείψε γλειφιτζούρι.
- Κόψε / περιόρισε το κάπνισμα: Πολύ μεγάλο ρόλο στην κακή αναπνοή παίζει το κάπνισμα. Κόψε το ή αν δεν μπορείς, περιόρισέ το.
- Πρόσεχε τι τρως: Δεν χρειάζεται να το πούμε εμείς, καταλαβαίνεις ότι πικάντικα τρόφιμα ή κρεμμύδια και σκόρδα επιβαρύνουν την αναπνοή σου. Ακόμα και τα πολλά γλυκά, πέρα από την υγεία των δοντιών σου, κάνουν δυσάρεστη την αναπνοή σου.
- Άλλαξε οδοντόβουρτσα: Μπορεί η οδοντόβουρτσα που χρησιμοποιείς να μην έχει εμφανή σημάδια φθοράς, ωστόσο αν την έχεις καιρό ήρθε η στιγμή να την αλλάξεις. Ο γενικώς κανόνας λέει ότι πρέπει να αλλάζουμε οδοντόβουρτσα ανά 3-4 μήνες.
Extra info1: Δυσάρεστη αναπνοή είναι πιθανό να προκαλέσουν, προσωρινά ή για όσο λαμβάνονται, συγκεκριμένα φάρμακα για κάποια πάθηση ή ασθένεια.
Extra info2: Μολύνσεις στο στόμα είναι επίσης βέβαιο ότι θα επηρεάσουν την αναπνοή γι' αυτό επιβάλλεται να είμαστε προσεκτικοί και παρατηρητικοί με το στόμα μας (γλώσσα, ουρανίσκο, εσωτερικό χειλιών κτλ).
Extra info3: Κακοσμία μπορεί να προκαλέσει και η γαστροισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ).
Extra info4: Μπούκωμα στη μύτη και ξηροστομία ευνοούν επίσης την κακοσμία, ιδίως το πρωΐ.
Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot
Σχολίασε
Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!
για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .