Shape
carespot.gr
carespot.gr

Κότσι: Έχεις απορίες; Έχουμε τις λύσεις που θα σε ανακουφίσουν από τον πόνο!

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

21 Δεκεμβρίου 2016

Το κότσι εμφανίζεται συχνότερα στις γυναίκες σε αναλογία 4 προς 1 σε σχέση με τους άνδρες, αλλοιώνει την όψη του πέλματος και, σε προχωρημένες περιπτώσεις, μπορεί να κάνει πολύ επώδυνο το περπάτημα και να μετατρέψει την αναζήτηση παπουτσιών σε πραγματική οδύσσεια. Λύνουμε όλες τις απορίες σου σχετικά με το κότσι και σου προτείνουμε όλες τις λύσεις που θα σε ανακουφίσουν από τον πόνο αποτελεσματικά!


Τι είναι το κότσι;

Η παραμόρφωση που παρουσιάζεται στη βάση του μεγάλου δακτύλου, κατά την οποία το μεγάλο δάκτυλο κλίνει προς τα έξω με σύγχρονη βλαισότητα του και το πρώτο μετατάρσιο κλίνει προς τα έσω, είναι ουσιαστικά αυτό που αποκαλούμε κότσι ή ιατρικά ως βλαισός μέγας δάκτυλος. Καθώς το κότσι μεγαλώνει, η άρθρωση αρχίζει να προεξέχει προς την εσωτερική πλευρά του ποδιού, με αποτέλεσμα να τρίβεται πάνω στα παπούτσια. Σε μεγαλύτερες ηλικίες τα κότσια συνοδεύονται από στροφή του δακτύλου καθώς και από παραμόρφωση με σφυροδακτυλία του δεύτερου δακτύλου. Σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί ακόμα και να προκληθεί η εξάρθρωση της άρθρωσης συνήθως σε συνδυασμό με τη παραμορφωτική αρθρίτιδα.

Είναι κληρονομικό;

Η παραμόρφωση αυτή είναι ιδιοπαθής - δε γνωρίζουμε ξεκάθαρα τα αίτια που οδηγούν σε αυτήν. Η κληρονομικότητα πράγματι παίζει μεγάλο ρόλο και «ενοχοποιείται» για το 60% των περιπτώσεων. Επίσης, το κότσι σχετίζεται με νόσους όπως η οστεοαρθρίτιδα, ρευματοειδής αρθρίτιδα και σακχαρώδης διαβήτης. Αναφέρεται κάποια συσχέτιση με την βλαισοπλατυποδία- μια μορφή πλατυποδίας κατά την οποία η πτέρνα παίρνει μία κλίση προς τα έσω στη φάση στήριξης της βάδισης, με ταυτόχρονη πτώση της ποδικής καμάρας. Άλλη αιτία είναι και τα ψηλοτάκουνα, που καταπονούν ιδιαίτερα τα πέλματα - έτσι εξηγείται και η κατά κύριο λόγω «γυναικεία φύση» του προβλήματος. Ως απόδειξη του ότι μια από τις αιτίες της πάθησης είναι τα στενά και με ψηλά τακούνια παπούτσια οι επιστήμονες αναφέρουν και την στατιστική: οι αφρικανοί που παραδοσιακά προτιμούν φαρδιά και ίσια υποδήματα, παρουσιάζουν πολύ μικρότερα ποσοστά της πάθησης σε σχέση με τους ευρωπαίους. Επίσης κότσι εμφανίζουν συχνά οι μπαλαρίνες: στην προσπάθειά να ισορροπήσουν στο κέντρο του ποδιού, πιέζουν τα δάχτυλα μέσα στο στενό παπούτσι και έτσι το μεγάλο δάχτυλο σταδιακά «γυρίζει» προς τα έξω.

Το κότσι μπορεί να εμφανιστεί ακόμα και στην παιδική ηλικία;

Αν το πρόβλημα είναι κληρονομικό, το κότσι μπορεί να ξεκινήσει τον σχηματισμό του ακόμα και από την ηλικία 12-13 ετών (η συχνότερη ηλικία εμφάνισης του στις γυναίκες είναι πάντως ανάμεσα στην 4η και 5η δεκαετία της ζωής τους). Ωστόσο αυτό δε σημαίνει ότι οπωσδήποτε θα εξελιχτεί σε σοβαρό πρόβλημα. Αν νιώθεις ενόχληση στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού και συχνά αισθάνεσαι την ανάγκη να γυρίσεις σύντομα και να βγάλεις τα παπούτσια σου τότε πιθανόν να αρχίζει να δημιουργείται το κότσι.

Μπορώ να ανακόψω την εμφάνισή του;

Από τη στιγμή που αντιλήφθηκες ότι άρχισε να δημιουργείται το κότσι, είναι σημαντικό να απευθυνθείς στον ειδικό. Με την ακτινογραφία θα ελέγξει τον άξονα του δαχτύλου και θα σου δώσει τις απαραίτητες συμβουλές ώστε το πρόβλημα να περιοριστεί και να ελεγχθεί, όπως:

  • να φοράς παπούτσια με φαρδιά φόρμα στο μπροστινό μέρος και να αποφεύγεις τα παπούτσια με ψηλά τακούνια (το ιδανικό ύψος του τακουνιού είναι 2-3 εκ.).
  • να τοποθετήσεις ανάμεσα στο πρώτο και το δεύτερο δάχτυλο του ποδιού ένα διαχωριστικό βοήθημα - κυκλοφορούν σε μορφή ζελέ ή από σιλικόνη -  το οποίο κρατά σε απόσταση μεταξύ τους τα δάχτυλα και δεν επιτρέπει στο κότσι να μεγαλώνει. Ο γιατρός θα καθορίσει το διάστημα που θα χρειαστεί να τον φοράς ανάλογα με την εξέλιξη και το μέγεθος του προβλήματος.
  • Παράλληλα, αν η βασική αιτία που οδήγησε στο κότσι είναι η πλατυποδία, συστήνεται πελματογράφημα (μελέτη βάδισης), με σκοπό την κατασκευή ειδικών ορθωτικών πάτων, οι οποίοι θα κρατούν το πόδι σε σωστή θέση όταν περπατάς. Αυτό θα βοηθήσει στον περιορισμό της παραμόρφωσης και ενδεχομένως θα αποτρέψει την επιδείνωσή της σε συνδυασμό με την χρήση κατάλληλων παπουτσιών.  

Τα προστατευτικά βοηθήματα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του πόνου από το κότσι;

Πράγματι, σήμερα μπορείς να βρεις στα φαρμακεία πάρα πολλά είδη βοηθητικών ναρθήκων και επιθεμάτων από σιλικόνη και άλλα υλικά, που με τη μόνιμη χρήση μπορούν να μειώσουν τα ενοχλητικά συμπτώματα που προκαλεί το κότσι καθώς μειώνουν την τριβή με το παπούτσι. Παράλληλα οι μεσοδακτύλιοι νάρθηκες, που φοριούνται μεταξύ του 1ου και 2ου δακτύλου, βοηθούν στη θεραπεία ή στην πρόσληψη της δημιουργίας ενός μεσοδακτύλιου και ραχιαίου τύλου. Δοκίμασε το Foot Care Προστατευτικό για Κότσι με Διαχωριστικό της EASY STEP: προστατεύει το κότσι, ενυδατώνει την περιοχή και μειώνει την τριβή με το παπούτσι. Το διαχωριστικό αποτρέπει την παραμόρφωση των δακτύλων και το σταύρωμα, μπορεί να φορεθεί εύκολα στο δεξί ή αριστερό πόδι, έχει μαλακό κέλυφος από πολυμερή γέλη και φοριέται κάτω από την κάλτσα, προσφέροντας μεγάλη άνεση στο περπάτημα, ανακουφίζει από πόνους και μπορεί να φορεθεί όλη μέρα. Το Podocare Διορθωτικό Καλτσάκι Βλαισού Μεγάλου Δακτύλου της COMEX στερεώνεται γύρω από την πτέρνα, και  εφαρμόζει σταθερή πίεση χωρίς να ολισθαίνει. Η χρήση του ενδυναμώνει τον προσαγωγό του μεγάλου δακτύλου, βελτιώνοντας τη βάδιση. Μειώνει την τριβή και το πρήξιµο από τα υποδήματα και διαχωρίζει τα δάχτυλα µε ήπιο τρόπο μειώνοντας την ένταση της ημέρας. Επίσης βοηθά στη σταθεροποίηση των διαστρεμμάτων, στην αντιμετώπιση του πόνου στο κάτω μέρος του ποδιού (μεταταρσαλγία), στην αντιμετώπιση του πόνου της πτέρνας.  Το Hallux Valgus Bunion Night Splint Νάρθηκας Νυκτός της EASYSTEP είναι κατάλληλος για τη βλαισότητα του μεγάλου δακτύλου (ΚΟΤΣΙ). Το κρατά σε ευθεία θέση και έτσι βοηθά στη διόρθωση της παραμόρφωσης του ενώ ανακουφίζει από τους πόνους. Εσωτερικά επενδεδυμένος με gel για άνεση και αποφυγή ερεθισμών. Το Foot Care Hallux Valgus Day & Night Splint Νάρθηκας Ημέρας & Νύχτας της EASY STEP είναι λειτουργικός νάρθηκας ημέρας και νύχτας, συμβάλλει στην ανακούφιση και τη διόρθωση του παραμορφωμένου δαχτύλου, προστατεύει και ανακουφίζει το κότσι από τον πόνο. Χρησιμοποιείται για την αποκατάσταση της παραμόρφωσης του βλαισού ποδός, στηρίζει όλο το πέλμα κατά το βάδισμα και μπορεί να φορεθεί καθόλη τη διάρκεια της ημέρας. Ο νάρθηκας μπορεί να φορεθεί εύκολα στο δεξί και στο αριστερό πόδι, προσαρμόζεται εύκολα σε όλους τους τύπους παπουτσιών, μειώνει το χρόνο αποκατάστασης μετεγχειρητικά.

Οι χειρουργικές επεμβάσεις στο κότσι είναι επώδυνες;

Όταν το κότσι δεν είναι επώδυνο, η χειρουργική διόρθωση μπορεί να αποφευχθεί. Ωστόσο ή οποιαδήποτε αντιμετώπιση του προβλήματος, εκτός από τη χειρουργική, δεν μπορεί να αναστρέψει τις μελλοντικές βλάβες στις αρθρώσεις των δακτύλων. Αν πάντως ο ειδικός σου συνιστά ως λύση το νυστέρι, πρέπει να γνωρίζεις ότι οι χειρουργικές επεμβάσεις στο κότσι είναι εξατομικευμένες, ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος και τις ιδιαιτερότητες στην κατασκευή του πέλματος. Η παραδοσιακή χειρουργική επέμβαση έχει χρόνο αποθεραπείας συνήθως 3-4 εβδομάδες. Σε προχωρημένα στάδια η επέμβαση είναι πιο σοβαρή καθώς απαιτείται ταυτόχρονη διόρθωση του δεύτερου δαχτύλου και η αποθεραπεία μπορεί να διαρκέσει έως και 6-8 εβδομάδες.


Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot

 

 


Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .