Shape
carespot.gr
carespot.gr

Κρεατίνη: Το συμπλήρωμα που σου δίνει ενέργεια, δύναμη και όγκο!

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

22 Ιανουαρίου 2017

Ακούς «κρεατίνη» και φαντάζεσαι ότι αφορά μόνο όλους όσοι χτίζουν σώμα παλαιστή; Κάνεις λάθος. Αυτό το συμπλήρωμα αφορά και εσένα αφού εκτός από όγκο σου δίνει ενέργεια, δύναμη και μειώνει την κόπωση βοηθώντας και στην καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου!


Παρά τους μύθους που κυκλοφορούν στα μέσα ενημέρωσης, η κρεατίνη είναι ένα εξαιρετικά ασφαλές συμπλήρωμα που δεν χρησιμοποιούν μόνον οι αθλητές για ενέργεια, δύναμη και μυϊκό όγκο αλλά χρησιμοποιείται επίσης και σε κλινικό περιβάλλον για τη θεραπεία νευρολογικών παθήσεων. Περισσότερες από 500 ερευνητικές μελέτες υποστηρίζουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της.

Τι είναι η κρεατίνη;

Η κρεατίνη βρίσκεται στους σκελετικούς μυς του οργανισμού και παράγεται από το σώμα μας. Μάλιστα δημιουργείται στο συκώτι, το πάγκρεας και τα νεφρά από διάφορα αμινοξέα αλλά δεν είναι αμινοξύ, όπως πολλοί πιστεύουν, είναι ένα μόριο που περιέχει άζωτο. Η δουλειά του είναι να φτάνει στο μυ όπου συνδέεται με φωσφορική ρίζα, ώστε να σχηματίσει φωσφοκρεατίνη, μια υψηλής ενέργειας ένωση στο ενεργειακό σύστημα ATP-PC που βρίσκεται στο μυ. Αυτό χαρίζει άμεση και γρήγορη παραγωγή ενέργειας σε αθλήματα που χρειάζονται ταχύτητα και δύναμης.

Συμπλήρωμα κρεατίνης: γιατί να το πάρεις

Ο οργανισμός σου παράγει κρεατίνη αλλά τα συμπληρώματα ενισχύουν τα αποθέματά της κατά 1/3. Εάν πάρεις συμπλήρωμα κρεατίνης αυτό θα προφέρει στα κύτταρά σου περισσότερη ενέργεια κι έτσι τα κύτταρα σου θα έχουν καλύτερη λειτουργία. Η κρεατίνη είναι από τα λίγα συμπληρώματα διατροφής με τα οποία τα αποτελέσματα είναι ορατά, αισθητά και εντυπωσιακά από την πρώτη κιόλας προπόνηση.


Ένα συμπλήρωμα κρεατίνης επίσης:

1) Βοηθά τα μυϊκά κύτταρα να παράγουν περισσότερη ενέργεια

Το συμπλήρωμα κρεατίνης αυξάνει τις αποθήκες φωσφοκρεατίνης των μυών σου. Η φωσφοκρεατίνη βοηθά να σχηματιστεί νέα ATP, το μόριο-κλειδί των κυττάρων μας για να χρησιμοποιεί την ενέργεια και να εκτελεί όλες τις βασικές λειτουργίες. Κατά τη διάρκεια της άσκησης, η ATP διασπάται για να παράξει ενέργεια. Η μειωμένη ποσότητα της ATP περιορίζει την ικανότητά σου να εκτελείς συνεχώς τις ασκήσεις σου στη μέγιστη ένταση. Έτσι τα συμπληρώματα κρεατίνης αυξάνουν την φωσφοκρεατίνη επιτρέποντας στον οργανισμό σου να παράγει περισσότερη ενέργεια ATP για να τροφοδοτήσουν τους μύες σου κατά τη διάρκεια άσκησης υψηλής έντασης.

2) Αυξάνει τη μυϊκή σου μάζα

Η κρεατίνη είναι ένα δημοφιλές και αποτελεσματικό συμπλήρωμα για την αύξηση της μυϊκής μάζας  ενώ μπορεί να μεταβάλει πολυάριθμες κυτταρικές οδούς που οδηγούν σε νέα ανάπτυξη των μυών, συμπεριλαμβανομένης του σχηματισμού πρωτεϊνών που δημιουργούν νέες μυϊκές ίνες. Λαμβάνοντας ένα συμπλήρωμα για πέντε έως επτά ημέρες έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει σημαντικά την άλιπη μυϊκή μάζα και τη δύναμη του σώματος και έτσι πετυχαίνεις πιο σωστή προπόνηση.

3) Βελτιώνει την απόδοση σε υψηλής έντασης άσκηση

Ο άμεσος ρόλος της κρεατίνης στην παραγωγή ενέργειας ATP σημαίνει ότι μπορεί να βελτιώσει δραστικά την απόδοσή σε υψηλής έντασης άσκηση.

4) Μπορεί να μειώσει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα

Έρευνες δείχνουν ότι τα συμπληρώματα κρεατίνης μπορεί να σε βοηθήσουν να μειώσεις τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να συμβεί με την αύξηση του GLUT4, ενός μορίου που μεταφέρει γλυκόζη από το αίμα στους μύες. Και αυτό μπορεί να βοηθήσει στην εκδήλωση του διαβήτη τύπου 2.

5) Βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου

Η κρεατίνη παίζει σημαντικό ρόλο και στην υγεία και τη λειτουργία του εγκεφάλου. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι ο εγκέφαλος απαιτεί ένα σημαντικό ποσό ενέργειας ΑΤΡ κατά τη λειτουργία του. Η κρεατίνη αυξάνει τα επίπεδα της ντοπαμίνης αυξάνοντας και τη λειτουργία των μιτοχονδρίων. Μαζί με άλλες μελέτες, έρευνα έδειξε ότι η κρεατίνη είναι εξαιρετικά επωφελής για τους ηλικιωμένους επειδή μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του εγκεφάλου, να μειώσει την απώλεια των μυών και να προστατέψει από άνοια. 

6) Μειώνει την κόπωση

Η κρεατίνη μπορεί να μειώσει την κούραση που προκαλείται από την σκληρή άσκηση ενώ έχει χρησιμοποιηθεί για να μειώσει την κόπωση κατά την άσκηση σε υψηλή θερμότητα.


Είναι ασφαλές συμπλήρωμα;

Μαζί με τα ποικίλα οφέλη που σου προσφέρει, η κρεατίνη είναι επίσης ένα από τα φθηνότερα και ασφαλέστερα συμπληρώματα. Έχει ερευνηθεί για περισσότερα από 200 χρόνια και πολλές μελέτες υποστηρίζουν την ασφάλεια της για μακροχρόνια χρήση. Οι κλινικές δοκιμές διάρκειας έως πέντε ετών αναφέρουν ότι δεν έχει δυσμενείς επιδράσεις σε υγιή άτομα. Θα διαπιστώσεις ότι η κρεατίνη είναι ένα αποτελεσματικό συμπλήρωμα διατροφής με ισχυρά οφέλη τόσο για την αθλητική απόδοση όσο και την υγεία σου.


Ποιο συμπλήρωμα κρεατίνης να επιλέξεις

Επίλεξε τη μονοϋδρική κρεατίνη. Η αποτελεσματικότητά της έχει αποδειχθεί σε πάνω από 600 μελέτες σε ανθρώπους. Μπορείς να λαμβάνεις 3-5 γραμμάρια μονοϋδρικής κρεατίνης σε σκόνη ανά ημέρα, μια ποσότητα που είναι ασφαλής. Προτίμησε, επίσης, αυτή που είναι σε σκόνη ή ταμπλέτες. Σε υγρή μορφή μπορεί να μην είναι αποτελεσματική και οι κάψουλες ίσως να μη διασπώνται καλά. Δοκίμασε την Creatine 1000mg της HEALTH AID. Βελτιώνει την απόδοση κατά τη διάρκεια της άσκησης και βοηθά στη γρήγορη ανάκαμψη των μυών μετά την καταπόνηση που έχουν δεχτεί. Η Createne CEE της ANDERSON είναι μια καλή εναλλακτική λύση για εκείνους που έχουν φούσκωμα και δυσφορία στο στομάχι με την λήψη μονοϋδρικής κρεατίνης.

Όπως κάθε συμπλήρωμα διατροφής, οι αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα είναι πιθανές. Προτού λάβεις κάποιο συμπληρώματα διατροφής συμβουλεύσου πρώτα τον φαρμακοποιό ή τον γιατρό σου.

 

Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot

 

 

 


Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .