Shape
carespot.gr
carespot.gr

Λάθος και σωστή ώρα για καφέ και η επιτρεπόμενη ποσότητα

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

11 Φεβρουαρίου 2022

Ο καφές αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή ροφήματα παγκοσμίως (που έγινε και καλλυντικό), αν όχι το πιο δημοφιλές. Η καφεΐνη που περιέχει αποτελεί ένα τονωτικό που η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων αισθάνεται ότι έχει μεγάλη ανάγκη για να ενεργοποιήσει τον οργανισμό και να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της ημέρας. Οι περισσότεροι πίνουν καφέ αμέσως μόλις ξυπνήσουν το πρωί ενώ άλλοι θεωρούν ότι το ιδανικό είναι να περιμένουν λίγες ώρες πριν από το πρώτο φλυτζάνι. Αν αναρωτιέσαι, αν υπάρχει σωστή ώρα για καφέ ώστε να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη της καφεΐνης στον οργανισμό η απάντηση είναι: ναι. Στον αντίποδα ωστόσο υπάρχει και λάθος ώρα για τον καφέ. Όπως επίσης υπάρχει και σωστή δόση αφού οι υπερβολές (σε οτιδήποτε, όχι μόνο τον καφέ) συνήθως κάνουν ζημιά. 

Για παράδειγμα, το σωστό είναι να μην πίνει κανείς καφέ αμέσως όταν ξυπνήσεις. Κι αυτό επειδή τα επίπεδα κορτιζόλης στο σώμα είναι ψηλά και γι' αυτό ο οργανισμός δεν απολαμβάνει πλήρως τα οφέλη από την κατανάλωση καφεΐνης. Η κορτιζόλη, από μόνη της, είναι μια ορμόνη που ενεργοποιεί και βάζει σε... συναγερμό το σώμα. Επίσης ρυθμίζει τον μεταβολισμό, την ανταπόκριση του ανοσοποιητικού και παίζει ρόλο στα επίπεδα αρτηριακής πίεσης. Η συγκεκριμένη ορμόνη ακολουθεί τον δικό της ρυθμό που συμβαδίζει με τον κύκλο του ύπνου. Τα υψηλότερα επίπεδά της παρατηρούνται περίπου 30 με 45 λεπτά αφού ξυπνάμε και σιγά σιγά πέφτουν. Γι' αυτό λοιπόν συστήνεται ως κατάλληλη ώρα για τον πρώτο καφέ περίπου 3 ώρες μετά το ξύπνημα, αργά το πρωϊνό ή νωρίς το μεσημέρι που τα επίπεδα κορτιζόλης είναι χαμηλότερα και η καφεΐνη περισσότερο αναγκαία. Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, αν κάποιος ξυπνάει στις 06:30 η τέλεια ώρα για καφέ είναι μεταξύ 09:30 και 11:30

Όπως λοιπόν υπάρχει και σωστή ώρα για τον καφέ, έτσι υπάρχει και η λάθος. Και λάθος ώρα σημαίνει ότι μπορεί να επηρεαστεί ο ύπνος. Η επίδραση της καφεΐνης υπάρχει μέχρι και 3-5 ώρες μετά το τελευταίο φλυτζάνι. Συνεπώς συστήνεται να απέχει τουλάχιστον αυτό το διάστημα από την ώρα που πέφτουμε για ύπνο. Αν καταναλώνουμε καφέ πολύ κοντά στην ώρα που πέφτουμε για ύπνο (π.χ. μαζί με το δείπνο) είναι πιθανό να αντιμετωπίσουμε προβλήματα αϋπνίας. Κι όμως, ως τέλεια... απόσταση του τελευταίου καφέ με τον ύπνο χαρακτηρίζονται / συστήνονται οι 6 ώρες

Αναφορικά με την ποσότητα, θεωρείται υγιές για έναν ενήλικα να καταναλώνει περίπου 400mg. καφεΐνη την ημέρα που «μεταφράζεται» σε 4 φλυτζάνια (950ml). Η σύσταση για τις έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες είναι 300mg. ενώ υπάρχουν και έρευνες που υποστηρίζουν πως είναι ακόμα καλύτερα να μην ξεπερνούν τα 200mg. 


Extra info: Είναι γνωστή η επίδραση του καφέ στον οργανισμό τον οποίο ενεργοποιεί και αυξάνει τα επίπεδα... συναγερμού. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι η καφεΐνη καθυστερεί το αίσθημα κόπωσης στη γυμναστική και αυξάνει τη δύναμη των μυών με συνέπεια να βελτιώνεται η αθλητική απόδοση. Για να πάρεις το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα πιες έναν καφέ περίπου 30 με 60 λεπτά πριν από την προπόνηση / άσκηση. 


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.


Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot


Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .