Shape
carespot.gr
carespot.gr

Καλοήθης υπερπλασία προστάτη: Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

21 Μαΐου 2021

Προστάτης. This is a... man's wor(l)d. Ας αρχίσουμε με τις... συστάσεις. Ο προστάτης είναι ένας αδένας που εντοπίζεται στην ουροδόχο κύστη (τη βάση της) και περιβάλλει την αρχή της ουρήθρας. Όσο μεγαλώνει ο άνδρας ο προστάτης υπερτρέφεται και προκαλεί επιπλοκές στην έξοδο των ούρων. Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη (Κ.Υ.Π.) αποτελεί τη συχνότερη καλοήθη νεοπλασία στους άνδρες. Απασχολεί τουλάχιστον 1 στους 2 άνδρες άνω των 50 ετών και το 80% άνω των 60. Όσο περνούν τα χρόνια τα συμπτώματα γίνονται πιο έντονα. Η αύξηση του όγκου του προστάτη (σ.σ.: από μέγεθος κάστανου μπορεί να φτάσει ως και το μέγεθος μανταρινιού ή πορτοκαλιού!) αγγίζει το 2,5% ετησίως. Μαζί με τον προστάτη που μεγαλώνει αυξάνεται και η πίεση και τα προβλήματα στην ουροδόχο κύστη.

Το θέμα λοιπόν είναι να μη χρειαστεί να διαπιστώσει κανείς στον ίδιο του τον εαυτό τα προβλήματα που προκαλεί η Κ.Υ.Π. Και για να προστατεύσει τον προστάτη του και την ποιότητα της ζωής του μπορεί να προμηθευτεί τα κατάλληλα και αποτελεσματικά συμπληρώματα διατροφής για την καλή υγεία του συγκεκριμένου αδένα. Επίσης μπορεί ν' ακολουθήσει ταυτόχρονα και τα έξυπνα tips που παραθέτουμε πιο κάτω και αφορούν στον τρόπο ζωής του. Σχεδόν τα πάντα είναι θέμα επιλογής του καθενός μας. Κι αν δεν ζεις ήδη με Καλοήθη Υπερπλασία Προστάτη, είναι η κατάλληλη στιγμή να δράσεις ανάλογο ώστε να μην εμφανιστούν και σε σένα τα παρακάτω συμπτώματα.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ:

  • Δυσκολία έναρξης ούρησης.
  • Ούρηση με διακεκομμένη ροή.
  • Επιτακτική ούρηση που μπορεί να οδηγήσει σε ακράτεια.
  • Επαναλαμβανόμενο αίσθημα ανάγκης για ούρηση τη νύχτα (νυχτουρία)
  • Ατελής κένωση της ουροδόχου κύστης
  • Επίσχεση ούρων / παντελής αδυναμία ούρησης.
  • Αδύναμη ροή / μικρή ακτίνα ούρησης.

Όταν λοιπόν παρουσιάζεται κάποιο από τα παραπάνω ενοχλητικά συμπτώματα κρίνεται επιβεβλημένη η επίσκεψη σε ουρολόγο / ανδρολόγο προκειμένου να εκτιμήσει το μέγεθος του προβλήματος και τις κινήσεις για την αντιμετώπισή του. Θα πρέπει να είστε σε θέση να τον ενημερώσετε λεπτομερώς για το ιατρικό σας ιστορικό. Ενδεχομένως να πρέπει να κάνετε υπέρηχο νεφρών / ουροδόχου κύστης / προστάτη, να γίνει ουροομετρία, μέτρηση του PSA και δακτυλική εξέταση. Υπάρχει η φαρμακευτική αντιμετώπιση για ήπια συμπτώματα και η χειρουργική που χωρίζεται σε δύο μεγάλες κατηγορίες, την ελάχιστα επεμβατική και το «ανοιχτό» χειρουργείο.


ΕΞΥΠΝΑ TIP

  • Περιορισμός ή διακοπή κατανάλωσης καφεΐνης / ανθρακούχων αναψυκτικών / αλκοόλ, ειδικά το βράδυ.
  • «Προπόνηση» προστάτη βάζοντας πρόγραμμα ούρησης και επίσκεψη στην τουαλέτα σε συγκεκριμένη ώρα κι ας μην υπάρχει ανάγκη / αίσθημα ούρησης.
  • Περιορισμός στρες.
  • Διατροφή με λιγότερα λιπαρά και κόκκινο κρέας, περισσότερες σαλάτες, φρούτα και ψάρια.
  • Τακτική άθληση με αρκετές ασκήσεις που γυμνάζουν την περιοχή γύρω από τα γεννητικά όργανα, έλεγχος σωματικού βάρους.


Extra info1: Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη δεν θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του ασθενή, επηρεάζει σίγουρα την ποιότητα της ζωής του. Επίσης δεν έχει αποδειχθεί ότι συνδέεται με καρκίνο του προστάτη.

Extra info2: Η συγκεκριμένη πάθηση είναι λίγο πιο συχνή σε παχύσαρκους άντρες που κάνουν καθιστική ζωή ή έχουν προβλήματα στύσης. Ρόλο παίζει και το τυχόν επιβαρυμένο κληρονομικό ιστορικό. 

Extra info3: Όπως πάντα, έτσι και για την υπερπλασία του προστάτη, είναι σημαντικό να υπάρχει τακτικός προληπτικός έλεγχος από την ηλικία των 40 και άνω, ειδικά αν υπάρχει επιβαρυμένο οικογενειακό ιστορικό με καρκίνο. 


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.


Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot

Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .