Shape
carespot.gr
carespot.gr

Κορωνοϊός, τα μυστικά για να διαχειριστείς το στρες της απομόνωσης

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

9 Φεβρουαρίου 2021

Η πανδημία λόγω covid-19 επέφερε αρκετές και σημαντικές αλλαγές στις ζωές όλων. Πέρα από την καθημερινότητα, διαφοροποίησε και την ψυχολογική κατάσταση του παγκόσμιου πληθυσμού. Η καραντίνα και η κοινωνική αποστασιοποίηση αύξησαν τα επίπεδα άγχους και την ανησυχία για την «επόμενη» μέρα. Μπορεί το στρες να σε έχει κυριεύσει ωστόσο πρέπει να ξέρεις πως σ' αυτή τη «μάχη» δεν είσαι μόνη/ος ούτε... άοπλη/ος. Υπάρχει μια σειρά από εξαιρετικά και άκρως αποτελεσματικά προϊόντα που μπορούν να σε βοηθήσουν άμεσα. Προϊόντα όπως συμπληρώματα διατροφής, ανθοϊάματα, ροφήματα και αφεψήματα για κάθε γευστικό γούστο.


Φυσικά υπάρχει και μια σειρά καθημερινών πραγμάτων που μπορείς να τα συνδυάσεις με τη διαφορετική στάση ζωής σου ώστε να αντιμετωπίσεις το covid-19 stress με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Να ξέρεις ότι μπορείς να πάρεις την κατάσταση στα χέρια σου και κάτι που φαίνεται δύσκολο αυτή τη στιγμή, να το αντιμετωπίσεις με μεγάλη επιτυχία και στο φινάλε να μοιάζει με μακρινή ανάμνηση. Τι μπορείς να κάνεις;


1) Μείνε κοινωνικός: Προφανώς η πανδημία απαιτεί κοινωνική αποστασιοποίηση, ωστόσο αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να φτάσεις στο άλλο άκρο. Εξάλλου, υπάρχουν δύο είδη επαφής με τους άλλους ανθρώπους. Η φυσική που πρέπει να γίνεται με μέτρο και την απαραίτητη προφύλαξη. Υπάρχει και η επαφή με τη βοήθεια της τεχνολογίας, δηλαδή το τηλέφωνο, το κοινωνικά δίκτυα και κάθε άλλη πλατφόρμα που προσφέρει επαφή και επικοινωνία μέσω διαδικτύου.


2) Οικογενειακή επαφή: Μείνε κοντά με την οικογένειά σου και όλους όσοι αγαπάς. Με τα παιδιά να παραμένουν στο σπίτι για αρκετό διάστημα και τους συναδέλφους σε απόσταση λόγω τηλε-εργασίας, σου δίνεται μια μοναδική ευκαιρία για ποιοτικό χρόνο με τον στενό οικογενειακό σου περίγυρο. Κάνε πράγματα με τους δικούς σου για τα οποία στην νορμάλ καθημερινότητα συνήθως δεν έχεις χρόνο. Παίξε επιτραπέζια, φτιάξε παζλ, κάνε απλές ή πιο σημαντικές συζητήσεις που δεν είχες κάνει ως τώρα.


3) Stop στις (πολλές) ειδήσεις: Είναι καλό να ενημερώνεσαι για την πανδημία αλλά με μέτρο. Το overdose πληροφορίας δεν κάνει καλό στην ψυχολογία σου, κυρίως επειδή δεν είναι εύκολο να φιλτράρεις ποιά πληροφορία είναι έγκυρη και ποιά όχι. Απέφευγε λοιπόν να βλέπεις διαρκώς ειδήσεις και ακόμα περισσότερο απέφευγε να παίρνεις σοβαρά ό,τι βλέπεις γραμμένο στα κοινωνικά δίκτυα. Ενημερώσου από σοβαρά και αξιόπιστα ΜΜΕ για 30 με 60 λεπτά και 1-2 φορές το 24ωρο.


4) Άλλαξε τον τρόπο που σκέφτεσαι: Προσπάθησε να μη σκέφτεσαι πολύ για το μέλλον και να κάνεις υποθέσεις για τα χειρότερα σενάρια. Αντί να λες «δεν θα τα καταφέρω», προσπάθησε να λες «θα το ξεπεράσω». Ακόμα και το να παρακολουθήσεις, online, κάποια μικρά μαθήματα διαλογισμού / γιόγκα. Επίσης, προσπάθησε να φέρνεις στο μυαλό κάτι θετικό που υπάρχει στη ζωή σου και να λες: πόσο χαίρομαι που μου συμβαίνει αυτό. 


5) Μείνε απασχολημένη / ος: Για να μην σκέφτεσαι πολύ, δράσε πολύ. Κάνε πολλά μικρά πράγματα που θα απασχολούν διαρκώς. Μπορείς να ασχοληθείς με κηπουρική, καθαριότητα, να βρεις νέο χόμπι, να μάθεις μια νέα γλώσσα μέσω ηλεκτρονικών

μαθημάτων. Κάνε κάτι που θα σου δώσει στόχο και όταν τα καταφέρεις να αισθανθείς την ικανοποίηση της επίτευξής του. Ακόμα και το να ακούσεις χαρούμενη μουσική θα σου φτιάξει άμεσα τη διάθεση.


6) Βγες από το σπίτι: Ο φρέσκος αέρας στα πνευμόνια θα σου φέρει φρέσκο αέρα στο μυαλό. Πήγαινε βόλτα στην εξοχή και γυμνάσου ή απλά περπάτα. Απλά να θυμάσαι να τα κάνεις αυτά φορώντας τη μάσκα σου και κρατώντας την απόσταση από οποιονδήποτε τύχει να συναντήσεις.


7) Βόηθα άλλους: Να θυμάσαι ότι ένα από τα πιο ευχάριστα συναισθήματα είναι αυτό της προσφοράς και της αλληλεγγύης. Ακόμα και ένα μικρό τηλεφώνημα ή ένα SMS συμπαράστασης σε κάποιον που το έχει ανάγκη θα σε κάνει να αισθανθείς πολύ καλύτερα. Επίσης θα μπορούσες να προσφερθείς να πας φαγητό ή είδη πρώτης ανάγκης σε κάποιον που είναι σε καραντίνα και δεν μπορεί να βγει από το σπίτι.


8) Περιποιήσου τον εαυτό σου: Όσο διαρκούν οι περιορισμοί της πανδημίας, φρόντισε να τρέφεσαι ακόμα πιο σωστά και υγιεινά και γυμνάσου όσο μπορείς. Αν καπνίζεις ή πίνεις περιόρισέ τα και τα δύο. Κάνε ό,τι απαιτείται για να μείνεις ασφαλής και υγιής ώστε να μην έχεις άγχος και γι' αυτό.


9) Θετική σκέψη: Και στο κάτω κάτω, να θυμάσαι ότι αυτό που βιώνεις αποτελέι μια προσωρινή και όχι μόνιμη κατάσταση. Φέρε στη μνήμη σου άλλες δύσκολες στιγμές της ζωής σου στις οποίες τα κατάφερες.


*Τα παραπάνω αποτελούν προτροπές / συστάσεις από μελέτες που έχουν διεξαχθεί για λογαριασμό της παγκόσμιας ιατρικής κοινότητας. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να υποκαθιστούν την εξειδικευμένη ιατρική συμβουλή. Το #carespot ενθαρρύνει να απευθύνεστε στον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας για ό,τι σας προβληματίζει.


Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot

Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .