Shape
carespot.gr
carespot.gr

Κολπική ξηρότητα: Γιατί συμβαίνει και πως αντιμετωπίζεται

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

22 Οκτωβρίου 2021

Κολπική ξηρότητα. Αποτελεί μία από τις πλέον συνηθισμένες και προφανώς δυσάρεστες καταστάσεις (διάβασε για τις τροφές που βοηθούν) τις οποίες καλείται να αντιμετωπίσει μια γυναίκα. Η κολπική ξηρότητα δεν έχει ηλικία ωστόσο «προτιμάει» τις πιο ώριμες κυρίες και δη εκείνες που βρίσκονται σε εμμηνόπαυση. Γιατί η ξηρότητα... εστιάζει στη συγκεκριμένη «κατηγορία» γυναικών; Επειδή τότε μειώνονται τα επίπεδα οιστρογόνων που προκαλούν την έκκριση βλέννας στον κόλπο. Αυτή η βλέννα έχει την ικανότητα να προστατεύει από ερεθισμούς και μικροοργανισμούς που βρίσκονται στην περιοχή ενώ ταυτόχρονα λειτουργεί και σαν μιας μορφής λιπαντικό που διευκολύνει τη διείσδυση του ανδρικού μορίου και κάνει πιο εύκολη και απολαυστική τη σεξουαλική επαφή.

Ωστόσο είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η κολπική ξηρότητα δεν αφορά μόνο τις πιο ώριμες γυναίκες. Είναι συχνό φαινόμενο να παραπονιούνται για το ίδιο σύμπτωμα και νεότερες. Γιατί μπορεί να εμφανιστεί και σ' εκείνες; υπάρχουν αρκετοί λόγοι. Ενδεχομένως να πρόκειται για το αποτέλεσμα θηλασμού, λήψης φαρμάκων (π.χ. αντισυλληπτικά ή αντικαταθλιπτικά), ενός είδους αλλεργίας ή λοίμωξης του κόλπου. Συχνά ωστόσο οι γυναίκες ξηραίνουν άθελά τους τον κόλπο τους με τη χρησιμοποίηση ακατάλληλων προϊόντων για καθαρισμό της ευαίσθητης περιοχής τους. Πέρα από τα ακατάλληλα προϊόντα, ακόμα και η πλύση δίχως σύσταση από τον γυναικολόγο θεωρείται λανθασμένη και οδηγεί σε ξηρότητα. Η συγκεκριμένη περιοχή έχει την ικανότητα να αυτοκαθαρίζεται και δεν χρειάζονται έξτρα εσωτερικές πλύσεις που διαταράσσουν το «περιβάλλον» με συνέπεια ο κόλπος να γίνεται πιο ευάλωτος σε μικρο-οργανισμούς. 

Πως καταλαβαίνει μια γυναίκα ότι έχει κολπική ξηρότητα; Αισθάνεται πόνο από την τριβή κατά τη σεξουαλική πράξη. Αν η τριβή είναι έντονη τότε δεν αποκλείεται να παρατηρηθεί μικρή αιμορραγία στην περιοχή. Φυσικά υπάρχει και συχνά έντονη αίσθηση φαγούρας ή «καψίματος». Αν λοιπόν μια γυναίκα αισθανθεί ότι έχει ξηρότητα κόλπου οφείλει να επισκεφθεί τον γυναικολόγο της. Αφού κάνει πλήρη γυναικολογικό έλεγχο για να διαπιστωθεί αν οφείλεται στις ορμόνες ή λοίμωξη θα συστήσει θεραπεία. Αν η ξηρότητα ανήκει στην πρώτη κατηγορία τότε η χρήση ενός εξειδικευμένου ενυδατικού προϊόντος θα ανακουφίσει άμεσα και θα δώσει λύση καθώς προστατεύει την ισορροπία της φυσικής χλωρίδας. 

Αν η ξηρότητα οφείλεται σε κάτι άλλο, π.χ. σε παθογόνους μικρο-οργανισμούς, ενδεχομένως να συστηθεί η χρήση τοπικής κρέμας ή γέλης για τη βακτηριδιακή ή μυκητιασική κολπίτιδα. Οπως και να 'χει, ο γιατρός είναι ο κατάλληλος να προτείνει τη λύση αλλά και τα προϊόντα καθαρισμού. 


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.


Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot


Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .

ΣΧΕΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ